Христијанизација

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Покрштавање)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Христијанизација или покрштавање је израз којим се описује конверзија или преобраћење појединца или већег броја особа на хришћанску веру. У ширем смислу се под тим подразумијевају и историјски процеси христијанизације претходних, односно затечених не-хришћанских обичаја, културних садржаја и друштвених норми, односно њихово усклађивање са хришћанском доктрином, укључујући и адаптацију не-хришћанских објеката и предмета за употребу у хришћанским обредима. Израз христијанизација се користи упоредо са изразом покрштавање који је по свом основном значењу фокусиран на обред крштења, што је кључни корак у процесу ступања у хришћанство.

Покрштавање не треба мешати са прекрштавањем, пошто се покрштавање односи на примање хришћанства након напуштања претходне вере, док се прекрштавање (поновно крштење) врши у појединим случајевима приликом верских прелазака из једне у другу хришћанску заједницу.

Историја[уреди]

Историја хришћанства пружа бројне примјере христијанизације, односно покрштавања у широком распону примјењивањих метода - од мирних, углавном везаних уз мисионарску дјелатност, до насилног наметања од стране државних власти, а које је некада знало доводити до масовног крвопролића.

Неки од најпознатијих историјских примјера христијанизације су:

Види још[уреди]

Литература[уреди]