Пређи на садржај

Кавала (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Кавала
Περιφερειακή ενότητα Καβάλας
Положај
Држава Грчка
ПериферијаИсточна Македонија и Тракија
Админ. центарКавала
Површина1.728 km2
Становништво2005.
 — број ст.131.289
 — густина ст.75,98 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-55
Поштански број64x xx — 65x xx
Регистарске таблицеΚΒ
Обласна ознака2510, 259x0
Број општина3
www.pref-kavala.gr

Округ Кавала (грч. Περιφερειακή ενότητα Καβάλας) је округ у периферији Источна Македонија и Тракија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. Управно средиште округа је и највећи град је Кавала, а други по величини и значају је Христополи.

Округ Кавала је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, али је обухватала и острво Тасос, које је данас засебан округ. Данашњи округ, у ствари, покрива копнени део некадашње префектуре Кавала.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Подела округа на 3 општине: 1 — Кавала, 2 — Нестос, 3 — Пангајо
Град Кавала, седиште округа

Округ Кавала се налази на северу Грчке. На југу се округ пружа дуж северне обале Орфанског залива Егејског мора. На западу се ова префектура граничи са округом Сер, на северу са округом Драма, а на истоку са округом Ксанти. Југоисточно од округа је острво Тасос, које је данас засебан округ.

Подручје Кавалског округа обухвата северно приобаље Орфанског залива, које се у средишњем делу отвара у мању приморску равницу, док је на истоку и западу брдовито: на западу се налази планина Пангајо, а на истоку Лекани.

Клима је средоземна дуж обале и на нижим теренима, док је на планинама клима оштрија.

Историја[уреди | уреди извор]

На подручју округа Кавала откривени остаци праисторијског човека. Током старогрчког времена ова област била је на крајњем северу цивилизацијског подручја и тиме заостала. Током римског времена ово подручје је знатно напредовало, пре свега захваљујући добром положају на путу Игњација.

1383. год. подручје Кавале су заузеле Османлије, које остају овде следећих 5 векова. Током 20. века у подручју Кавале десиле су се знатне промене. 1912. г. Првим балканским ратом дотад турско подручје постаје део савремене Грчке, али је већ следеће године (1913. г.) град био под кратком бугарском окупацијом, а затим враћен Грчкој. После тога, услед Грчко-турског рата 1922-23. г., дошло је до исељавља Турака и досељавања Грка из Мале Азије. Ово је довело до великих промена у структури становништва и оно је после ових дешавања постало хомогено, искључиво грчко.

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњим проценама из 2005. године округ Кавала је имао преко 130.000 становника, од чега око 60% живи у седишту округа, граду кавали.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, од којих многи воде порекло од избеглица из Мале Азије. Последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је око 70ст./км2, што је близу просека Грчке (око 80 ст./км2). Приобални део око града Кавале је много боље насељен него планинска област на северу.

Управна подела и насеља[уреди | уреди извор]

Округ Драма се дели на 3 општине:

  1. Кавала
  2. Нестос
  3. Пангајо

Кавала је седиште округа и једино веће насеље (> 10.000 ст.) у округу. Значајан је и град Хрисуполи.

Привреда[уреди | уреди извор]

Округ Драма спада у слабије развијене округе Грчке. Главне привредне гране су пољопривреда, шумарство и лака индустрија.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]