Евританија (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Евританија
Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας
Nomos Evrytanias.png
Држава  Грчка
Периферија Средишња Грчка
Админ. центар Карпенизи
Површина
 • Укупно 1,868.9 km2 (721.6 sq mi)
Становништво (2005.)
 • Укупно 34,855
 • Густина 19/km2 (48/sq mi)
ISO 3166 код GR-05
Регистрске ознаке ΚΗ
Обласна ознака 22370
Број општина 2
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Евританија (грч. Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας) је округ у периферији Средишња Грчка и истоименој историјској покрајини. Управно средиште округа је истоимени град Карпенизи.

Округ Евританија је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди]

Подела округа на 2 општине: 1 - Карпенизи, 2 - Аграфа
Град Карпенизи, седиште округа

Округ Евританија је унутаркопнени и се са истока граничи се са округом Фтиотида, са југоистока округом Фокида, са севера са округом Кардица, а са југа и запада граничи се са округом Етолија-Акарнанија.

Евританија спада у изразито брдовите округе Грчке са неколико врхова преко 2000 m, а управно седиште Карпенизи лежи на чак 960 m н. в. Доминирају планине из ланца јужних Пинда - Аграфа на северу и Тимфристос и Панаитолико на југу. Унутар њих налзе се узане речне долине, од којих су најпознатије долине река Ахелос и Мегдова. Како су оне често и кањонске, немали број насеља на висоравнима и падинама изнад да тих долина.

Овај округ има и планинску климу, веома оштру за грчке услове. Најбољи услови за живот су у малим и узаним речним долинама и висоравнима.

Историја[уреди]

Евританија је насељена још у време Антике. Касније је овај простор био у оквиру Византије. Иако је током векова Евританија била у саставу Османског царства, месно становништво никада није било до краја покорено, већ је одржало посебан вид аутономије. После оснивања савремене Грчке 1832. године и наглог развоја привреде у њеним главним средиштима у приморју, почело је исељавање становништва из овог сиромашног и забитог краја. Осипање месног становништва је било додатно потпомугнуто Другим светским ратом и Грчким грађанским ратом, а нису га спречиле ни бројне мере побољшања (електрична струја, ТВ, савремени путеви, данас интернет) живота током последњих деценија.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2005. године округ Евританија је имао око 35.000 становника, од чега око 1/4 живи у седишту округа, граду Карпенизију, а већина у јако малим забитим селима, где је становништво махом старо и слабије образовано.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци.

Густина насељености је испод 20 ст./км², што је четири пута мање од просека Грчке (око 80 ст./км²), н самом зачељу међу окрузима Грчке. Део око Карпенизија на истоку је нешто боље насељен него планинско залеђе на западу.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Евританија се дели на 2 општине:

  1. Аграфа
  2. Карпенизи

Карпенизи је седиште округа, али се ни он не може описати као већи град (< 10.000 ст.). Остала насеља су углавном са мање од 500 становника.

Привреда[уреди]

Евританија је већ деценијама једна од најсиромашнијих области у целој Грчкој. Како је тло високо и голетно, а становништво веома проређено, привреда је слаба и заснована на екстензивном сточарству и традиционалном занатству по већим насељима. Последњих деценијама се развијају еколошки видови туризма, који одговара чисто природно окружење.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]