Пређи на садржај

Прекрштавање — разлика између измена

м
нема резимеа измене
Нема описа измене
мНема описа измене
'''Прекрштавање''' је назив за поновно [[крштење]] које се врши у одређеним случајевима, приликом [[преверавање|верских прелаза]] из једне у другу [[хришћанство|хришћанску]] заједницу. Иако свако крштење представља јединствен и непоновљив чин, поделе међу разним хришћанским заједницама су током историје довеле до међусобног оспоравања и непризнавања ваљаности крштења. Стога је приликом верских прелаза из једне у другу заједницу понекад вршено и прекрштавање, односно поновно крштење које је сматрано ваљаним, док је претходно крштење проглашавано ништавним.
 
Појам ''прекрштавање'' се понекад користи и у ширем контексту, за означавање преласка из једне у другу хришћанску заједницу независно од питања да ли је том приликом извршено и понављање обреда крштења. Међутим, таквом употребом се одступа од основног значења овог појма, што може довести до непрецизности и забуна, поготово приликом превођења на стране језике.
 
Прекрштавање такође не треба мешати са [[покрштавање|покрштавањем]], пошто се ''прекрштавање'' врши приликом верских прелазака унутар хришћанства, док се ''покрштавање'' односи на примање хришћанства у склопу напуштања претходне вере.
 
== Историја ==