Пећки округ (УНМИК)

Са Википедије, слободне енциклопедије
Пећки округ (УНМИК)
Положај
Држава Србија
РегионКосово и Метохија (самопроглашена Република Косово)
Историјске областиМетохија
Админ. центарПећ
Становништво2011.
 — број ст.174.235
Општине и градови3

Пећки округ (алб. Rajoni i Pejës) је један од седам округа на подручју Косова и Метохије, по УНМИК-овој подели. Центар округа је Пећ. Округ чине општине Пећ, Исток и Клина.

УНМИК-ов Пећки округ не треба мешати са Пећким управним округом, који је административно-територијална јединица Републике Србије.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Средином 1999. године, непосредно након доласка мисије УН на подручје Косова и Метохије, отпочео је рад на стварању УНМИК-ових регионалних (обласних) структура. Решењем УНМИК-а (бр. 14) од 21. октобра 1999. године, на подручју Косова и Метохије установљене су функције регионалних администратора (Regional Administrators). Приликом доношења ове одлуке УНМИК је поштовао дотадашњу поделу на пет управних округа, тако да је један од првих регионалних администратора био постављен у Пећи, чиме је упоредо са Пећким управним округом био створен и посебан УНМИК-ов Пећки округ.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „UNMIK Regulation 14/1999 On the Appointment of Regional and Municipal Administrators (21 October 1999)” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 14. 01. 2006. г. Приступљено 15. 09. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]