Спомен-комплекс Први српски устанак

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Марићевића јаруга)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Локација Марићевића јаруга
Спомен-школа
Споменик Карађорђу

Спомен-комплекс Први српски устанак је историјски комплекс који обухвата скуп грађевина и споменика које су везане за подизање Првог српског устанка у Орашцу.

Орашац је село које је удаљено од Београда око 70 км, у коме је на Сретење 15. фебруара 1804. одржан скуп виђенијих Срба на коме је одлучено да се подигне устанак против турских власти. На том скупу је Карађорђе одабран за вођу устанка.

Црква у Орашцу[уреди]

Црква у Орашцу је подигнута у периоду између 1868. и 1870. године. Архитекта цркве је остао непознат. По димензијама црква спада у мање, али са складним пропорцијама и једноставним облицима. Додатну уметничку вредност цркви даје иконостас који је осликао Стева Тодоровић. На иконостасу је осликано 24 иконе на којима су представљени светитељи и сцене историје из Новог завета. На северном пиластру је постављена спомен-плоча у част погинулим у Балканским ратовима.

Спомен-школа[уреди]

Спомен-школа је саграђена 1932. године и спада у најлепше зграде ове врсте у унутрашњости Србије. Архитекта је непознат, али се по стилу градње види да се залагао за повратак старог српског архитектонског стила. Фасаду карактеришу лучно засвођени прозори и прецизно обрађен гранит који је коришћен приликом њеног облагања. Изнад улазних врата, на белој мермерној плочи је уклесан текст:

Спомен-чесма[уреди]

Спомен-чесма се налази недалеко од цркве, на локацији Марићевића јаруга. Подигнута је 1954. године на стопедестогодишњицу од подизања Првог српског устанка. У централном делу овог спомен-обележја се налазе три лучно засведене мермерне плоче. На средњој је уклесан текст „На овом месту 15. фебруара 1804. године је подигнут Први српски устанак“.

Споменик Карађорђу[уреди]

Споменик Карађорђу је подигнут на двестогодишњицу од подизања Првог српског устанка. Споменик је висок 3,4 метра и рад је вајара Дринке Радовановић. Приликом израде споменика је коришћен бели венчачки мермер. Финансирање изградње споменика је обезбедила општина Аранђеловац.

Спољашње везе[уреди]