Герхард Ертл

Из Википедије, слободне енциклопедије
Герхард Ертл

Герхард Ертл
Герхард Ертл

Општи подаци
Датум рођења 10. октобар 1936.
Место рођења Штутгарт (Немачка)
Рад
Поље хемија
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за хемију (2007)

Герхард Ертл (нем. Gerhard Ertl; Штутгарт, 10. октобар 1936.) је физичар који је допринео развоју такозване површинске хемије. Од 1986. до 2004. био је директор одсека физичке хемије на Институту Фриц Хабер у Берлину. Октобра 2007. додељена му је Нобелова награда за хемију за истраживање хемијских реакција на чврстим површинама.

Докторирао је 1965. на Техничком универзитету у Минхену са темом „О кинетици каталитичке оксидације водоника на кристалима германијума“ (Über die Kinetik der katalytischen Oxidation von Wasserstoff an Germanium-Einkristallen). Од 1996. ради као професор на Хумболтовом универзитету у Берлину.

Герхард Ертл се бавио утврђивањем механизама на молекуларном нивоу који утичу на каталитичку синтезу амонијака на гвожђу (Хабер-Бошов процес) и каталитичку оксидацију угљен-моноксида у присуству паладијума (каталитичка конверзија). Открио је феномен осцилаторних реакција на површини платине и електронским микроскопом добио прве слике промена које се збивају при оваквој реакцији.

Његов рад је дао објашњења за смањење слоја озона у атмосфери, функционисање каталитичких посуда у аутомобилским моторима итд.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Герхард Ертл