Пиреј (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Округ Пиреј
Περιφερειακή ενότητα Πειραιώς
2010 Dimi Pirea numbered.svg
 
Периферија Атика
Седиште Пиреј
Становништво 466.065 (2001.)
Површина 50,4 km²
Густина насељености 9.247/km²
Број општина 5
Поштански фах 1xx xx, 801 xx
Обласна ознака 210, 27340
Ауто ознака ΥΝ
ISO 3166-2 шифра GR-A4
Веб страница []

Округ Пиреј (грч. Περιφερειακή ενότητα Πειραιώς, енгл. periferiakí enótita Peiraiós) је округ у периферији Атика, који обухвата град Пиреј и њему најближа предграда у оквиру "Велике Атине". Управно средиште округа је истоимени град Пиреј.

Округ Пиреј је успостављен 2011. године поделом некадашње некадашње префектуре Пиреј, која је тада због величине подељена на два округа (други је округ Острва).

Природне одлике[уреди]

Град Пиреј, седиште и највећи град округа

Округ Пиреј обухвата приобално подручје на западу полуострва Атика. Морска обала округа је део Саронског залива Егејског мора.

Округ има средоземну климу.

Историја[уреди]

У доба антике ова област била је значајна као део полиса Античке Атине. У каснијим епохама долази владавина Римљана, затим Византинаца и на крају Турака Османлија. Месни Грци су били веома активни током Грчког устанка 1821. г, па је подручје постало део савремене Грчке. Током 20. века, са ширењем града Атине, подручје постало изузетно урбанизовано и једно од најразвијенијих у држави.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2001. године округ Пиреј је имао око 470.000 становника, сви у оквиру "Велике Атине". На град Пиреј отпада 1/3 становништва.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, уз значајан број странаца и усељеника.

Густина насељености је преко 9.000 ст./км², што је неупоредиво више од просека Грчке (око 80 ст./км²), али је у складу са карактером округа, који покрива потпуно изграђено земљиште.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Пиреј се дели на 5 општина (број је ознака општине на карти):

  1. Керацини–Драпецона - 4
  2. Коридалос - 5
  3. Никаја–Ајос Јоанис Рентис - 7
  4. Перама - 8
  5. Пиреј - 1

Све општине су велике по броју становника (> 10.000 ст.).

Привреда[уреди]

Као део "Велике Атине", округ Пиреј има развијену привреду, нарочито лучке делатности. Заправо, пирејска лука је најважнија у Грчкој, а истовремено је и кључна веза Атине и грчког копна са бројним острвима у Егеју.

Види још[уреди]