Звончица (Дизнијев лик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Статуа Петра Пана са Звончицом на руци у Лондону
Основне информације
Занимањевила, најбољи пријатељ Петра Пана
ПребивалиштеНедођија
Подаци о лику
Врставила
Родженски
Подаци о креацији
Прво прик.цртани филм Петар Пан 1953. године
ИзмислиоВолт Дизни према лику који је створио Џ. М. Бари

Звончица (енгл. Tinker Bell) је измишљени лик заснован на лику виле из представе Џејмса Метјуа Барија из 1904. године[1] која је 1911. прерасла у роман за децу Петар Пан и Венди[2]. Лик се појавио у неколико филмских и телевизијских адаптација прича о Петру Пану од којих је посебно значајан анимирани филм Волт Дизнија из 1953. године Петар Пан. Иако је представљена као споредни лик, „вила која је заједничка свима“, у току више од пола века постојања анимирана инкарнација Звончице постала је широко популарна и омиљена међу публиком, а самим тим и незванична маскота Компаније Волт Дизни[3], одмах поред званичне Мики Мауса. Једна је од најважнијих Дизнијевих бренд икона и опште је позната као „симбол Дизнијеве магије“.

О лику Звончице[уреди | уреди извор]

У Дизнијевом цртаном филму из 1953. Звончица је представљена као вила плаве косе, са зеленом хаљиницом и белим собним папучама. Она не говори већ комуницира производећи звук звона када гестикулира што је разумљиво само онима који знају језик вила. У филму, Петар Пан вербално тумачи њену комуникацију због публике. Њена главна моћ је вилински прах који обасјава предмете и људе и покреће их да лете. У свом карактеру зна да буде намргођена, лоше воље, размажена, осветољубива, знатижељна. Најбољи је пријатељ Петру Пану и љубоморно га чува од других људи. Као мајушна вила може да слети где год и кад год и нечујно и неприметно сазна све што Петра Пана интересује, посебно када је реч о његовим непријатељима Капетану Куки и господину Смију. Екстреми у њеној личности у причи се објашњавају чињеницом да је величина виле спречава да одједном задржи више осећања, па кад је љута нема контролу над својим понашањем и моћима.

Дизнијеви филмови у којима се лик Звончице појављује[уреди | уреди извор]

  1. Петар Пан (1953) (енгл. Peter Pan)– амерички анимирани филм Волта Дизнија из 1953. године снимљен по роману Џејмс Метјуа Барија.
  2. Петар Пан 2: Повратак у Недођију (2002) (енгл. Peter Pan 2 Return To Neverland)
  3. Дизни виле (енгл. Disney Fairies) – франшиза настала 2005. године према лику Звончице која је њен централни лик
  4. Звончица (2008) (енгл. Tinker Bell) – амерички анимирани филм продукције DisneyToon Studios из 2008. године. Први филм из франшизе Дизни виле. Филм је о Звончици и њеном животу пре него што је упознала Петра Пана.
  5. Звончица и изгубљено благо (енгл. Tinker Bell and the Lost Treasure) (2009) - амерички анимирани филм продукције DisneyToon Studios. Друго је филм из франшизе Дизни виле.
  6. Звончица и велико вилинско спасавање (енгл. Tinker Bell and the Great Fairy Rescue) (2010) - амерички компјутерски урађен анимирани филм продукције DisneyToon Studios. трећи је филм фрашизе Дизни виле.
  7. Звончица и тајна крила (енгл. Tinker Bell and the Secret of the Wings) (2012) - амерички компјутерски урађен анимирани филм продукције DisneyToon Studios. Четврти је филм фрашизе Дизни виле.
  8. Звончица и вила гусарка (енгл. Tinker Bell and the Pirate Fairy) (2014) - амерички компјутерски урађен анимирани филм продукције DisneyToon Studios. Пети је филм фрашизе Дизни виле.
  9. Звончица и легенда о чудовишту из Недођије (енгл. Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast) (2014) - амерички компјутерски урађен анимирани филм продукције DisneyToon Studios. Шести је и последњи филм фрашизе Дизни виле.

Остале екранизације[уреди | уреди извор]

  1. Петар Пан (1924) (енгл. Peter Pan) – амерички неми филм урађен према представи Петар Пан из 1904. године
  2. Кука (1991) (енгл. Hook) – амерички играни филм редитеља Стивена Спилберга. Филм је наставак Баријевог романа и говори о одраслом Петру Пану који је заборавио своје детињство. Петра Пана у филму игра Робин Вилијамс, а Звончицу Џулија Робертс
  3. Петар Пан (2003) (енгл. Peter Pan) – амерички фантастични филм редитеља П. Џ. Хогана заснован на представи из 1904. године и роману из 1911. године. Звончицу игра Лудивина Саниер, док Петра Пана игра Џереми Самптер
  4. Недођија (2011) (енгл. Neverland)
  5. Петар Пан и Венди (2022) (енгл. Peter Pan & Wendy) – амерички фантастичан филм који је предвиђен да изађе 2022. године.

Име Звончица на другим језицима[уреди | уреди извор]

Име Звончица се у различитим језицима различито изговара, а име је сковано на основу именице "звоно" односно глагола "звонити".

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бари, Џејмс Метју (1954). Петар Пан : бајка за извођење. Београд: Дечја књига. стр. 92. 
  2. ^ Barrie, J. M. (James Matthew) (1911). Peter and Wendy. New York: Charles Scribner's Sons. стр. 267. 
  3. ^ „Volt Diznijeva kompanija”. Приступљено 29. 3. 2021.