Јоаникије Девички

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јоаникије Девички

Свети Јоаникије Девички (некада и Јанићије) је хришћански православни светитељ.

Родом је Србин из Зете, а по другом извору - "Србљаку", потиче из аустријске Далмације[1]. Као младић обузет љубављу Христовом, оставио је свој дом и удаљио се у предео Ибра, у ушчеље Црне Ријеке, у тесну пештеру у којој се, по предању, пре њега подвизавао свети Петар Коришки. Међутим када се његова слава почела распростирати међу људима, он је одбегао у Дреницу, и сакрио се у густу шуму Девичку. Јоаникије је године провео ту у самоћи, у ћутању и у молитви. По предању кнез српски Ђурађ Бранковић довео му је своју полуделу ћерку, коју је овај светитељ исцелио. Из благодарности Ђурађ је подигао манастир на том месту, познат и данас под именом Девич. Био је познат као исцелитељ свих болести, а нарочито "бесомучника" (опседнутих)[2]. Ту почивају мошти светог Јоаникија за које хришћани верују да су чудотворне.

Један посетилац је 1900. године прочитао у старом јеванђељу манастира Девича, да је Јоаникије "чувен као угодник Божји има већ 436 година".[3]

Референце[уреди]

  1. ^ Golubinskij, Jevgenij Jevstignejevic: "Kratkij ocerk istorii pravoslavnych cerkvej bolgarskoj, serbiskeg i ruminskoj", Moskva 1871.
  2. ^ "Цариградски гласник", Цариград 1900. године
  3. ^ "Цариградски гласник", Цариград 1900. године

Литература[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]