Туристички дом „Сопоћани”

С Википедије, слободне енциклопедије
Туристички дом „Сопоћани“
Опште информације
МестоДољани
ОпштинаНови Пазар
Држава Србија
Време настанка1945.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zaprokul.org.rs/LKP/Kragujevac/zavod_za_zastitu_spomenika_kulture.html

Туристички дом „Сопоћани“ се налази на пошумљеној заравни у непосредној околини манастирског комплекса Сопоћани, подигнут је 1945. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Грађевина је саграђена по пројекту архитекте Драгише Брашована за потребе Службе унутрашњих послова Србије као ловачка кућа затвореног типа. Дом је настао у периоду после рата када је водећи стил био соц-реализам, али он је обогаћен елементима фолклорне архитектуре.

Чине га приземље коме је дата интерна-јавна функција и спрат са спаваћим собама. Због данашње нове функције организација простора је другојачија, где су поједине просторије добиле нову намену. Кућа је зидана у класичном конструктивном систему са пуним носећим зидовима од притесаног камена. Међуспратна таваница, кровна конструкција и доксат рађени су до дрвета у духу традиционалних грађевинских принципа. Кров са дубоком стрехом, малог нагиба покривен ћерамидом одговара фолклорној обликовној концепцији. Фасада је изведена од притесаних комада, буњато обрађеног камена. Унутрашњи зидови су малтерисани и кречени, док су таваница, под и степениште дрвени. Намештај је руком рађен по нацрту Брашована.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.