Пређи на садржај

Фтиотида (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Фтиотида, Фтиотис
Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδα
Положај
Држава Грчка
ПериферијаСредишња Грчка
Админ. центарЛамија
Површина4.440,8 km2
Становништво2005.
 — број ст.181.383
 — густина ст.40,84 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-06
Поштански број35x xx
Регистарске таблицеΜΙ
Обласна ознака223x0
Број општина7
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Фтиотида или Фтиотис (грч. Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδα) је округ у периферији Средишња Грчка и истоименој историјској покрајини. Управно средиште округа је град Ламија, уједно и средиште периферије.

Округ Фтиотида је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Подела округа на 7 општина: 1 - Ламија, 2 - Амфиклеја–Елатеја, 3 - Докомос, 4 - Локри, 5 - Макракоми, 6 - Молос–Ајос Константинос, 7 - Стилида
Град Ламија, седиште округа и периферије

Округ Фтиотида обухвата област између Малијачког залива Егејског мора на истоку и планинског венца Пинда на западу. Овај округ спада у оне у Грчкој које се граниче са више суседних округа. На југу се Фтиотида граничи на југоистоку са округом Беотијом, на југу са округом Фокидом, на југозападу са округом Етолијом-Акарнанијом, на западу са округом Евританијом, на северозападу са округом Кардицом, и на северу са округом Ларисом и на североистоку са округом Магнезијом.

Подручје Фтиотиде је махом планинско са малим делом приморских равница у средишњем делу округа, често ширине и свега 200 m. Остатак је планински са бројним врховима преко 2000 m. Од планина потребно је споменути Еликонас и Вардузију на југу и Отрисорос на северу. Између њих су узане долине река Сперхејос и Кефисус. Река Сперхејос прави већу равницу око града Ламије.

Овај округ има у вишим деловима планинску климу, док су нижи, приморски делови са средоземном климом.

Историја[уреди | уреди извор]

Област Фтиотида помиње се још од античког времена, када је била мањи полис, у сенци моћније суседне Тебе. Касније је овај простор био у оквиру старог Рима и Византије. Потом је Фтиотида била више векова у саставу Османског царства. После оснивања савремене Грчке 1832. почео је нагли развој области, посебно приобалног дела. Префектура Фтиотида успостављена тек 1947. г. издвајањем из префектуре Фокида. Градњом најважнијег државног ауто-пута Атина - Солун са проласком кроз ову префектуру, данас округ, Фтиотида је добила на значају и почела се брзо развијати.

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњим проценама из 2005. године округ Фтиотида је имао око 180.000 становника, од чега око 1/3 живи у седишту округа, граду Ламији.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци. Од мањина постоје присутни су Роми, а последњих деценија овде је насељен мањи број усељеника из свих крајева света.

Густина насељености је око 40 ст./км², што је два пута мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Приобални део око Ламије на истоку је боље насељен него планинско залеђе на западу и југу.

Управна подела и насеља[уреди | уреди извор]

Округ Фтиотида се дели на 7 општина:

  1. Амфиклеја–Елатеја
  2. Докомос
  3. Ламија
  4. Локри
  5. Макракоми
  6. Молос–Ајос Константинос
  7. Стилида

Ламија је седиште округа и највећи град у округу. Већи град је је и Аталанти (> 10.000 ст.).

Привреда[уреди | уреди извор]

Привреда у округу Фтиотида је развијена, а као повољност може се пре навести прометан положај округа на државном ауто-путу Атина - Солун него богатство у природним условима. Најразвијенији је део датог ауто-пута, посебно у делу око Ламије. Преовлађује лака индустрија.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]