Кукуш (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Килкис (округ))
Округ Кукуш
Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς
Положај
Држава Грчка
ПериферијаСредишња Македонија
Админ. центарКилкис
Површина2.519 km2
Становништво2005.
 — број ст.91.828
 — густина ст.36,45 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-57
Поштански број61x xx
Регистарске таблицеΚΙ
Обласна ознака234x0
Број општина2
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Кукуш (грч. Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς) је округ у периферији Средишња Македонија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. Управно средиште округа је истоимени град Кукуш, а значајни су и градови Поликастро, Гуменица и Аксијуполи.

Округ Кукуш је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Подела округа на 2 општине: 1 - Килкис, 2 - Пајонија

Округ Кукуш једна је од пограничних и има границу са Републиком Северном Македонијом на северу. На истоку се округ граничи са округом Сер, на југу са округом Солун, док се на западу округ Кукуш граничи са округом Пела.

Већи, средишњи део округа је равничарски (долина Вардара), док се на западу пружају планине Паико, а на истоку планине Керкини и Мавроуни. На северној граници налази се и мало Дојранско језеро, које Грчка дели са Републиком Северном Македонијом. Клима је средоземна.

Историја[уреди | уреди извор]

Најважнији део историје на подручју округа Кукуш везан је античког македонског краљевства. У средњем веку подручје насељавају Словени, да би касније подручје више векова владало Османско царство. 1913. г. подручје Кукуша припојено је Грчкој, а некадашње бројно турско становништво исељено је после Грчко-турског рата 1923. г. и замењено грчким избеглицама из Мале Азије.

1939. г. образована је префектура Кукуш издвајањем из префектуре Солун, која је данас округ.

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњим проценама из 2005. године округ Килкис је имао око 145.000 становника, од чега око 20% живи у седишту округа, граду Кукушу.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, уз занемарљив број етничких Македонаца и Цинцара на североистоку округа. Многи Грци воде порекло од избеглица из Мале Азије. Последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је око 43 ст./км², што је значајно мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Равничарски део око Вардара је много боље насељен него планинско залеђе на северозападу и североистоку.

Привреда[уреди | уреди извор]

Обласна привреда углавном је заснована на пољопривреди и то на узгајању воћа. С тим у вези развијена је и прехрамбена индустрија.

Управна подела и насеља[уреди | уреди извор]

Округ Кукуш се дели на 2 општине:

  1. Килкис
  2. Пајонија

Кукуш је седиште округа и и једино веће насеље (> 10.000 ст.). Значајна насеља су и Поликастро, Гуменица и Аксијуполи.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]