Градски парк „Гаврило Принцип“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Градски парк "Гаврило Принцип"
Градски парк „Гаврило Принцип“
Положај
Место Источно Сарајево
Општина Источно Ново Сарајево
Држава  Република Српска
Карактеристике
Тип парка градски парк
Заштита и посећеност
Старатељ ЈКП „Рад“
Година изградње 2014.
Отворен цијеле године
Остало

Градски парк "Гаврило Принцип" или Принципов парк је новоизграђени парк у општини Источно Ново Сарајево, град Источно Сарајево. Парк је отворен на Видовдан 2014. године, поводом стогодишњице Великог рата, а отворили су га, Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Историјат[уреди]

Источно Ново Сарајево је општина са највећим степеном урбанизације и стамбене изградње, као и једна од општина у Републици Српској са највећим приливом становника. Потреба за изградњом паркова и рекреационих површина присутна је дуги низ година, а од завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата и конституисања посљератне општине Српско Ново Сарајево, уређен је парк Сунца који се налази између улица Стефања Немање и Карађорђеве. Парк Сунце је велике површине, и осим стаза за шетање, и клупа нема других садржаја за одмор и рекреацију. У склопу бивше касарне Славиша Вајнер Чича, гдје се данас налази студентски дом, такође постоји парк мањих димензија, Чича.

Почетком 2014. године општина је представила план изградње новог градског парка у централном дијелу општине, између улица Спасовданска, Змај Јовина и Војводе Радомира Путника. Парк је према тадашњем плану требало да задовољи потребе становника свих узраста, града Источног Сарајева. Од плана се није одступило, а парк је свечано, али још увијек у потпуности не завршен, отворен на Видовдан 2014. године.

Садржај парка[уреди]

Парк је изграђен тако да задовољи потребе становника свих генерација града Источног Сарајева. За најмлађе становнике Источног Сарајева изграђено је игралиште, са садржајима попут: љуљачки, клацкалица, гуменог града. Старији мјештани могу да се опусте играјући шах, на једном од два шаховска поља. Поред тога у парку је изграђен љетњи амфитеатар, клупе различитих облика и димензија, фонтана, у изградњи је градска чесма, поред парка се изграђују два спортска терена, а централно мјесто у парку заузима биста Гаврила Принципа.

Споменик Гаврилу Принципу[уреди]

Прављењем планова за изградњу градског парка, јавила се идеја за постављање споменика Гаврилу Принципу. Одлучено је да се споменик изгради у склопу парка, који ће понијети име по Принципу. Према првобитној идеји идентичан споменик је требало да буде постављен и у Београду, али до тога никад није дошло. Аутор споменика Принципу, чија је висина два метра и који је изливен у бронзи, је академски вајар и професор Академије ликовних умјетности из Београда Зоран Кузмановић. У парку доминира споменик Гаврилу Принципу, који гледа према Сарајеву у даљини и дјечијем игралишту у склопу парка, спајајући тиме прошлост и будућност.

Спортска игралишта[уреди]

Поред парка изграђена су два спортска игралишта. Терен за мали фудбал има подлогу од вјештачке траве, а кошаркашки терен специјалну гумену подлогу. Општина Источно Ново Сарајево је једна од седам локалних заједница у БиХ која реализује овај пројекат са Фудбалским савезом БиХ. Изградња игралишта коштала је 102.000 КМ, од чега је општина Источно Ново Сарајево издвојила 36.000 КМ а остатак је обезбједио Фудбалски савез Босне и Херцеговине. Спортски терени су прилагођени и за дјецу са посебним потребама.

Парк Гаврила Принципа

Спољашње везе[уреди]