Јордан Чопела

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ЈОРДАН ЧОПЕЛА
Jordan Čopela.jpg
Јордан Чопела
Датум рођењајануар 1912.
Место рођењаВарош, код Прилепа
 Османско царство
Датум смрти9. април 1942.(1942-04-09) (29/30 год.)
Место смртиБитољ
Бугарска Краљевина Бугарска
Професијарадник
Члан КПЈ од1940.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од1. августа 1949.

Јордан Чопела (Варош, код Прилепа, јануар 1912Битољ, 9. април 1942), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је у јануару 1912. године у селу Варош, код Прилепа. Потиче из земљорадничке породице, која се бавила гајењем дувана. Кад је одрастао, бавио се производњом дувана и био сезонски радник у Дуванском комбинату у Прилепу.

Као члан УРС-ових синдиката, 4. априла 1938. године, учествовао је, као члан штрајкачког одбора, у штрајку више од 2.000 радника. Године 1940. примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије. Радио је у Удружењу произвођача дувана. Због организовања штрајка против предаје дувана Монополу, по ниским откупним ценама, позван је на војну вежбу. И тамо је организовао бунт, када су резервисти просули казане хране, због чега је три месеца провео у истражном затвору.

Биста Јордана Чопеле, Парк Револуције у Прилепу.

После Априлског рата и окупације Краљевине Југославије, као члан Месног комитета КПЈ за Прилеп, радио је на организовању устанка. Учествовао је и у организовању Прилепског партизанског одреда. Често је одлазио у Одред и као члан Месног оперативног штаба, преносио директиве. Полиција је сазнала да се он илегално креће по граду и у околини села Варош и да одржава састанке, па га је стално тражила. У јануару 1942. године, по директиви Покрајинског комитета КПЈ за Македонију, пребачен је на рад у Битољ, где је требало да помогне тамошњој партиској организацији у припремама за формирање партизанског одреда.

Одмах по диоласку у Битољ, Бугарска полиција је сазнала за његово присуство у граду и ушла му је у траг. У рано јутро, 9. априла 1942. године, полиција је опколила кућу у којој је ноћио. У неравноправној борби, тешко је рањен и ухваћен. Истог дана подлегао је ранама.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 1. августа 1949. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]