Солун (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Округ Солун
Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
Положај
Држава  Грчка
Периферија Средишња Македонија
Админ. центар Солун
Површина 3.683 km2
Становништво 2005.
 — број ст. 1.099.598
 — густина ст. 298,56 ст./km2
 — ISO 3166-2 GR-54
Поштански број 54x xx - 57x xx
Регистарске таблице Ν
Обласна ознака 2310, 239x0
Број општина 14
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Солун (грч. Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης) је округ у периферији Средишња Македонија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. То је по броју становника највећи и привредно најважнији округ не само у Средишњој Македонији, већ у целој Егејској Македонији и северном половини Грчке. Управно средиште округа је град Солун, други по важности град у Грчкој.

Округ Солун је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природни услови[уреди]

Град Солуна, седиште округа и покрајине
Језеро Волви

Округ Солун налази се на северу Грчке и излази два пута на Егејско море - на југозападу на Солунски залив, а на југоистоку на Орфански залив. На југу се округ граничи са округом Халкидики, на североистоку са округом Сер, на северу округом Килкис, на северозападу са округом Пела и на западу са округом Иматија.

Подручје Солунског округа обухвата доњи део долине реке Вардар (тзв. Солунско поље), веома плодно и густо насељено. У источној половини налази се планински предео Вертикос. У источном делу округа налазе се језера Коронија и Волви.

Клима је у приморском делу префектуре средоземна. Даље од обале клима је нешто оштрија, јер се утицаји са Средоземља мешају са утицајима из унутрашњости Балкана (топлија лета и хладније зиме).

Историја[уреди]

Округ Солун је образован по припајању овог дела Балкана Грчкој 1913. г. као некадашња префектура. Тада је ова префектура била највећа у држави (7% државне површине). Касније је она смањена издвајањем њених делова као посебних јединица. Без обзира на то округ Солун је остао најважнији у овом делу Грчке.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2005. године округ Солун је имао око 1,1 милион становника, од чега око 80% живи у тзв. „Великом Солуну“, који обухвата Солун и његова предграђа.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, од којих многи воде порекло од избеглица из Мале Азије. Некадашње турско становништво је после Грчко-турског рата 1923. исељено у матицу, јеврејско је нестало у Другом светском рату, а македонско становништво данас је у већини погрчено. Последњих година овде се населио и значајан број насељеника из целог света.

Густина насељености је око 300 ст./км², што је готово 4 пута више од просека Грчке (око 80 ст./км²). Међутим, простори округа изван ширег градског подручја Солуна је значајно ређе насељено.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Солун се дели на 14 општина:

 1. Ампелокипи-Менемени
 2. Волви
 3. Делта
 4. Каламарија
 5. Корделио-Евозмос
 6. Лагкадас
 7. Неаполи–Сикијес
 8. Орајокастро
 9. Павлос Мелас
 10. Пилаја-Хортијатис
 11. Солун
 12. Термаикос
 13. Терми
 14. Халкидона

Солун је највеће насеље и седиште округа, а од значајнијих градова (> 10.000 ст.) постоји низ већих насеља, која су суштински предграђа Солуна:

Привреда[уреди]

Како је град Солун најважније привредно средиште Грчке после главног града Атине, тако и његов округ има изванредан значајан за целу Грчку. Солунска лука је једна од најважнијих на Балканском полуострву, а шире градско подручје има веома развијену тешку и лаку индустрију. Поред тога, нижи, равничарски делови су под интензивном пољопривредом.

Саобраћај: Област Солуна спада у прометно најважнија не само у Грчкој, већ и на Балкану. Овде се сустичу многи путеви из полуострвске Грчке и унутрашњости Балкана, а град Солун је одувек био најближи град Егеја унутрашњости полуострва.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]