Богородичина црква у Долцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Богородичина црква у Долцу
Bogorodicina crkva u Dolcu.jpg
Богородичина црква у Долцу
Опште информације
МестоДолац
ОпштинаКраљево
Време настанка1442.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Богородичина црква у Долцу, насељу у општини Краљево, подигнута је 1441./1442. године и заштићено је непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед цркве[уреди]

Црква посвећена Светој Богородици у селу Долац налази се пар километара јужно од манастира Студенице. Скоро квадратна основа храма је малих димензија, али његова двоспратна конструкција висока је око 6 m, па издужена силуета више подсећа на кулу него на богомољу. Две истоветне просторије, постављене једна изнад друге и лучно засведене, вероватно првобитно нису ни биле у функцији цркве.[1]

Доња просторија је имала један отвор на западној страни, док је она спратна имала чак четири лучна отвора, од којих су северни и јужни били постављени уз источни зид. Претпоставља се да оваква концепција грађевине указује на њен некадашњи фунерарни карактер. У доба деспота Ђурђа Бранковића, тачније 1441/14422. године, дошло је до обнове о чему сведочи делимично сачувани фреско натпис. Како су том приликом зидне површине на спрату живописане, јасно је да су до те године изведене интервенције које су ову просторију претворили у цркву: отвори груписани на источној страни су зазидани и формиран је олтарски простор са плитком апсидом, ђакониконом и проскомидијом. Можда је у исто време призидана и велика припрата. Фреске су сасвим фрагментарно очуване у источном делу храма.

Истраживачки и конзерваторско-рестаураторски радови су извођени 1969. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.