Нацрт:Википедија:Стилски приручник/Родни идентитет

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Било коју особу чији би род могао бити доведен у питање треба ословљавати користећи родне речи (нпр. заменице, мушкарац/жена/особа) које одражавају најскорију изражену родну самоидентификацију особе као што је објављено у најновијим поузданим изворима, чак и ако се то не поклапа се са оним што се најчешће налази у изворима. Ово важи за било коју фазу живота особе, осим ако та особа није назначила другачије преференце за различите периоде живота.

Ако жива трансродна или небинарна особа није била истакнута под претходним именом (мртвим именом), то име не би требало да буде укључена ни на једну страницу (укључујући листе, преусмеравања, странице са вишезначним значењем, називе категорија, шаблоне, итд), чак ни у цитатима, чак и ако постоји поуздан извор. Третирајте име пре познатог као интерес приватности одвојен од (и често већи од) тренутног имена особе. На пример:

  • Из чланка Лаверн Кокс : Лаверн Кокс (енгл. Laverne Cox; 29. мај 1972)
  • Из чланка Ники де Јагер : Ники де Јагер (хол. Nikkie de Jager; Вагенинген, 2. март 1994)
  • Избегавајте: Џејн Смит (претходно Џон Хамер, 1. мај 1980)

У случају живе трансродне или небинарне особе, њихово рођено име или раније име (професионално име, уметничко име или псеудоним) треба укључити у главну реченицу њиховог главног биографског чланка само ако су били истакнути под тим именом. Уведите претходно име са „рођен/а/и” или „раније”. На пример:

  • Из чланка Челси Менинг, позната и под рођеним именом: Челзи Елизабет Менинг (рођена Бредли Едвард Менинг, 17. децембар 1987)
  • Из чланка Елиота Пејџа, познатог под бившим професионалним именом: Елиот Пејџ (раније Елен Пејџ; 21. фебруар 1987)

Изван главног биографског чланка, генерално не расправљајте детаљно о променама имена или родне презентације особе осим ако није релевантно. Тамо где род особе може бити изненађење, објасните то при првом појављивању, без претераног наглашавања . Избегавајте збуњујуће конструкције (Џејн До постала је отац) променом стила писања (нпр. Џејн До постаје родитељ). У чланцима о делима или другим активностима живе транс или небинарне особе пре транзиције, користите њихово тренутно име као примарно име (у прози, табелама, листама, инфокутијама, итд), осим ако не желе да се користи њихово раније име за описивање прошлих догађаја. Ако су били истакнути под именом под којим су заслужни за рад или другу активност, наведите то у загради или фусноти на првој референци; додајте још заграда или фуснота само ако је потребно да бисте избегли забуну.

Парафразирајте, избаците или користите угласте заграде да бисте заменили делове цитата како бисте избегли пређашње име или погрешан род, осим у ретким случајевима када се не може избећи тачна формулација, на пример када постоји игра речи на познатом бившем имену, итд. Понекад, уместо коришћења превише угластих заграда, лакше је променити стил реченице:

  • Критичар X је тврдио да је филму Juno [био потребан добар глумац] и да је [Елиот] Пејџ [показао] да је [савршен] за тај посао. има много промена заградама. Боље је написати: Критичар X тврди да је филму Juno био потребан добар таленат за глуму и да се Пејџ савршено уклапа у ту улогу.

У цитатима извора немојте уклањати имена аутора, нити референце на ранија имена у насловима радова. Ако је аутор значајан, тренутно име се може дати, на пример као „X (под именом Y)”. Не замењујте или допуњујте некадашње име особе са садашњим именом ако та два имена нису јавно повезана и њихово повезивање би довело до тога да та особа буде аутована.

Неозаменице, „они” у једнини и наративни презент[уреди | уреди извор]

Ако особа користи искључиво неозаменице[а] као што су „зи/зир”, онда би генерално требало користити наративни презент или заменице „они/ви” уместо неозаменица када се говори о тој особи, иако њихове тражене заменице обично треба да буду поменуте у њиховој биографији (као што је у прози или у фусноти).

Здрав разум[уреди | уреди извор]

Није свака тврдња особе да је транс, не-цис или небинарна озбиљна, понекад се деси да неко у покушају хумора или негирања постојања различитих родних одредница пасивно тврди да је транс. Пример једне такве интеракције:

  • Личност: Транс особе имају сва права.
    • Корисник: Шта ти знаш, ти си цис!
      • Личност: Ја нисам цис.

Користите здрав разум и разликујте озбиљне од неозбиљних тврњи.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Неозаменице у српском језику су све заменице трећег лица једнине које нису „он”, „она”, „оно” и „они”, као и њихове промене по падежима.

Види још[уреди | уреди извор]