Комплекс Пољопривредне школе „др Ђорђе Радић” у Краљеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Комплекс Пољопривредне школе „др Ђорђе Радић”
Опште информације
МестоКраљево
ОпштинаКраљево
Време настанка19241927.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Комплекс Пољопривредне школе „др Ђорђе Радић” у Краљеву представља непокретно културно добро као споменик културе. Краљевачка школа за ратарство, најстарија је пољопривредна школа у Србији, основана 29. јуна 1882. године, Указом краља Милана Обреновића. За првог управитеља постављен је др Ђорђе Радић, чије име школа носи од 1990. године.

Данашња школска зграда са интернатом и шест павиљона за становање наставника и школског особља и спратна зграда за управитеља саграђени су, према пројекту архитекте Влад. А. Симића, у периоду од 1924. до 1927. године, када је школа пресељена из старе зграде смештене у центру града. У наредних неколико година изграђене су економске зграде, уређен је парк, ограде и прилази, а комплекс је постао најопремљенија образовна установа специјализована за пољопривреду у тадашњој Југославији.

Комплексом доминира школска зграда са интернатом, која се састоји од сутерена, високог приземља, спрата и поткровља. Главна фасада има ризалитно истакнути средишњи део са наглашеним главним улазом у високо приземље и спрат надвишен декоративном атиком. Ентеријер је решен у складу са наменом. Једноспратна кућа са станом за управитеља представља изузетно архитектонско дело. Објекат има наглашену мансардну кулу завршену пирамидалном куполом и декоративне детаље изведене у дрвету, као и дрвену терасу по угледу на бањске виле.

Поред школске зграде са интернатом и седам стамбених павиљона комплекс обухвата радионице, пекару, млекару, ковачницу, ветеринарску амбуланту, стаје, гараже за пољопривредне машине, музејску збирку пољопривредних справа и алатки и школско огледно имање. Конзерваторско-рестаураторски радови на школској згради изводe се континуирано од 2003. Пројекат рестаурације фасаде израђен је у Заводу у Краљеву и изведен 2012. године.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грујовић Брковић, Катарина; Алексић Чеврљаковић, Марија (2016). Поглед кроз наслеђе. Краљево: Завод за заштиту споменика културе. ISBN 978-86-84867-05-8. 

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]