Томислав Момировић

С Википедије, слободне енциклопедије
Томислав Момировић
Лични подаци
НадимакТома Мона
Датум рођења(1983-10-17)17. октобар 1983.(40 год.)
Место рођењаБеоград, СФР Југославија
ДржављанствоРепублика Србија
ОбразовањеПравни факултет Универзитета у Београду
Професијаправник, хотелијер и политичар
Породица
Деца2
РодитељиЂорђе Момировић
Нада Момировић
Политичка каријера
Политичка
странка
Српска напредна странка
Тренутна функција
Функцију обавља од 28. октобар 2020
ПредседникАлександар Вучић
ПремијерАна Брнабић
ПретходникЗорана Михајловић (као потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије)

Томислав Момировић (Београд, 17. октобар 1983), познат и по надимку Тома Мона, српски је правник, хотелијер и политичар. Тренутно је министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Београду 17. октобра 1983. године. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Године 2007. је постао саветник у предузећу „Мона д.о.о.”, због чега и добија надимак Тома Мона. Године 2011. се из поменуте компаније издваја компанија „Mona Hotel Managment d.o.o.”, а Момировић постаје њен генерални директор. У оквиру компаније се налазе хотели у Србији (Београд и Чајетина) и Црној Гори (Будва). Године 2016. је постао председник поменуте хотелске компаније. Током његовог директорског мандата реализована је највећа инвестиција ове компаније, а то је изградња новог луксузног хотела на Дорћолу („Мона Плаза”).[тражи се извор]

Од 2009. је активан у ХОРЕС-у (Удружење хотелијера и ресторатера Републике Србије). Био је председник Управног одбора и председник Скупштине ХОРЕС-а, а тренутно је председник овог удружења.

Активним ангажовањем Момировића и његовог тима је издејствовано да ПДВ на смештај порасте за 10%, а не за 20% како је првобитно планирано. Такође се активно залаже за умерено повећање минималне цене рада, што је у интересу привредника.[тражи се извор]

Био је кандидат за министра привреде 2020. године, али је ипак одлучено да ће он постати министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Заговорник је политике актуелног председника Србије Александра Вучића.

Добитник је Јунске награде општине Ивањица за развој инфраструктуре у овој општини.[1] Одликован је златном Медаљом за заслуге (2024).[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Momirović dobio prvu nagradu”. NOVA portal (на језику: српски). 2021-06-16. Приступљено 2021-06-16. 
  2. ^ „MILOJEVIĆ, ČEN BO, PEJAKOVIĆ, ZORICA BRUNCLIK: Evo ko će sve danas dobiti odlikovanja povodom Dana državnosti, na spisku 107 imena”. kurir.rs (на језику: српски). 2024-02-17. Приступљено 2024-02-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]