Портал:Спорт/Изабрани

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Уметничко клизање је зимски спорт у којима инвидуалци, парови, или групе људи изводе скокове, пируете, и остале потезе на леду, често праћени музиком. Клизачи се такмиче у више нивоа, од почетника до професионалца, на националним и интернационалним такмичењима. Међународна клизачка организација (ISU) одређена је за такмичења и суђења на њима. Уметничко клизање спада у једно од одабраних спортова на Зимским олимпијским играма.

Главна интернационална такмичења већином организује лично ISU. У то се укључује Зимске Олимпијске игре, Светско првенство у уметничком клизању, ИСУ Гранд при, Европско првенство у уметничком клизању и првенство Четири континента.

Сам спорт је такође уско повезан и са шоу бизнисом. Главна такмичења укључују егзибиције у којима најбољи клизачи изводе тачке по избору, без икаквих забрана и ограничења пред публиком. Многи клизачи данас, и током каријере, као и после ње, клизају и учествују у клизачким егзибицијама и представама обично по завршетку годишње клизачке сезоне (обично у лето и пролеће).


уреди

Фебруар[уреди извор]

Утакмица америчког фудбала
Утакмица америчког фудбала

Амерички фудбал (ен. American football) је спорт настао из рагбија у САД крајем 19. и почетком 20. века. Модификације које је трпео пун век, у потпуности су га одвојиле од спорта из ког је настао, те их је данас бесмислено поредити. На Америчком континенту се назива једноставно фудбал и игра се уз нешто другачија правила у САД и Канади. Игра се јајоликим реквизитом, на терену од 120 јарди, свака екипа на терену има по 11 играча. Циљ игре је ући са лоптом у енд зону (енгл. end zone). Терен се осваја трчањем, пасом или пак шутем на гол.


уреди

Март[уреди извор]

Гимнастичар изводи двоструки салто
Гимнастичар изводи двоструки салто

Гимнастика је спорт, чије име потиче од грчке речи која означава вежбање (грч. γυμναστική). Она укључује извођење вежби које захтевају физичку снагу, спретност и координацију. Модерна гимнастика укључује вежбе на разбоју, греди, партеру, карикама, коњу са хватаљакама. Гимнастика се развила из вежби које су практиковале у старом веку, као што узјахивање или силажење са коња или из циркуских наступа.


уреди

Април[уреди извор]

Извођење седмерца у рукомету
Извођење седмерца у рукомету

Рукомет је екипни спорт са лоптом, у ком се такмиче две екипе са по 7 играча (6 играча у пољу + 1 голман) на свакој страни. Игра траје два пута по 30 минута, а циљ је дати више голова од противника. Лопта се између играча додаје рукама слично као у кошарци али са нешто мањом лоптом и уз другачија правила вођења лопте.


уреди

Мај[уреди извор]

Симбол Олимпијских игара
Симбол Олимпијских игара

Олимпијске игре (ОИ), (често скраћиване само као Игре) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су међународни спортски догађај, подељене на летње и зимске спортске догађаје, и зимске и летње Олимпијске игре одржавају се сваке четири године) До 1992, одржаване су исте године, а од тада се одржавају раздвојено сваке две године. Некада се називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно игара 2004. године у Атини гласи: „Игре XXVIII олимпијаде модерног доба“.

Античке Олимпијске игре (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες) су почеле 776. п. н. е. у Олимпији, у Грчкој, и одржавале су се све до 393. н. е. На почетку одржаване само у античкој Грчкој, олимпијске игре су оживљене крајем 19. века деловањем француског барона Пјера де Кубертена. На његов предлог је у Паризу 23. јуна 1894. основан Међународни олимпијски комитет (МОК) а први председник тог тела био је Грк Деметриос Викелас. Те игре, зване „Игре I олимпијаде“, тј. Прве олимпијске игре модерног доба одржане су 1896. године у Атини, и отада се одржавају сваке четири године осим у време првог и другог светског рата. Прве Зимске олимпијске игре одржане су у Шамонију у Француској, 1924. године.

Зимске олимпијске игре су се одржавале такође као и летње, сваке четири године, исте године, закључно до 1992. године и игара у Албервилу у Француској, када је, због гломазности олимпијског програма, али и због захтева моћних ТВ кућа одлучено да се раздвоје термини одржавања летњих и зимских игара, па су прве следеће Зимске олимпијске игре одржане 1994. године у Лилехамеру у Норвешкој.

Даље ...
уреди

Јуни[уреди извор]

Фернандо Алонсо на Великој награди Канаде 2006.
Фернандо Алонсо на Великој награди Канаде 2006.

Формула 1, скраћено Ф1 се сматра највишим рангом једноседа у тркама моторних возила. Темељи се на серијама трка које се одржавају на уметно саграђеним стазама (пистама) баш за ту сврху или на затвореним градским улицама. Сваке године резултати трка одређују две лествице победника, лествицу најбољих возача и лествицу најбољих конструктора. Такмичење је основано 1950. и одиграва се под покровитељством ФИА-е.


уреди

Јули[уреди извор]

Шотокан је школа каратеа, настала под утицајем различитих борилачких вештина, а основао ју је мајстор Фунакоши Гичин са својим сином Јошитаком. Фунакоши је човек који је 'званично' донео карате са Окинаве у Јапан, иако су Кенва Мабуни, Мотобу Чоки и други Окинављани активно предавали карате у Јапану и пре тога. Шото је био псеудоним којим је Фунакоши потписивао своју поезију, а значи "борови таласи", док кан значи "кућа". И из тог разлога шотокан је био назив за дворану у којој је он тренирао своје ученике. Шотокан је један од највећих светских карате стилова (седам највећих су шотокан, шорин-рју, вадо-рју, шито-рју, гоџу-рју, кјокушин и кенпо)


уреди

Август[уреди извор]

Фудбалска лопта
Фудбалска лопта

Фудбал је колективни спорт који се игра између две екипе састављене од једанаест играча. Фудбал је тренутно најпопуларнији спорт на свету. Игра се фудбалском лоптом на правоугаоном игралишту с травнатом или вештачком подлогом. Голови су смештени насупрот један другом на крају уже стране игралишта. Циљ је игре убацити лопту у противнички гол маневришући лоптом било којим делом тела осим руком. Једино голман може у ограниченом простору играти руком. Победник утакмице је екипа која на крају утакмице постигне више голова (погодака).

Савремена фудбалска игра развила се у Енглеској после стварања првог фудбалског савеза давне 1863. године. Прва правила датирају из исте године, а с мањим променама одржала су се и до данас. Највише фудбалско тило је ФИФА (Fédération Internationale de Football Association). ФИФА организује Светско првенство у фудбалу, најпрестижније, а можда и најпопуларније спортско такмичење уопште.


уреди

Септембар[уреди извор]

Женска кошарка
Женска кошарка

Кошарка је врста тимског спорта у ком две екипе састављене од пет играча покушавају постићи што више поена убацивањем лопте кроз обруч коша по одређеним правилима.

До поена се долази убацивањем лопте кроз обруч коша. Екипа која на крају утакмице постигне више поена је победник. Кош постигнут унутар лука вреди 2 поена, иза лука вреди 3 поена, а слободно бацање вреди 1 поен. Лоптом се управља њеним ударањем о подлогу (вођење) или међусобним додавањем између саиграча. Телесни контакт који омета играча у игри није дозвољен. Постоје строго одређена правила и начини на које се лопта сме водити.

Током времена кошарка је развила уобичајене технике шутирања, додавања и вођења, као и позиције играча и нападачки и обрамбени механизам. Док се уобичајена такмичарска кошарка одвија под строгим и точно одређеним правилима, разне варијације кошарке учиниле су кошарку ближу играчима и с мањим бројем правила. Кошарка је један од најгледанијих спортова на свету.

Док је такмичарска кошарка искључиво дворански спорт који се одвија на терену за кошарку, мање регулисане врсте кошарке могу се играти и као вањски спорт на подлогама различитим од паркета, који је стандард за такмичарску кошарку.


уреди

Октобар[уреди извор]

Тим Хенман сервира
Тим Хенман сервира

Тенис је спорт са рекетима који играју два играча (сингл) или два тима од по два играча (дубл). Играчи користе рекет за тенис да би пребацили лоптицу у противнички део терена преко мреже која се налази на средини терена. Почео је да се игра у Енглеској у 19. веку. Врло брзо је почео да се шири по земљама у којима се говори енглески језик, и то највише међу вишим сталежом. Тенис је данас Олимпијски спорт и играју га сви људи, независно од друштвеног статуса. Правила играња су иста још од 90-их година 19. века. Изузетак је увођење тај-брејка (енг. tie-break = „прелом“ изједначења) 70-их година 20. века. Тенис је веома популаран спорт који прате милиони људи, а посебно четири Гренд слем турнра (Grand Slam Tournaments).


уреди

Новембар[уреди извор]

Учесник у стрељаштву
Учесник у стрељаштву

Стрељаштво је спорт у које се коришћењем различитих типова пушака и пиштоља гађа у покретне, непокретне и летеће мете. Овај спорт не треба мешати са стреличарством, спортом у којем је такође циљ погодити мету, али овај пут коришћењем оружја као што су лук и стрела и самострел. Стрељаштво је стандардни спорт у програму модерних Олимпијских игара. ИССФ (Светска спортска стрељачка федерација) данас броји преко 160 земаља чланица и спада у најраширеније спортове.

Поједине дисциплине стрељаштва су саставни делови вишебојских спортова као што су биатлон и модерни петобој.


уреди

Децембар[уреди извор]

Утакмица између Италије и Холандије на ЕП 2008.
Утакмица између Италије и Холандије на ЕП 2008.

Европско првенство у фудбалу 2008. се одржало у Аустрији и Швајцарској од 7. до 29. јуна 2008, а тријумфовала је фудбалска репрезентација Шпаније, која је у финалу савладала Немачку. Ово је друго првенство у историји Европских првенстава које су организовале две државе, уз Европско првенство 2000. у Холандији и Белгији. Аустрија и Швајцарска су се аутоматски квалификовале као домаћини. Преосталих 14 тимова се квалификовало кроз квалификације које су почеле у августу 2006.

Шпанија, ће као победник овог турнира представљати Европу на Купу конфедерација ФИФА 2009. које ће се одржати у Јужној Африци.


уреди