Фтиотида (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Округ Фтиотида, Фтиотис
Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδα
Положај
2010 Dimi Fthiotidas numbered.svg
Држава Грчка
ПериферијаСредишња Грчка
Админ. центарЛамија
Површина4.440,8 km2
Становништво2005.
 — број ст.181.383
 — густина ст.40,84 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-06
Поштански број35x xx
Регистарске таблицеΜΙ
Обласна ознака223x0
Број општина7
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Фтиотида или Фтиотис (грч. Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδα) је округ у периферији Средишња Грчка и истоименој историјској покрајини. Управно средиште округа је град Ламија, уједно и средиште периферије.

Округ Фтиотида је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди]

Град Ламија, седиште округа и периферије

Округ Фтиотида обухвата област између Малијачког залива Егејског мора на истоку и планинског венца Пинда на западу. Овај округ спада у оне у Грчкој које се граниче са више суседних округа. На југу се Фтиотида граничи на југоистоку са округом Беотијом, на југу са округом Фокидом, на југозападу са округом Етолијом-Акарнанијом, на западу са округом Евританијом, на северозападу са округом Кардицом, и на северу са округом Ларисом и на североистоку са округом Магнезијом.

Подручје Фтиотиде је махом планинско са малим делом приморских равница у средишњем делу округа, често ширине и свега 200 m. Остатак је планински са бројним врховима преко 2000 m. Од планина потребно је споменути Еликонас и Вардузију на југу и Отрисорос на северу. Између њих су узане долине река Сперхејос и Кефисус. Река Сперхејос прави већу равницу око града Ламије.

Овај округ има у вишим деловима планинску климу, док су нижи, приморски делови са средоземном климом.

Историја[уреди]

Област Фтиотида помиње се још од античког времена, када је била мањи полис, у сенци моћније суседне Тебе. Касније је овај простор био у оквиру старог Рима и Византије. Потом је Фтиотида била више векова у саставу Османског царства. После оснивања савремене Грчке 1832. почео је нагли развој области, посебно приобалног дела. Префектура Фтиотида успостављена тек 1947. г. издвајањем из префектуре Фокида. Градњом најважнијег државног ауто-пута Атина - Солун са проласком кроз ову префектуру, данас округ, Фтиотида је добила на значају и почела се брзо развијати.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2005. године округ Фтиотида је имао око 180.000 становника, од чега око 1/3 живи у седишту округа, граду Ламији.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци. Од мањина постоје присутни су Роми, а последњих деценија овде је насељен мањи број усељеника из свих крајева света.

Густина насељености је око 40 ст./км², што је два пута мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Приобални део око Ламије на истоку је боље насељен него планинско залеђе на западу и југу.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Фтиотида се дели на 7 општина:

  1. Амфиклеја–Елатеја
  2. Докомос
  3. Ламија
  4. Локри
  5. Макракоми
  6. Молос–Ајос Константинос
  7. Стилида

Ламија је седиште округа и највећи град у округу. Већи град је је и Аталанти (> 10.000 ст.).

Привреда[уреди]

Привреда у округу Фтиотида је развијена, а као повољност може се пре навести прометан положај округа на државном ауто-путу Атина - Солун него богатство у природним условима. Најразвијенији је део датог ауто-пута, посебно у делу око Ламије. Преовлађује лака индустрија.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]