Пређи на садржај

Светско првенство у уметничком клизању

С Википедије, слободне енциклопедије

Светско првенство у уметничком клизању је годишње такмичење у коме се клизачи такмиче за титулу светског првака. Организована је од стране Међународне клизачке организације (ISU) и представља једно од четири велика годишња такмичења (Европско првенство у уметничком клизању, такмичење Четири континента и Светско јуниорско првенство у уметничком клизању представљају остала три). Медаље се додељују у категоријама појединачног наступа (мушкарци и жене), спортским паровима и плесу. По правилу одржава се у марту, пред крај клизачке сезоне и поред Олимпијских игара сматра се најпрестижнијим клизачким такмичењем.

Историја[уреди | уреди извор]

За почетак оснивања узима се 1892. година када је Међународна клизачка организација основана имајући за циљ настанак међународних такмичења у уметничком и брзом клизању. Четири година касније организовано је прво Светко првенство (познато и као Међународно првенство Eislauf-Vereingung) у Санкт Петербургу 1896. године. Такмичење је имало само четири учесника а златну медаљу освојио је Гилберт Фухс.[1]

На првенству су у почетку учествовали само мушкарци јер клизање тада сматрало „мушким спортом“, али никада није постојало званично правило којим се забрањује женама да учествују па је 1902. године Меџ Сајерс такмичући се против својих мушких колега освојила друго место поставши прва жена која је освојила сребрну медаљу.[2] Захваљујући томе 1905. године је такмичење подељено у две категорије, мушку и женску али њихови освајачи још увек се нису могли назвати светским првацима већ првацима ИСУ такмичења све док се и то није променило 1924. године.[3]Прво такмичење само за даме одржано је 1906. у Давосу[2] и освојила га је Меџ Сајерс.

Прво такмичење у спортским паровима одржало се у Санкт Петербургу 1908. године[3] упркос званичном противљењу неких држава да је тако клизање нелегално и срамотно. Што се тиче суђења у почетку је земља домаћин позивала судије и због тога су сви већином били из исте државе. Године 1927. у Ослу, када се организовало првенство у женском клизању, троје од петоро судија били су Норвежани који су највеће оцене дали Соњи Хени, док су судије из Аустрије и Немачке то дали такмичарки Херми Сабо. Контроверзни резултат је остао доделивши Хени Прву светску титулу, али је као резултат скандала донета одлука да на овом такмичењу није дозвољено да суди више од једне особе из једне државе.[4]

Током такмичења 1930. у Њујорку по први пут је организовано такмичење у све три категорије на једном месту. Ово је уједно и прво такмичење које се организовало ван Европе.[3] Категорија плесних парова званично је ушла у такмичење 1952. године.[3]

Државе су до 1959. године имале право да пошаљу више од три такмичара за једну дисциплину па је тако 1948. Велика Британија имала шест представница у женској категорији, док су САД 1951. имали по пет у свакој сингл дисциплини. Пошто су неке земље традиционално јаке у овом спорту шаљући сваке године све више и више клизача, од 1960. важи правило од максимум троје учесника по држави. Ово правило важи и данас што приморава неке клизаче да у жељи за учествовањем наступе за неку другу државу.

Такмичење у категорији „специјалне фигуре“ избачено је са Светског првенства 1991. године.

Систем оцењивања 6.0 (за највећу могућу оцену) користио се до 2004. године када је потпуно замењен модерним оцењивањем који се користи и данас.

Светско првенство у уметничком клизању се одржава сваке године. У годинама одржавања Олимпијских игара, на сваке четири године, дешава се да многи Олимпијски победници прескоче Светско због психичког и физичког умора али и због одлуке да после Олимпојаде пређу у професионалне воде и почну да зарађују новац од спорта. Због тога Међународна клизачка организација разматра продужавање размака између Олимпијаде и Светског како би клизачи имали више времена да се одморе и одлуче даљи корак у каријери.[5]

Прекиди[уреди | уреди извор]

Светско првенство у уметничком клизању се није одржало 15 пута од оснивања такмичења. Седам пута у периоду од 1915–1921. због Првог светског рата, још седам од 1940. до 1946. због Другог светског рата и 1961. због погибије целог америчког тима у авионској несрећи Сабена лет 548.

Прекид је разматран и 2011. када је требало да се одржи у Токију али пошто је Јапан погодио разоран земљотрес одлучено је да се такмичење за ту годину пребаци у Москву.

Подобност и квалификације[уреди | уреди извор]

Клизачи имају право да се такмиче као представници једне државе коју ће изабрати и подржати клизачки савез те земље. Плесни и спортски парови се могу састојати од тима клизача другачије националности али само ако се одлуче за једну државу коју ће представљати и од које ће тражити дозволу за учествовање. Чланови клизачког савеза бирају клизаче за учествовање на основу својих слободних критеријума. Неки савези се ослањају на резултате Националних такмичења, док остали имају друге критеријуме попут успеха на Међународним такмичењима или техничким предоспозицијама. Сви такмичари морају имати дозвољени број година старости и морају испуњавати техничке затхеве које обухватају финалну оцену извођења елеманата.

Дозвољене године старости[уреди | уреди извор]

Од 1996. године[6] клизачи морају имати минимум 15 година које су напунили пре 1 јула претходне године. На пример, да би се такмичили на првенству 2010. године такмичар мора да до 1. јула 2009. напунити 15 година или му неће бити дозвољено да учествује (још увек ће спадати у јуниоре). Чак и рођење сат времена после 1. јула сматра се за недозвољену границу и таквом учеснику се забрањује такмичење.[7] Као еквивалент овом такмичењу постоји Јуниорско светско првенство у уметничком клизању које обухвата клизаче од 12 до 19 година (за плесне и спортске парове до 21 годину) који могу учествовати билио због година, било због неуспеха у квалификацијама за сениорско. Када напуни 15 година одлука када ће неки клизач прећи у сениорску дивизију до 19 година остаје на одлуци спортисте и његовог тима. Све до 1996. године правила у вези са годинама се могла игнорисати али после стриктно прописаних нових правила, такав пропуст се више не може десити.[8] Ово правило избегли су у младости неки познати клизачи као што је Тара Липински из САД која је упркос годинама наставила да се такмичи у сениорској дивизији иако за данашње појмове није имала довољно година да буде део ње.

Минималне техничке оцене[уреди | уреди извор]

Од 2010, само клизачима који су достигли минималне оцене у техничким елементима (TES – „total element score“или финална оцена извођења елемената) у кратком и слободном програму је дозвољено да се такмиче на Светском првенству.[9] Ова оцена се добија на различитим међународним такмичењима токо прошле и текуће сезоне. Наком што је Међународна клизачка организација избацила квалификационе рунде такмичења, од 2013. године доња граница за техничке елементе је подигнута како би се обезбедио квалитетнији слој учесника.

Квалификације[уреди | уреди извор]

Због великог броја учесника који конкуришу за ово такмичење раније је постојала и квалификациона рунда која је најуспешније клизаче сортирала за даље. Након 2006. године, у Калгарију (Канада) након рекордног броја спортиста, изгласано је да се квалификације потпуно одстране из такмичења и да се учесници бирају по техничким достигнућима.Након кратког програма 24 клизача у сингл категорији и 20 парова у спортској имају право да изведу слободни наступ. Што сее тиче плеса, 30 тимова има право да преко обавезног плеса дођу до оригиналног плеса да би се квалификовали за слободни програм на ком учествује 24 најуспешнија пара.

Освајачи медаља[уреди | уреди извор]

Мушкарци[уреди | уреди извор]

Година Место Злато Сребро Бронза
1896 Руска Империја Санкт Петербург Немачко царство Гилберт Фухс Аустрија Густав Хигел Русија Георгиј Сандерс
1897 Шведска Стокхолм Аустрија Густав Хигел Шведска Улрих Салков Норвешка Јохан Лефстад
1898 Уједињено Краљевство Лондон Шведска Хенинг Гренандер Аустрија Густав Хигел Немачко царство Гилберт Фухс
1899 Швајцарска Давос Аустрија Густав Хигел Шведска Улрих Салков Уједињено Краљевство Едгар Сајерс
1900 Швајцарска Давос Аустрија Густав Хигел Шведска Улрих Салков није било других такмичара
1901 Шведска Стокхолм Шведска Улрих Салков Немачко царство Гилберт Фухс није било других такмичара
1902 Уједињено Краљевство Лондон Шведска Улрих Салков Уједињено Краљевство Меџ Сајерс (жена) Немачко царство Мартин Гордан
1903 Русија Санкт Петербург Шведска Улрих Салков Русија Николај Панин Аустрија Макс Бохач
1904 Њемачка Берлин Шведска Улрих Салков Немачко царство Хајнрих Бургер Немачко царство Мартин Гордан
1905 Шведска Стокхолм Шведска Улрих Салков Аустрија Макс Бохач Шведска Пер Торен
1906 Њемачка Минхен Немачко царство Гилберт Фухс Немачко царство Хајнрих Бургер Шведска Брор Мајер
1907 Аустроугарска Беч Шведска Улрих Салков Аустрија Макс Бохач Немачко царство Гилберт Фухс
1908 Аустроугарска Опава Шведска Улрих Салков Немачко царство Гилберт Фухс Немачко царство Хајнрих Бургер
1909 Шведска Стокхолм Шведска Улрих Салков Шведска Пер Торен Аустрија Ернст Херц
1910 Швајцарска Давос Шведска Улрих Салков Немачко царство Вернер Ритбергер Мађарска Андор Шенде
1911 Немачко царство Берлин Шведска Улрих Салков Немачко царство Вернер Ритбергер Аустрија Фриц Кахлер
1912 Уједињено Краљевство Манчестер Аустрија Фриц Кахлер Немачко царство Вернер Ритбергер Мађарска Андор Шенде
1913 Аустроугарска Беч Аустрија Фриц Кахлер Аустрија Вили Бекл Мађарска Андор Шенде
1914 Руска Империја Хелсинки Шведска Геста Сандал Аустрија Фриц Кахлер Аустрија Вили Бекл
1915–
1921
Није одржано због Првог светског рата
1922 Шведска Стокхолм Шведска Гилис Графстрем Аустрија Фриц Кахлер Аустрија Вили Бекл
1923 Аустрија Беч Аустрија Фриц Кахлер Аустрија Вили Бекл Шведска Геста Сандал
1924 Уједињено Краљевство Манчестер Шведска Гилис Графстрем Аустрија Вили Бекл Аустрија Ернест Опахер
1925 Аустрија Беч Аустрија Вили Бекл Аустрија Фриц Кахлер Аустрија Ото Прајсекер
1926 Вајмарска република Берлин Аустрија Вили Бекл Аустрија Ото Прајсекер Уједињено Краљевство Џон Пејџ
1927 Швајцарска Давос Аустрија Вили Бекл Аустрија Ото Прајсекер Аустрија Карл Шефер
1928 Вајмарска република Берлин Аустрија Вили Бекл Аустрија Карл Шефер Аустрија Хуго Дистлер
1929 Уједињено Краљевство Лондон Шведска Гилис Графстрем Аустрија Карл Шефер Аустрија Лудвиг Вреде
1930 Сједињене Америчке Државе Њујорк Аустрија Карл Шефер Сједињене Америчке Државе Роџер Тарнер Швајцарска Георг Гаучи
1931 Вајмарска република Берлин Аустрија Карл Шефер Сједињене Америчке Државе Роџер Тарнер Њемачка Ернст Бајер
1932 Канада Монтреал Аустрија Карл Шефер Канада Монгомери Вилсон Њемачка Ернст Бајер
1933 Швајцарска Цирих Аустрија Карл Шефер Њемачка Ернст Бајер Финска Маркус Никанен
1934 Шведска Стокхолм Аустрија Карл Шефер Њемачка Ернст Бајер Аустрија Ерих Ердес
1935 Мађарска Будимпешта Аустрија Карл Шефер Уједињено Краљевство Џек Дан Мађарска Денеш Потоки
1936 Француска Париз Аустрија Карл Шефер Уједињено Краљевство Грејам Шарп Аустрија Феликс Кашпар
1937 Аустрија Беч Аустрија Феликс Кашпар Уједињено Краљевство Грејам Шарп Мађарска Елемер Тертак
1938 Њемачка Берлин Аустрија Феликс Кашпар Уједињено Краљевство Грејам Шарп Аустрија Херберт Алвард
1939 Мађарска Будимпешта Уједињено Краљевство Грејам Шарп Уједињено Краљевство Фредерик Томлинс Њемачка Хорст Фабер
1940–
1946
Није одржано због Другог светског рата
1947 Шведска Стокхолм Швајцарска Ханс Гершвилер Сједињене Америчке Државе Ричард Батон Уједињено Краљевство Артур Апфел
1948 Швајцарска Давос Сједињене Америчке Државе Ричард Батон Швајцарска Ханс Гершвилер Мађарска Еде Кираљ
1949 Француска Париз Сједињене Америчке Државе Ричард Батон Мађарска Еде Кираљ Аустрија Еди Рада
1950 Уједињено Краљевство Лондон Сједињене Америчке Државе Ричард Батон Мађарска Еде Кираљ Сједињене Америчке Државе Хејз Алан Џенкинс
1951 Италија Милано Сједињене Америчке Државе Ричард Батон Сједињене Америчке Државе Џејмс Гроган Аустрија Хелмут Зајпт
1952 Француска Париз Сједињене Америчке Државе Ричард Батон Сједињене Америчке Државе Џејмс Гроган Сједињене Америчке Државе Хејз Алан Џенкинс
1953 Швајцарска Давос Сједињене Америчке Државе Хејз Алан Џенкинс Сједињене Америчке Државе Џејмс Гроган Италија Карло Фаси
1954 Норвешка Осло Сједињене Америчке Државе Хејз Алан Џенкинс Сједињене Америчке Државе Џејмс Гроган Француска Ален Жилети
1955 Аустрија Беч Сједињене Америчке Државе Хејз Алан Џенкинс Сједињене Америчке Државе Роналд Робертсон Сједињене Америчке Државе Дејвид Џенкинс
1956 Западна Немачка Гармиш-Партенкирхен Сједињене Америчке Државе Хејз Алан Џенкинс Сједињене Америчке Државе Роналд Робертсон Сједињене Америчке Државе Дејвид Џенкинс
1957 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Сједињене Америчке Државе Дејвид Џенкинс Сједињене Америчке Државе Тим Браун Канада Чарлс Снелинг
1958 Француска Париз Сједињене Америчке Државе Дејвид Џенкинс Сједињене Америчке Државе Тим Браун Француска Ален Жилети
1959 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Сједињене Америчке Државе Дејвид Џенкинс Канада Доналд Џексон Сједињене Америчке Државе Тим Браун
1960 Канада Ванкувер Француска Ален Жилети Канада Доналд Џексон Француска Ален Калма
1961 Није одржано због авионске несреће (Сабена лет 548)
1962 Чехословачка Праг Канада Доналд Џексон Чехословачка Карол Дивин Француска Ален Калма
1963 Италија Кортина д'Ампецо Канада Доналд Мекферсон Француска Ален Калма Њемачка Манфред Шнелдорфер
1964 Западна Немачка Дортмунд Њемачка Манфред Шнелдорфер Француска Ален Калма Чехословачка Карол Дивин
1965 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Француска Ален Калма Сједињене Америчке Државе Скот Ален Канада Donald Knight
1966 Швајцарска Давос Аустрија Емерих Данцер Аустрија Волфганг Шварц Сједињене Америчке Државе Гери Вискоти
1967 Аустрија Беч Аустрија Емерих Данцер Аустрија Волфганг Шварц Сједињене Америчке Државе Гери Вискоти
1968 Швајцарска Женева Аустрија Емерих Данцер Сједињене Америчке Државе Тим Вуд Француска Патрик Пера
1969 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Сједињене Америчке Државе Тим Вуд Чехословачка Ондреј Непела Француска Патрик Пера
1970 Социјалистичка Федеративна Република Југославија Љубљана Сједињене Америчке Државе Тим Вуд Чехословачка Ондреј Непела Источна Немачка Гинтер Целер
1971 Француска Лион Чехословачка Ондреј Непела Француска Патрик Пера Совјетски Савез Сергеј Четверукин
1972 Канада Калгари Чехословачка Ондреј Непела Совјетски Савез Сергеј Четверукин Совјетски Савез Владимир Ковалев
1973 Чехословачка Братислава Чехословачка Ондреј Непела Совјетски Савез Сергеј Четверукин Источна Немачка Јан Хофман
1974 Западна Немачка Минхен Источна Немачка Јан Хофман Совјетски Савез Сергеј Волков Канада Толер Кренстон
1975 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Совјетски Савез Сергеј Волков Совјетски Савез Владимир Ковалев Уједињено Краљевство Џон Кари
1976 Шведска Гетеборг Уједињено Краљевство Џон Кари Совјетски Савез Владимир Ковалев Источна Немачка Јан Хофман
1977 Јапан Токио Совјетски Савез Владимир Ковалев Источна Немачка Јан Хофман Јапан Минору Сано
1978 Канада Отава Сједињене Америчке Државе Чарлс Тикнер Источна Немачка Јан Хофман Уједињено Краљевство Робин Казинс
1979 Аустрија Беч Совјетски Савез Владимир Ковалев Уједињено Краљевство Робин Казинс Источна Немачка Јан Хофман
1980 Западна Немачка Дортмунд Источна Немачка Јан Хофман Уједињено Краљевство Робин Казинс Сједињене Америчке Државе Чарлс Тикнер
1981 Сједињене Америчке Државе Хартфорд Сједињене Америчке Државе Скот Хамилтон Сједињене Америчке Државе Дејвид Санте Совјетски Савез Игор Бобрин
1982 Данска Копенхаген Сједињене Америчке Државе Скот Хамилтон Њемачка Норберт Шрам Канада Брајан Покар
1983 Финска Хелсинки Сједињене Америчке Државе Скот Хамилтон Њемачка Норберт Шрам Канада Брајан Орсер
1984 Канада Отава Сједињене Америчке Државе Скот Хамилтон Канада Брајан Орсер Совјетски Савез Александар Фадејев
1985 Јапан Токио Совјетски Савез Александар Фадејев Канада Брајан Орсер Сједињене Америчке Државе Брајан Бојтано
1986 Швајцарска Женева Сједињене Америчке Државе Брајан Бојтано Канада Брајан Орсер Совјетски Савез Александар Фадејев
1987 Сједињене Америчке Државе Синсинати Канада Брајан Орсер Сједињене Америчке Државе Брајан Бојтано Совјетски Савез Александар Фадејев
1988 Мађарска Будимпешта Сједињене Америчке Државе Брајан Бојтано Канада Брајан Орсер Совјетски Савез Виктор Петренко
1989 Француска Париз Канада Курт Браунинг Сједињене Америчке Државе Кристофер Бауман Пољска Grzegorz Filipowski
1990 Канада Халифакс Канада Курт Браунинг Совјетски Савез Виктор Петренко Сједињене Америчке Државе Кристофер Бауман
1991 Њемачка Минхен Канада Курт Браунинг Совјетски Савез Виктор Петренко Сједињене Америчке Државе Тод Елдреџ
1992 Сједињене Америчке Државе Окланд Заједница независних држава Виктор Петренко Канада Курт Браунинг Канада Елвис Стојко
1993 Чешка Праг Канада Курт Браунинг Канада Елвис Стојко Русија Алексеј Урманов
1994 Јапан Чиба Канада Елвис Стојко Француска Филип Канделоро Украјина Вјачеслав Загородњук
1995 Уједињено Краљевство Бирмингем Канада Елвис Стојко Сједињене Америчке Државе Тод Елдреџ Француска Филип Канделоро
1996 Канада Едмонтон Сједињене Америчке Државе Тод Елдреџ Русија Иља Кулик Сједињене Америчке Државе Rudy Galindo
1997 Швајцарска Лозана Канада Елвис Стојко Сједињене Америчке Државе Тод Елдреџ Русија Алексеј Јагудин
1998 Сједињене Америчке Државе Минеаполис Русија Алексеј Јагудин Сједињене Америчке Државе Тод Елдреџ Русија Јевгениј Плушенко
1999 Финска Хелсинки Русија Алексеј Јагудин Русија Јевгениј Плушенко Сједињене Америчке Државе Мајкл Вајс
2000 Француска Ница Русија Алексеј Јагудин Канада Елвис Стојко Сједињене Америчке Државе Мајкл Вајс
2001 Канада Ванкувер Русија Јевгениј Плушенко Русија Алексеј Јагудин Сједињене Америчке Државе Тод Елдреџ
2002 Јапан Нагано Русија Алексеј Јагудин Сједињене Америчке Државе Тимоти Гоебел Јапан Такеши Хонда
2003 Сједињене Америчке Државе Вашингтон Русија Јевгениј Плушенко Сједињене Америчке Државе Тимоти Гоебел Јапан Такеши Хонда
2004 Њемачка Дортмунд Русија Јевгениј Плушенко Француска Брајан Жубер Њемачка Стефан Линдерман
2005 Русија Москва Швајцарска Стефан Ламбијел Канада Џефри Бутл Сједињене Америчке Државе Еван Лајзачек
2006 Канада Калгари Швајцарска Стефан Ламбијел Француска Брајан Жубер Сједињене Америчке Државе Еван Лајзачек
2007 Јапан Токио Француска Брајан Жубер Јапан Даисуке Такахаши Швајцарска Стефан Ламбијел
2008 Шведска Гетеборг Канада Џефри Бутл Француска Брајан Жубер Сједињене Америчке Државе Џони Вир
2009 Сједињене Америчке Државе Лос Анђелес Сједињене Америчке Државе Еван Лајзачек Канада Патрик Чен Француска Брајан Жубер
2010 Италија Торино Јапан Даисуке Такахаши Канада Патрик Чен Француска Брајан Жубер
2011 Русија Москва Канада Патрик Чен Јапан Такахико Козука Русија Артур Гачински
2012 Француска Ница Канада Патрик Чен Јапан Даисуке Такахаши Јапан Јузуру Ханју
2013 Канада Лондон Канада Патрик Чен Казахстан Денис Тен Шпанија Хавијер Фернадез
2014 Јапан Саитама Јапан Јузуру Ханју Јапан Тацуки Мачида Шпанија Хавијер Фернадез
2015 Кина Шангај Шпанија Хавијер Фернадез Јапан Јузуру Ханју Казахстан Денис Тен
2016 Сједињене Америчке Државе Бостон Шпанија Хавијер Фернадез Јапан Јузуру Ханју Кина Џин Бојанг
2017 Финска Хелсинки Јапан Јузуру Ханју Јапан Шома Уно Кина Џин Бојанг
2018 Италија Милано
2019 Јапан Саитама

Највише титула:

Жене[уреди | уреди извор]

Година Место Злато Сребро Бронза
1906 Швајцарска Давос Уједињено Краљевство Меџ Сајерс Аустрија Џени Херц Мађарска Лили Кронбергер
1907 Аустроугарска Беч Уједињено Краљевство Меџ Сајерс Аустрија Џени Херц Мађарска Лили Кронбергер
1908 Аустроугарска Опава Мађарска Лили Кронбергер Немачко царство Елса Рендшмит није било других такмичара
1909 Аустроугарска Будимпешта Мађарска Лили Кронбергер није било других такмичара
1910 Немачко царство Берлин Мађарска Лили Кронбергер Немачко царство Елса Рендшмит није било других такмичара
1911 Аустроугарска Беч Мађарска Лили Кронбергер Мађарска Опика вон Мераи Хорват Немачко царство Лудовика Јакобсон
1912 Швајцарска Давос Мађарска Опика вон Мераи Хорват Уједињено Краљевство Дороти Гринхоу Смит Уједињено Краљевство Филис Џонсон
1913 Шведска Стокхолм Мађарска Опика вон Мераи Хорват Уједињено Краљевство Филис Џонсон Шведска Свеа Норен
1914 Швајцарска Санкт Мориц Мађарска Опика вон Мераи Хорват Аустрија Ангела Ханка Уједињено Краљевство Филис Џонсон
1915–
1921
Није одржано због Првог светског рата
1922 Шведска Стокхолм Аустрија Херма Сабо Шведска Свеа Норен Норвешка Марго Ме
1923 Аустрија Беч Аустрија Херма Сабо Аустрија Гизела Реихман Шведска Свеа Норен
1924 Норвешка Осло Аустрија Херма Сабо Њемачка Елен Брокхофт Сједињене Америчке Државе Белатрикс Лоугран
1925 Швајцарска Давос Аустрија Херма Сабо Њемачка Елен Брокхофт Њемачка Елизабет Бекел
1926 Шведска Стокхолм Аустрија Херма Сабо Норвешка Соња Хени Уједињено Краљевство Кетлин Шо
1927 Норвешка Осло Норвешка Соња Хени Аустрија Херма Сабо Норвешка Карен Сименсен
1928 Уједињено Краљевство Лондон Норвешка Соња Хени Сједињене Америчке Државе Марибел Винсон Аустрија Фрици Бургер
1929 Мађарска Будимпешта Норвешка Соња Хени Аустрија Фрици Бургер Аустрија Мелита Брунер
1930 Сједињене Америчке Државе Њујорк Норвешка Соња Хени Канада Сесил Смит Сједињене Америчке Државе Марибел Винсон
1931 Њемачка Берлин Норвешка Соња Хени Аустрија Хилда Холовски Аустрија Фрици Бургер
1932 Канада Монтреал Норвешка Соња Хени Аустрија Фрици Бургер Канада Констанца Вилсон Самуел
1933 Шведска Стокхолм Норвешка Соња Хени Шведска Виви Ане Хултен Аустрија Хилда Холовски
1934 Норвешка Осло Норвешка Соња Хени Уједињено Краљевство Меган Тејлор Аустрија Лизелоте Ландбек
1935 Аустрија Беч Норвешка Соња Хени Уједињено Краљевство Сисилија Колеџ Шведска Виви Ане Хултен
1936 Француска Париз Норвешка Соња Хени Уједињено Краљевство Меган Тејлор Шведска Виви Ане Хултен
1937 Уједињено Краљевство Лондон Уједињено Краљевство Сисилија Колеџ Уједињено Краљевство Меган Тејлор Шведска Виви Ане Хултен
1938 Шведска Стокхолм Уједињено Краљевство Меган Тејлор Уједињено Краљевство Сисилија Колеџ Сједињене Америчке Државе Хеди Стенуф
1939 Чехословачка Праг Уједињено Краљевство Меган Тејлор Сједињене Америчке Државе Хеди Стенуф Уједињено Краљевство Дафни Вокер
1940–
1946
Није одржано због Другог светског рата
1947 Шведска Стокхолм Канада Барбара Ен Скот Уједињено Краљевство Дафни Вокер Сједињене Америчке Државе Гречен Мерил
1948 Швајцарска Давос Канада Барбара Ен Скот Аустрија Ева Павлик Чехословачка Јиржина Неколова
1949 Француска Париз Чехословачка Алена Врзанова Сједињене Америчке Државе Ивон Шерман Уједињено Краљевство Џанет Алтвег
1950 Уједињено Краљевство Лондон Чехословачка Алена Врзанова Уједињено Краљевство Џанет Алтвег Сједињене Америчке Државе Ивон Шерман
1951 Италија Милано Уједињено Краљевство Џанет Алтвег Француска Жаклин ди Бјеф Сједињене Америчке Државе Соња Клопер
1952 Француска Париз Француска Жаклин ди Бјеф Сједињене Америчке Државе Соња Клопер Сједињене Америчке Државе Вирџинија Бакстер
1953 Швајцарска Давос Сједињене Америчке Државе Тенли Олбрајт Западна Немачка Гунди Буш Уједињено Краљевство Валда Озборн
1954 Норвешка Осло Западна Немачка Гунди Буш Сједињене Америчке Државе Тенли Олбрајт Уједињено Краљевство Ерика Бачелор
1955 Аустрија Беч Сједињене Америчке Државе Тенли Олбрајт Сједињене Америчке Државе Керол Хајс Аустрија Хана Ајгел
1956 Западна Немачка Гармиш-Партенкирхен Сједињене Америчке Државе Керол Хајс Сједињене Америчке Државе Тенли Олбрајт Аустрија Ингрид Вендл
1957 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Сједињене Америчке Државе Керол Хајс Аустрија Хана Ајгел Аустрија Ингрид Вендл
1958 Француска Париз Сједињене Америчке Државе Керол Хајс Аустрија Ингрид Вендл Аустрија Хана Валтер
1959 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Сједињене Америчке Државе Керол Хајс Аустрија Хана Валтер Холандија Шаукје Дајкстра
1960 Канада Ванкувер Сједињене Америчке Државе Керол Хајс Холандија Шаукје Дајкстра Сједињене Америчке Државе Барбара Ролз
1961 Није одржано због авионске несреће (Сабена лет 548)
1962 Чехословачка Праг Холандија Шаукје Дајкстра Канада Венди Гринер Аустрија Регина Хајцер
1963 Италија Кортина д'Ампецо Холандија Шаукје Дајкстра Аустрија Регина Хајцер Француска Никол Хаслер
1964 Западна Немачка Дортмунд Холандија Шаукје Дајкстра Аустрија Регина Хајцер Канада Петра Бурка
1965 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Канада Петра Бурка Аустрија Регина Хајцер Сједињене Америчке Државе Пеги Флеминг
1966 Швајцарска Давос Сједињене Америчке Државе Пеги Флеминг Источна Немачка Габријела Сајферт Канада Петра Бурка
1967 Аустрија Беч Сједињене Америчке Државе Пеги Флеминг Источна Немачка Габријела Сајферт Чехословачка Хана Машкова
1968 Швајцарска Женева Сједињене Америчке Државе Пеги Флеминг Источна Немачка Габријела Сајферт Чехословачка Хана Машкова
1969 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Источна Немачка Габријела Сајферт Аустрија Беатрикс Шуба Мађарска Жужа Алмаши
1970 Социјалистичка Федеративна Република Југославија Љубљана Источна Немачка Габријела Сајферт Аустрија Беатрикс Шуба Сједињене Америчке Државе Џули Лин Холмс
1971 Француска Лион Аустрија Беатрикс Шуба Сједињене Америчке Државе Џули Лин Холмс Канада Карен Магнусен
1972 Канада Калгари Аустрија Беатрикс Шуба Канада Карен Магнусен Сједињене Америчке Државе Џенет Лин
1973 Чехословачка Братислава Канада Карен Магнусен Сједињене Америчке Државе Џенет Лин Источна Немачка Кристина Ерат
1974 Западна Немачка Минхен Источна Немачка Кристина Ерат Сједињене Америчке Државе Дороти Хамил Холандија Дијане де Леув
1975 Сједињене Америчке Државе Колорадо Спрингс Холандија Дијане де Леув Сједињене Америчке Државе Дороти Хамил Источна Немачка Кристина Ерат
1976 Шведска Гетеборг Сједињене Америчке Државе Дороти Хамил Источна Немачка Кристина Ерат Холандија Дијане де Леув
1977 Јапан Токио Сједињене Америчке Државе Линда Фратијани Источна Немачка Анет Печ Западна Немачка Дагмар Лурц
1978 Канада Отава Источна Немачка Анет Печ Сједињене Америчке Државе Линда Фратијани Италија Сузана Дријано
1979 Аустрија Беч Сједињене Америчке Државе Линда Фратијани Источна Немачка Анет Печ Јапан Еми Ватанабе
1980 Западна Немачка Дортмунд Источна Немачка Анет Печ Западна Немачка Дагмар Лурц Сједињене Америчке Државе Линда Фратијани
1981 Сједињене Америчке Државе Хартфорд Швајцарска Дениз Бјелман Сједињене Америчке Државе Елајн Зајак Аустрија Клаудија Кристофич-Биндер
1982 Данска Копенхаген Сједињене Америчке Државе Елајн Зајак Источна Немачка Катарина Вит Аустрија Клаудија Кристофич-Биндер
1983 Финска Хелсинки Сједињене Америчке Државе Розалин Самнерс Западна Немачка Клаудија Лајстнер Совјетски Савез Elena Vodorezova
1984 Канада Отава Источна Немачка Катарина Вит Совјетски Савез Ана Кондрашова Сједињене Америчке Државе Елајн Зајак
1985 Јапан Токио Источна Немачка Катарина Вит Совјетски Савез Кира Иванова Сједињене Америчке Државе Тифани Чин
1986 Швајцарска Женева Сједињене Америчке Државе Деби Томас Источна Немачка Катарина Вит Сједињене Америчке Државе Тифани Чин
1987 Сједињене Америчке Државе Синсинати Источна Немачка Катарина Вит Сједињене Америчке Државе Деби Томас Сједињене Америчке Државе Карин Кадави
1988 Мађарска Будимпешта Источна Немачка Катарина Вит Канада Елизабет Манли Сједињене Америчке Државе Деби Томас
1989 Француска Париз Јапан Мидори Ито Западна Немачка Клаудија Лајстнер Сједињене Америчке Државе Џил Тренари
1990 Канада Халифакс Сједињене Америчке Државе Џил Тренари Јапан Мидори Ито Сједињене Америчке Државе Холи Кук
1991 Њемачка Минхен Сједињене Америчке Државе Кристи Јамагучи Сједињене Америчке Државе Тоња Хардинг Сједињене Америчке Државе Ненси Кериган
1992 Сједињене Америчке Државе Окланд Сједињене Америчке Државе Кристи Јамагучи Сједињене Америчке Државе Ненси Кериган Кина Чен Лу
1993 Чешка Праг Украјина Оксана Бајул Француска Сирја Бонали Кина Чен Лу
1994 Јапан Чиба Јапан Јука Сато Француска Сирја Бонали Њемачка Тања Шевченко
1995 Уједињено Краљевство Бирмингем Кина Чен Лу Француска Сирја Бонали Сједињене Америчке Државе Никол Бобек
1996 Канада Едмонтон Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Кина Чен Лу Русија Ирина Слутска
1997 Швајцарска Лозана Сједињене Америчке Државе Тара Липински Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Француска Ванеса Гусмероли
1998 Сједињене Америчке Државе Минеаполис Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Русија Ирина Слутска Русија Марија Бутурскаја
1999 Финска Хелсинки Русија Марија Бутурскаја Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Русија Јулија Солдатова
2000 Француска Ница Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Русија Ирина Слутска Русија Марија Бутурскаја
2001 Канада Ванкувер Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Русија Ирина Слутска Сједињене Америчке Државе Сара Хјуз
2002 Јапан Нагано Русија Ирина Слутска Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Јапан Фумие Сугури
2003 Сједињене Америчке Државе Вашингтон Сједињене Америчке Државе Мишел Кван Русија Елена Соколова Јапан Фумие Сугури
2004 Њемачка Дортмунд Јапан Шизука Аракава Сједињене Америчке Државе Саша Коен Сједињене Америчке Државе Мишел Кван
2005 Русија Москва Русија Ирина Слутска Сједињене Америчке Државе Саша Коен Италија Каролина Костнер
2006 Канада Калгари Сједињене Америчке Државе Кими Мајснер Јапан Фумие Сугури Сједињене Америчке Државе Саша Коен
2007 Јапан Токио Јапан Мики Андо Јапан Мао Асада Јужна Кореја Ким Јуна
2008 Шведска Гетеборг Јапан Мао Асада Италија Каролина Костнер Јужна Кореја Ким Јуна
2009 Сједињене Америчке Државе Лос Анђелес Јужна Кореја Ким Јуна Канада Џоуни Рошет Јапан Мики Андо
2010 Италија Торино Јапан Мао Асада Јужна Кореја Ким Јуна Финска Лаура Леписто
2011 Русија Москва Јапан Мики Андо Јужна Кореја Ким Јуна Италија Каролина Костнер
2012 Француска Ница Италија Каролина Костнер Русија Алена Леонова Јапан Акико Сузуки
2013 Канада Лондон Јужна Кореја Ким Јуна Италија Каролина Костнер Јапан Мао Асада
2014 Јапан Саитама Јапан Мао Асада Русија Јулија Липницкаја Италија Каролина Костнер
2015 Кина Шангај Русија Јелизавета Туктамишева Јапан Сатоко Мијахара Русија Елена Радионова
2016 Сједињене Америчке Државе Бостон Русија Јевгенија Медведева Сједињене Америчке Државе Ешли Вагнер Русија Ана Погорилаја
2017 Финска Хелсинки Русија Јевгенија Медведева Канада Кетлин Озмонд Канада Габријела Далеман
2018 Италија Милано
2019 Јапан Саитама

Највише титула:

Спортски парови[уреди | уреди извор]

Година Место Злато Сребро Бронза
1908 Русија Санкт Петербург Немачко царство Ана Хиблер / Хајнрих Бургер Уједињено Краљевство Филис Џонсон / Џејмс Хенри Џонсон Русија Лидија Попова / Александар Фишер
1909 Шведска Стокхолм Уједињено Краљевство Филис Џонсон / Џејмс Хенри Џонсон Шведска Валбург Лидахл / Нилс Розениус Шведска Гертруда Сторм / Ричард Јохансон
1910 Немачко царство Берлин Немачко царство Ана Хиблер / Хајнрих Бургер Немачко царство Лудовика Јакобсон / Финска Валтер Јакобсон Уједињено Краљевство Филис Џонсон / Џејмс Хенри Џонсон
1911 Аустроугарска Беч Немачко царство Лудовика Јакобсон / Финска Валтер Јакобсон није било других такмичара
1912 Уједињено Краљевство Манчестер Уједињено Краљевство Филис Џонсон / Џејмс Хенри Џонсон Финска Лудовика Јакобсон / Валтер Јакобсон Норвешка Алексија Брин / Ингвар Брин
1913 Шведска Стокхолм Аустрија Хелена Енгелман / Карл Мејстрик Финска Лудовика Јакобсон / Валтер Јакобсон Аустрија Криста вон Сабо / Лео Хорвиц
1914 Швајцарска Санкт Мориц Финска Лудовика Јакобсон / Валтер Јакобсон Аустрија Хелена Енгелман / Карл Мејстрик Аустрија Криста вон Сабо / Лео Хорвиц
1915–
1921
Није одржано због Првог светског рата
1922 Швајцарска Давос Аустрија Хелена Енгелман / Алфред Бергер Финска Лудовика Јакобсон / Валтер Јакобсон Њемачка Маргарет Мецнер / Пол Мецнер
1923 Норвешка Осло Финска Лудовика Јакобсон / Валтер Јакобсон Норвешка Алексија Брин / Ингвар Брин Шведска Елна Хенриксон / Кај аф Екстром
1924 Уједињено Краљевство Манчестер Аустрија Хелена Енгелман / Алфред Бергер Уједињено Краљевство Ethel Muckelt / John F. Page Шведска Елна Хенриксон / Кај аф Екстром
1925 Аустрија Беч Аустрија Херма Сабо / Лудвиг Вреде Француска Андре Жоли / Пјер Брине Аустрија Лили Шолц / Ото Кајзер
1926 Њемачка Берлин Француска Андре Жоли / Пјер Брине Аустрија Лили Шолц / Ото Кајзер Аустрија Херма Сабо / Лудвиг Вреде
1927 Аустрија Беч Аустрија Херма Сабо / Лудвиг Вреде Аустрија Лили Шолц / Ото Кајзер Чехословачка Елса Хоп /