Ибе Паликућа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ИБЕ ПАЛИКУЋА
Ibe Palikukja.jpg
Ибе Паликућа
Датум рођења 1927.
Место рођења Дебар
 Краљевина СХС
Датум смрти 22. септембар 1944.(1944-09-22) (16/17 год.)
Место смрти Шутово, код Кичева
Албанија Краљевина Албанија
Чланица КПЈ од јула 1943.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Народни херој од 8. октобра 1953.

Ибе Паликућа (алб. Ibe Palikuqi; Дебар, 1927Шутово, код Кичева, 22. септембар 1944), учесница Народноослободилачке борбе, народни херој Југославије и народни херој Албаније.

Биографија[уреди]

Рођена је 1927. године у Дебру, у албанској породици. После завршене основне школе, остала је у кући и била учена за домаћицу.

Године 1941. окупацију западне Македоније извршили су италијански фашисти и припојили ју тзв. Великој Албанији. Њен брат већ је радио за ослободилачки покрет. Она се такође прикључила покрету и добивала задатке да као курир преноси писма и проводи илегалце.

Са петнаест година примљена је у Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). Није имала проблема са властима, јер јој је отац био хоџа, па нису слутили да припада Народноослободилачком покрету. У њиховој кући често су се одржавали састанци и свраћали илегалци. У јулу 1943. године примљена је у Комунистичку партију Југославије.

Када је у септембру 1943. године капитулирала фашистичка Италија, у Дебру је организована народна власт. Ибе је учестовоала на свим састанцима и конференцијама. За време Шесте непријатељске офанзиве, партизанске снаге повукле су се из Дебра, а Ибе одлази с њима и ступа у јединицу. Ускоро је партијска организација враћа у Дебар на позадински рад у својству члана Месног комитета КПЈ за Дебар.

За време свог илегалног рада Дебру радила је нарочито са женском омладином. Окупационе власти су покушавале да је онемогуће. Да не би пала у руке непријатеља или била убијена, Месни комитет је одобрио њен одлазак у партизанске јединице. 26. августа 1944. године постала је заменик комесара Чете у Шестој бригади народноослободилачке војске Албаније.

Од формирања, бригада је стално била у борбама с балистима, које су немачки окупатори помагали и снабдевали тешким наоружањем. 20. септембра 1944. године, у једној борби против балиста на периферији Кичева, док је штитила одступнице борцима из батаљона, Ибе је била тешко рањена. После два дана подлегла је ранама у селу Шутову код Кичева.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 8. октобра 1953. године, проглашена је за народног хероја.

Галерија[уреди]

Литература[уреди]