Пејзажна уметност

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Пример пејзажне уметности у једној шуми у Шкотској
Дело пејзажне уметности - део од 7.000 стабала храста за Докуманта 7 у 1982. год.

Пејзажна уметност или енвиронментал арт (енгл. environment - околина, околни свет) израз који се користи у општем случају да би се означила уметност оних уметника који се баве еколошким питањима.

Приликом уређивања околине између уметника постоје разлике у томе да ли они наносе штету својим радовима у околини, иако уистину може постојати услов да се после завршетка радова може довести околина у њено претходно стање.

У оквиру ове уметности се налазе тродимензионална комплексна дела инсталирана у простору, често као дела пролазног карактера која испуњавају комплетне ентеријера или се уклапају у спољашње просторе наглашавајући архитектуру у једном тешко дефинишућем стању између сликарства, објекта у уметности, скулптуре или инсталације у којем ове уметничке врсте могу различито да се испоље и да настану различите скулптуре. Као претходница се могу схватити нека дела од уметника после двадесетих година 20. века уметника Ел Лисицког или Курта Швитерса.

Ова уметност се развија од краја 50-их година 20. века у споју са хепенингом и акцијама Алана Капрова. Као класичан пример су дела уметника Едвард Кинхолца и Георг Сегала, а даљи примери су код Јанис Кунделиса, Марија Нолдман или Волф Востел.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Lexikon der Modernen Kunst, Markus Stegman/René Zey, Hamburg 2002.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]