Црква Светог Николе у Штитарима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Николе у Штитарима
Crkva Sv. Nikole u Stitarima.jpg
Црква Светог Николе
Опште информације
МестоШтитари
ОпштинаНови Пазар
Време настанкапрва половина 17. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Црква Светог Николе у Штитарима, се налази северозападно од Новог Пазара, у долини реке Људске, подигнута је током 17. века и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

У селу Штитарима налази се црква Никољача која према појединим особеним решењима архитектура је слична цркви у Јанчи. Једнобродна грађевина је паровима пиластара подељена на три травеја, од којих је западни, узан, вероватно у функцији припрате, готово квадратани централни травеј првобитно је служио као наос, док је источни травеј – олтарски простор задржао ширину брода и решен је и споља и изнутра седмострано. Средишњи травеј пресведен је полуобличасто, а бочне травеје затварају полукалоте. Почетак свода означен је профилисаним каменим венцем. Прозорски отвори различитих димензија и облика појављују се и на своду. Западна фасада карактеристична је по низу дубоких аркада на богато профилисаним конзолама. Фрагменти фресака, сачувани само у олтарском простору, сведени су на зону стојећих фигура и стилски су блиски живопису из цркве Светих Петра и Павла у Тутину. Једини сачувани део првобитног иконостаса представљају царске двери.

Конзерваторско-рестаураторски радови на архитектури и живопису извођени су током 1968. и 1971. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.