Манично-депресивна психоза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Афективна психоза
VanGogh-starry night ballance1.jpg
Много људи спада у уметнике, од којих се за Винсента ван Гога верује да је боловао од биполарног афективног поремећаја.[1].
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност Психијатрија
ICD-10 F31
ICD-9-CM 296.80
OMIM 125480 309200
DiseasesDB 7812
MedlinePlus 001528
eMedicine med/229
Patient UK Манично-депресивна психоза
MeSH D001714

Манично-депресивна психоза или биполарни афективни поремећај (лат. Psychosis affectiva bipolaris) је озбиљни здравствени поремећај са великим бројем оболелих, као и са високом стопом морталитета. Карактерише се понављањем епизода маније и депресије и рањивошћу током целог живота.[2] Често су присутни субсиндромални симптоми, као и јасно изражене епизоде маније и депресије (абнормално повишено и снижено расположење). Њихова учесталост и интензитет варирају.

Овај поремећај је удружен са повећаним ризиком од самоубиства, као и склоношћу ка злоупотреби алкохола, психоактивних супстанци, а повезан је са значајном редукцијом квалитета живота и економским последицама (укупни трошкови везани за овај поремећај су 1991. у Сједињеним Америчким Државама износили 45,1 милијарди долара).

Симптоматологија маничне фазе:

Терапија маничне фазе подразумева хоспитализацију уз хитан третман лековима. Почиње се седативима, а наставља са лековима за ублажавање моторног немира, као што су лекови из групе ганглиоплегика, затим ресерпин и ларгактил.

Симптоми депресивне фазе су:

  • Основни животни динамизми су успорени и смањеног интензитета
  • Појава немотивисане дубоке туге често помешане са страхом
  • Успореност и ослабљеност моторике.

Терапија депресивних болесника обухвата фармакотерапију (антидепресиве) и психотерапију, а добре резултате даје и комбинација наведених терапија.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. Blumer, Dietrich. "[http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/159/4/519 „Ван Гогова ментална болест“, American Journal of Psychiatry, 2002
  2. Basco, Monica Ramirez (2006). The Bipolar Workbook: Tools for Controlling Your Mood Swings. New York: The Guilford Press. стр. viii. ISBN 1-59385-162-6. 

Литература[уреди]

  • Basco, Monica Ramirez (2006). The Bipolar Workbook: Tools for Controlling Your Mood Swings. New York: The Guilford Press. стр. viii. ISBN 1-59385-162-6. 

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).