Портал:Тенис/Изабрани архива

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Отворено првенство Аустралије у тенису
Отворено првенство Аустралије у тенису

Отворено првенство Аустралије (енгл. Australian Open) је тениски турнир који се одржава сваке године и траје две недеље у јануару (у прошлости се одржавао у децембру). Хронолошки је први гренд слем турнир у години. Одржава се у Мелбурну. Отворено првенство Аустралије је освојило највише тенисера од свих осталих гренд слемова. На турниру се игра у појединачној конкуренцији за мушкарце и жене, као и у паровима и у мешовитим паровима, а постоји и јуниорско такмичење. Сваке године га посети око 550.000 гледалаца.

Турнир је први пут одржан 1905. године у Мелбурну. Од оснивања до 1927. године носио је назив Првенство Аустралазије (The Australasian Championships), а те године назив је промењен у Првенство Аустралије (The Australian Championships). Године 1969. добио је данашње име. Тада је постало отворено првенство, на ком су могли да играју и аматери и професионалци, укључивши се у „Опен еру“, започету годину дана раније.

Прочитајте цео чланак


уреди

Фебруар[уреди извор]

Тениско првенство Дубаија
Тениско првенство Дубаија

Тениско првенство Дубаија је турнир који се сваке године игра у Дубаију. Игра се на отвореним теренима, на тврдој подлози. На турниру учествују и мушкарци и жене. Турнир се игра под покровитељством шеика Мохамеда бин Рашида Ал Мактума, премијера и потпредсједника Уједињених Арапских Емирата и владара Дубаија.

Пет година су турниром у појединачној конкуренцији доминирали Роџер Федерер и Жистин Енан. У периоду од 2003. до 2007. године обоје су освојили четири титуле. 2008. нису доспјели до финала, тријумфовали су Енди Родик и Елена Дементјева.

Турнир је од 2009. дио АТП 500 серије турнира за мушкарце, а Премијер 5 турнир за жене. Од 2012. категорија турнира за жене је смањена на Премијер.

Прочитајте цео чланак


уреди

Март[уреди извор]

Ђоковић и Надал у финалу УС Опена 2011.
Ђоковић и Надал у финалу УС Опена 2011.

Новак Ђоковић из Србије и Рафаел Надал из Шпаније су професионални тенисери који су играли до сада 53 пута, Србин води у укупном скору 28-25. То је најдуже ривалство у историји тениса (од 1968. у Опен ери) и једини играчи који су играли сва 4 Гренд слем финала узастопно. Њихов финални сусрет у Аустралији 2012. године сматра се међу највећим мечевима свих времена. Ривалство Ђоковића и Надала је сврстано као трећи највећи ривалитет у последњој декади (2000-2010) од стране сајта ATPworldtour.com.

Први меч су одиграли 2006. на Отвореном првенству Француске у четвртфиналу, где је Надал победио Ђоковића који је био присиљен да се повуче због повреде у трећем сету. Њихово прво финале је било 2007. у Индијан Велсу, а Надал је освојио турнир. Ђоковић је остварио прву победу у четвртфиналу Мајамија 2007. Од марта 2011. до априла 2013, одиграли су једанаест узастопних финалних мечева.

Прочитајте цео чланак


уреди

Април[уреди извор]

Димензије терена.
Димензије терена.

Тенис се игра на тениском терену — на чврстој подлози, са ниском мрежом на средини терена.

Тенис се игра на равној подлози, обично на трави, шљаци или бетону (тврди терен). Терен је дугачак 23,77 m и широк 8,23 m, за игру један на један, или 10,97 m за игру парова (дубл). Мрежа се протеже преко целе ширине терена и дели га на два дела. Висока је 107 cm на крајевима и 91,4 cm на средини терена.

Такмичар који је на сервису има право да сервира највише два пута у једном поену. Уколико лоптица при сервису удари у мрежу, сервира се други сервис. Сервис се понавља ако лоптица само закачи мрежу, али упадне у део поље у који је и требало. То се назива нец. Сервира се унакрсно, са једног на други крај терена, преко мреже. Ако лопта и најмањим делом додирне линију чак и са спољне стране, то није грешка.

Прочитајте цео чланак


уреди

Мај[уреди извор]

Отворено првенство Француске или Ролан Гарос (франц. Internationaux de France или Tournoi de Roland-Garros) je тениски турнир који се одржава последње недеље маја и прве недеље јуна у Паризу. То је други гренд слем турнир у тениској календарској години.

Турнир се први пут играо 1891. Године 1928. отворен је нови стадион који је назван по Ролану Гаросу, француском хероју из Првог светског рата. На црвеној шљаци направљен је и терен Филип Шатрије. Године 1968. Отворено првенство Француске (енгл. French Open) постаје први „отворени“ (енгл. Open) турнир (на ком су равноправно могли да учествују и аматери и професионалци). Од 2006. године изједначени су износи новчаних награда у мушком и женском делу турнира.

Ролан Гарос је гренд слем турнир где се у одлучујућем петом сету не игра тајбрејк већ на разлику.

Прочитајте цео чланак


уреди

Јун[уреди извор]

Вимблдон.
Вимблдон.

Тениски турнир у Вимблдону (енгл. The Championships, Wimbledon) је најстарији, према многим мишљењима и најугледнији гренд слем турнир у тенису. Одржава се сваког јуна или јула (почиње шест недеља пре првог понедељка у августу) у Свеенглеском клубу у Вимблдону, у Лондону, почев од 1877, и трећи је по реду гренд слем турнир у години после отвореног првенства Аустралије и Француске. Од када је Отворено првенство Аустралије пребачено на тврду подлогу 1988, Вимблдон је остао једини велики турнир у тенису који се још увек игра на оригиналној подлози, трави, због чега је и игра добила своје оригинално име, „тенис на трави“.

Турнир је једини гренд слем који се игра на трави, траје две недеље, а због временски услова може бити и продужен. Играју се мушки и женски мечеви у појединачној конкуренцији, као и у паровима (дубловима) и мешовитим паровима (мушко-женски пар). Такође, се играју турнири за јуниоре (појединачно и у паровима). Додатна категорија такмичења је за тенисере преко 35 и преко 45 година.

Тврда подлога на Отвореном првенству Аустралије и шљака на Ролан Гаросу претходе Вимблдону сваке године, а тврда подлога Отвореног првенства САД је следећи турнир.

На Вимблдону се може запазити стриктан кодекс облачења такмичара, гледаоци који једу јагоде са кремом, као и подршка играчима од краљевске породице. Турнир је такође познат и по томе што нема спонзора за оглашавање на теренима. 2009. на централни терен на Вимблдону је уграђен подесни кров, како би се смањили губици у времену играња због кише.

Прочитајте цео чланак


уреди

Јул[уреди извор]

Дејвис куп.
Дејвис куп.

Дејвис куп (енгл. Davis Cup) је најпознатије екипно такмичење мушких тениских репрезентација, за велики 18 kg тешки сребрни пехар, поклон оснивача Двајта ф. Дејвиса (1879-1945), председника америчког тениског савеза. Игра се сваке године од 1900.

Дејвис је као студент на Харварду 1899. организовао први меч између харвардских и британских играча, што је послужило као модел за први сусрет САД и Уједињеног Краљевства 1900. Од 1903. у такмичење су се укључиле Белгија, Аустрија, Француска и Аустралазија (заједница коју су чиниле Аустралија и Нови Зеланд до 1913).

Данас су у ово такмичење укључене 124 земље. Све националне екипе се такмиче да уђу у елитну светску групу од 16 репрезентација које сваке године током четири викенда играју по куп систему да добију победника за ту годину. Екипе су у предтакмичењу подељене у три зоне: европску, америчку и азијску.

Свака репрезентација има од два до четири играча. У оквиру сваког сусрета играју се четири појединачна меча и један у игри парова. Сусрет траје три дана (петак-недеља). Појединачни мечеви се играју првог и трећег, а парови другог дана. Игра се на три добијена сета. Тим који победи у три меча сматра се победником.

Прочитајте цео чланак


уреди

Август[уреди извор]

Отворено првенство Канаде у тенису.
Отворено првенство Канаде у тенису.

Отворено првенство Канаде је професионални тениски турнир за жене и мушкарце. Први турнир је одржан 1892. као тениско првенство Канаде да би после 1968. постао Отворено првенство Канаде. Од оснивања турнир је променио више имена (зависно од спонзора), па се од сада зове Роџерс куп (Rogers Cup).

Од 1982. сваке парне године женски турнир се одржава у Монтреалу, а непарне у Торонту. Исто тако наизменично одржава се мушки турнир само другачијим редоследом: Монтреал (непарна) а Торонто (парна). Такмичење у Торонту игра се у Рексал центру (Rexall Centre), а на Parc Jarry у Монтреалу.

Турнир се одржава три недеље пре Отвореног првенства САД.

Отворено првенство Канаде је турнир Премијер 5 серије за жене, а АТП мастерс 1000 за мушкарце. До 1968. се играо на трави, до 1973. на земљи, а од 1974. игра се на отвореним теренима са тврдом подлогом.

Прочитајте цео чланак


уреди

Септембар[уреди извор]

Отворено првенство САД у тенису.
Отворено првенство САД у тенису.

Отворено првенство Сједињених Америчких Држава (енгл. United States Open-U.S. Open) је четврти и последњи тениски гренд слем турнир у сезони. Одржава се сваке године крајем августа и почетком септембра, и траје две недеље (недеља пре и недеља после празника рада у САД (енгл. Labor Day weekend)).

Отворено првенство Сједињених Америчких Држава је турнир који има фонд од 17 милиона долара (око милион долара је награда за победника у појединачној конкуренцији) за око 600 мушких и женских професионалних тенисера.

Од 1978. године турнир се игра на УСТА националном тениском центру (енгл. USTA National Tennis Center) у Квинсу, у Њујорку.

Прочитајте цео чланак


уреди

Октобар[уреди извор]

Фед куп.
Фед куп.

Фед куп је прво екипно такмичење жена у тенису, основано 1963. године поводом прославе 50 годишњице оснивања Међународне тениске федерације (ИТФ). До 1995. називало се Куп Федерација, од када је добило данашњи назив.

Мушки еквивалент за ово такмичење је Дејвис куп.

У 2013. години укупно су учествовале 92 репрезентације подељене у две светске групе и три међуконтиненталне зоне. Свака репрезентација има од две до четири играчице. У оквиру сваког сусрета играју се четири појединачна меча и један у игри парова. Сусрет траје два дана (субота-недеља). Два појединачна меча се играју првог дана, а друга два појединачна и један меч у игри парова, другог дана. Игра се на два добијена сета.

Прочитајте цео чланак


уреди

Новембар[уреди извор]

Тенис мастерс куп је турнир који се одржава на крају сваке сезоне, а учесници су најбољих осам тенисера света. Наредни се игра у Лондону, у Уједињеном Краљевству.

До сада, градови-домаћини су били Токио (1970), Париз (1971), Барселона (1972), Бостон (1973), Мелбурн (1974), Стокхолм (1975), Њујорк (1976—1989), Франкфурт (1990—1995), Хановер (1996—1999), Лисабон (2000), Сиднеј (2001), Шангај (2002), Хјустон (2003—2004) и поново Шангај од 2005. до 2008. Домаћин турнира од 2009. до 2012. је Лондон.

У дублу, градови-домаћини били су Стокхолм (1975), Хјустон (1976), Њујорк (1977—1985), Лондон (1986—1989), Сенктјуери Коув (1990), Јоханесбург (1991—1993), Џакарта (1994), Ајндховен (1995), Хертфорд (1996—1990), Бангалор (2000—2001), Хјустон (2003—2004) и Шангај (2005—2008). У периоду 2009—2012, такође ће се играти у Лондону.

Роџер Федерер је освојио највише титула у појединачној конкуренцији, шест, Новак Ђоковић је једини освојио четири узастопне титуле.

Освајач титуле у 2021. години је Александар Зверев.

Прочитајте цео чланак


уреди

Децембар[уреди извор]

Међународна тениска кућа славних у Њупорту
Међународна тениска кућа славних у Њупорту

Међународна тениска кућа славних (енгл. International Tennis Hall Of Fame;) је спортски музеј са седиштем у Њупорту, Роуд Ајланд у Сједињеним Америчким Државама. У оквиру Међународне тениске куће славних налази се музеј, травнати тениски терени и затворени тениски центар.

Међународна тениска кућа славних и музеј се налазе у Њупорт касину. Грађевина представља класичан пример викторијанске архитектуре у шингл стилу. Њупорт касино је Џејмс Гордон Бенет, млађи пустио у рад 1880. као ексклузивно одмаралиште за имућне људе. Дизајнирао га је Чарлс Маким а Станфорд Вајт је урадио ентеријер.

Тениски савез Сједињених Америчких Држава је 1881. одржао прво првенство на теренима Њупорт касина. Ова ј турнир се одржавао све до 1914. а тенис је постао главна атракција у одмаралишту. До педесетих година 20. века, Њупорт касино је имао финансијских тешкоћа, и био је у сталној опасности од рушења ради изградне модерног тржног центра.

Међународну тениску кућу славних основао је Џејмс ван Ален 1954. Исте године ову институцију је признао Тениски савез Сједињених Америчких Држава а 1986. признала ју је Међународна тениска федерација. Комбинација тениских мечева и Музеја дозвољавала је да објекат буде сачуван. Ван Ален је био изабран за председника 1957. године.

Прочитајте цео чланак


уреди