Дигитална уметност

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Петер Габријел приликом једног концерта 2004. године.

Дигитална уметност, често поистовећивана са компјутерском уметношћу је ознака за уметничко стварање у савременој уметности 20. века помоћу дигиталних метода компјутером у дигиталној форми. Резултат се разликује по примени различитих техничких средстава као и хардвера и софтвера. Може се јавити разлика између дела и презентације.

Развој дигиталне уметности тече заједно са развојем технологије рачунара. У дигиталном сликарству се преко рачунара и помоћу специфичних алгоритама као и применом традиционалних сликарских техника долази до резултата и ефеката.

Дигитална уметност је термин који покрива различите врсте уметничких радова и пракси примењивањем дигиталне технологије. Од 1970. различита имена покушавала су да објасне шта значи дигитална уметност укључујући термине компјутер арт и мултимедија арт. На крају је смештен под шири појам, њу медија арт. Склоп дигиталних технологија трансформисао је традиционалне активности као сто су цртање, сликање, скулптуру у нове форме као што су интернет арт, пиксел арт, рачунарске игре, дигиталне инсталације и оне постају општеприхваћене уметничке праксе. Генерално гледано термин дигитални уметник коришћен је за уметника који у својој продукцији користи дигиталне медије. Један од примера прихватања дигиталне уметности је Енди Ворхол који је правио дигиталну уметност помоћу амига пајнт софтвера који је јавно увео у Линколн центар.

Да би схватили најлакше везу између компјутеризације и уметности вратимо се у тридесете године двадесетог века када је објављен велики број књига чији су аутори били уметници, а у насловима се често спомињала реч „ново"- Нова типографија - Јан Тиколд, Нова визија-Ласло Мохољи Нађ.

Реч „ново“ у деведесетим се појављује поново. Међутим она се више не односи на један медиј, пре би се могло ређи да стоји као одредница за медиј уопште. Резултат тога јесте термин –-нови медији. Оваква терминолошка пречица нам пре свега помаже при означавању нових културних формација, где је дистрибуција заснована на посредовању дигиталних компјутера, ц-д ромова, интернета...(Лав Мановић- Метамедији)

Подручја дигиталне уметности[уреди]

Пионири дигиталне уметности[уреди]

Извори[уреди]

  1. (језик: немачки) de:Digitale Kunst чланак из Немачке Википедије

Спољашње везе[уреди]