Изабела I од Кастиље — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
razne ispravke
м (Разне исправке; козметичке измене)
м (razne ispravke)
Њена борба за изједначавање права покореног [[Америке|америчког]] становништва са правима становника Шпаније, омогућила јој је добијање титуле борца за људска права од стране Луиса Суареса Фернандеза, упркос њеној верској нетолерантности. Године [[1864]], сликар [[Едуардо Росалес]] је приказао моменат у ком Исабела Католичка диктира свој тестамент, у делу ''Исабела Католичка диктира свој тестамент''.<ref>[http://www.abc.es/historia-militar/20130810/abci-isabel-conquistas-militares-reina-201308071309.html Isabel, las conquistas militares de la Reina más famosa de la pequeña pantalla - ABC.es<!-- Botovski generisani naziv -->]</ref>
== Период након смрти ==
Током [[16. век|16.]] и [[17. век]]а, историчари су се углавном бавили ликом краља Фернанда, док је Изабелина фигура била у сенци. Краљ Фернандо је описиван као великодушан, љубазан, умерен човек, увек спреман да преговара, док је Изабела осликана као неумољива, оштра и сурова жена. Почетком [[19. век]]а објављено је дело ''-{Elogio de la Reina Católica}-'' у којем се по први пут у центру пажње налазила краљица, док је лик краља био у другом плану. У овом делу је аутор позитивно осликао краљицу Изабелу; истакао је њене врлине. Ово дело је утицало на многе историчаре касније, све до средине [[20]]. векавек]]а. Краљ [[Фернандо VII од Шпаније|Фернандо VII]], након што се вратио у Шпанију [[1815]]. године, успоставља [[апсолутизам]] и ствара [[орден Изабеле Католичке]], високо знамење које и данас-дан додељује шпанска влада. Касније, шпански либерали и романтичари 19. века настојали су да имају позитивну слику католичких краљева, које су сматрали последњим националним [[Monarh|монарсима]].
Од [[1938]]. године, [[Франсиско Франко|Франкова]] диктатура је у потпуности користила фигуру и симболе Изабеле Католичке у својој пропаганди. Године [[1958]]. [[надбискуп]] из Ваљадолида [[Хосе Гарсија и Голдарас]] је започео процес којим је Изабела проглашена за [[светац|светицу]]. Сачинио је групу [[историја|историчара]] чији је задатак био да истакну најважније ствари из краљичине биографије. [[Луис Суарес Фернандез]] писао је о протеривању Јевреја. На ту тему је објавио неколико књига. Остали чланови ове групе били су [[Антонио Румеу де Армас]] и [[Мигел Анхел Ладеро Кесада]]. Овај процес траје и дан-данас.
=== Потомство ===
363.220

измена

Мени за навигацију