Стефан Урош I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стефан Урош I
King Stefan Uroš I with his son Stefan Dragutin.jpg
Фреска из манастирске цркве у Сопоћанима,
око 1273. године
Датум рођења око 1220.
Место рођења непознато
Датум смрти 1. мај 1277.(1277-05-01) (56/57 год.)
Место смрти Хум/Манастир Сопоћани
Гроб Манастир Сопоћани
Династија Немањићи
Отац Стефан
Мајка Ана Дандоло
Супружник Јелена Анжујска
Потомство Драгутин
Стефан
Брнча
Милутин
Краљ Србије
Период 1243—1276
Претходник Владислав
Наследник Драгутин

Стефан Урош I Немањић је био српски краљ од 1243. до 1276. године. Био је син Стефана Првовенчаног и Ане Дандоло, унуке млетачког дужда Енрика Дандола.

Биографија[уреди]

Са Епиром је нападао Никеју. После уклањања никејског цара Теодора II Ласкариса на власт је дошао Михајло VIII Палеолог, који је 1261. обновио Византијско царство, с ким је Урош успоставио пријатељске односе, а на тај начин уједно и са Угарском. Српска војска је напала Мачванску бановину у Угарској, након чега је Урош заробљен. Склопио је брак између свог старијег сина Стефана Драгутина и Каталине, кћерке угарског краља Стефана V. После неуспелог покушаја склапања брака између млађег сина Милутина и Ане, кћерке цара Михајла VIII Палеолога, Урош се окреће византијским противницима, краљу Сицилије, Карлу Анжујском. Урош је укинуо владарске титуле великог кнеза Дукље и Хума и завео централистичку власт. Томе се успротивио Драгутин који је напао оца и поразио га уз помоћ угарских помоћних одреда 1276. године. Урош се замонашио у Хуму и убрзо умро.

Сва три потомка Стефанова сменила су се на српском трону. И док су владавине прве двојице биле сразмерно кратке, Урош је на власти остао више од тридесет година (1243—1276).

Оно што је посебно занимљиво за ово раздобље српске историје јесте појава немачких рудара, познатих под именом Саси. Они су стигли у Србију негде почетком четврте деценије тринаестог столећа бежећи од Монгола, највероватније из Трансилваније која је била опустошена татарским походом. Са собом су донели нове технике проналажења и прераде руда племенитих метала, пре свега сребра, бакра и олова. Њихово знање и способност оживеле су производњу метала и широм отворили врата медитеранског тржишта српској привреди. Саси су развили руднике у Брскову, Трепчи, Руднику, Рогозни, Новом Брду и у другим рударским местима. Развој рударства у Србији покренуо је читаво коло привредних и трговачких веза са приморјем и јужном Италијом.

Ако би се то дуго време Урошеве владавине сагледало једним погледом, ма како то било и сложено и опасно, онда би се могло закључити да је Урошево доба било доба напретка српске државе и постављања темеља за још бржи развој.

Урош је имао ту срећу да су му спољашње околности ишле на руку. Везе са угарским краљем и зближавање са сицилијанским краљем Карлом Анжујским упутиле су га против Византије. Урошева жена Јелена, била је из рода Анжујског, рођака Карлова. Од тих великих планова коалиције и акције уперене против Цариграда није се много остварило, мада је Урош добар део свога времена и пажње управио ка том циљу. Читаву деценију Урош је припремао напад на Византију, али се до краја своје владавине није усудио да направи одлучујући корак.

Тиме је његова дугогодишња влада у Србији остала некако незавршена и недоречена. Дао је повластице дубровачким тровцима. [1]

Србија за време владавине Стефана Уроша Првог
Преци Стефана Уроша, три колена уназад
Стефан Урош Отац:
Стефан Првовенчани, краљ Рашке
Деда (по оцу):
Стефан Немања, велики жупан
Прадеда:
Завида
Прабаба:
?
Баба (по оцу):
Ана Немањић
Прадеда:
?
Прабаба:
?
Мајка:
Ана Дандоло
Деда (по мајци):
Фантино Дандоло
Прадеда:
Енрико Дандоло, млетачки дужд
Прабаба:
?
Баба (по мајци):
?
Прадеда:
?
Прабаба:
?

Види још[уреди]


Литература[уреди]

Извори[уреди]

  1. Vučetić, Antonije (1906). Srđ, broj 7. pp. 361-362.. Dubrovnik. 

Литература[уреди]Претходник:
Стефан Владислав I
Краљ Србије
(1243—1276)
Наследник:
Стефан Драгутин
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}