Википедија:Администраторска табла — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
→‎Filip Petrušev: одговор
Ред 107: Ред 107:
{{коментар}} Помаже Бог. Мислим да треба спустити лопту и претпоставити добру намеру '''и код једне и код друге стране'''. Само ''добронамернизм дијалозима'' можемо унапредити овај пројекат да буде на 99 одсто каквог можемо да имамо. Неспуштањем лопте и код једне и код друге стране спашћемо на испод 50 одсто јер ћемо безрасудно трошити време на такве дијалоге. Апелујем на обе стране да спусте лопте и да наставимо да градимо овај пројекат како ваља. Поздрав. — [[Корисник:Ничим неизазван|Ничим неизазван]] ([[Разговор с корисником:Ничим неизазван|разговор]]) 20:28, 22. јун 2023. (CEST)
{{коментар}} Помаже Бог. Мислим да треба спустити лопту и претпоставити добру намеру '''и код једне и код друге стране'''. Само ''добронамернизм дијалозима'' можемо унапредити овај пројекат да буде на 99 одсто каквог можемо да имамо. Неспуштањем лопте и код једне и код друге стране спашћемо на испод 50 одсто јер ћемо безрасудно трошити време на такве дијалоге. Апелујем на обе стране да спусте лопте и да наставимо да градимо овај пројекат како ваља. Поздрав. — [[Корисник:Ничим неизазван|Ничим неизазван]] ([[Разговор с корисником:Ничим неизазван|разговор]]) 20:28, 22. јун 2023. (CEST)
:Мудро збориш. Сагласићу се и зауставити. — '''[[User:Садко|<span style="color:#CC6600;">Садко</span>]]''' [[User talk:Садко|<span style="color:#0c0609"> (ријечи су вјетар)</span>]] 21:06, 22. јун 2023. (CEST)
:Мудро збориш. Сагласићу се и зауставити. — '''[[User:Садко|<span style="color:#CC6600;">Садко</span>]]''' [[User talk:Садко|<span style="color:#0c0609"> (ријечи су вјетар)</span>]] 21:06, 22. јун 2023. (CEST)

=== Дискорд–клан поново ===

Ух, ал' сте се расписали... Али ситуација јасна - имамо на дјелу класично кланско дјеловање. [[Википедија:Захтеви за администрирање/Уклањање/Aca#Моја анализа и став|И раније сам вас безуспјешно упозоравао на ово]] – нисте схватили поруку, наставили сте. '''Па не можемо тако – то је забрањено'''!

{{ping|Vux33}} – ти би бар требао знати да преписани текст који није лиценциран, не крши никакву лиценцу. Чак и да је текст споран, чланак није ... Откуд онда потреба за шаблоном? (па наравно – лоша намјера колеге Аце..) Уосталом, MareBG је отклонио и тај лажни аргумент, па у чему је ОНДА проблем? Јасно – да демонстрирате кланско дјеловање, макар сви исту лаж понављали!

{{ping|Аca}} – ти јеси незрео администратор, јер не наступаш у интересу рјешавања проблема, већ их сам ствараш (твоја доб ме ту не занима). Ти јеси неозбиљан и неодговоран – јер ниси изградио осјећај добронамјерности и колегијалности, па дозвољаваш да твоја сујета буде освјетољубива до те мјере да си једну племениту акцију засјенио апсолутно трећеразредним ситницама. Аца, људски је гријешити, али људски се и покајати, повући, извинути... За људе који немају осјећај кајања и стида (као ти у овом случају), у српском језику користимо израз безобрезан!

Сви ми Аца имамо наше лоше стране, па и сујете, али их успијевамо превазићи. Можда и ти можеш бити добар колега, ако би то покушао бити. Мислим да ти је лоша идеја да стално етикетираш људе, али и ова замјена теза о лажној хајци и угрожености! И наравно, ако ти неко скрене пажњу на лоше особине, то не значи да ти је непријатељ! Поради на сујети, и биће добро за све...

ImStevan – још једна трол-адвокатура
* {{зелено|Радован је изнео оптужбе да је Аца '''ово и оно'''.}} – [[Википедија:Троловање|троловање]]!
* {{зелено|Аци није ни дата прилика да започне комуникацију ...}} – Лаж, јер је Аца све започео
* {{зелено|већ га је Радован напао, а потом са нападима наставио.}} – Сензационализам, што ће рећи [[Википедија:Троловање|троловање]]!
* {{зелено|Овде са Радованове стране није постојала никаква претпоставка добре воље}} – Замјена теза, јер је Радован доказао лошу намјеру колеге Аце
* {{зелено|Подсетићу да су оптужбе без доказа противне смерницама о личним нападима.}} – управо си износио низ личних напада на Радована без доказа, и управо кршиш правила на која се позиваш.
* {{зелено|Такође, Радован изгледа очекује да Аца седи и чека да он почне да пише како би могао да пронађе проблем на првом чланку}} – '''класично [[Википедија:Троловање|троловање]]!'''
* {{зелено|Старост вас не чини паметнијим, повлашћенијим, нити треба да због истих очекујете ишта више поштовања од других уредника.}} – [[Википедија:Без личних напада|лични напад и вријеђање година]].

'''{{црвено|И колеге, хоћемо ли (кажњавати) по правилима?}}'''

{{ping|Садко}} – каква прича о мораторијуму на расправу? Па клан и постоји да би стварао проблеме... НН – бојим се да ниси баш најбоље упознат о тим ''добрим намјерама''. Соунд – молим те да уважавамо колеге и кад се са њима и не слажемо. Небитне су године, пол, род, нација, опредјељење било које врсте - да би заједно сарађивали у раду. А све се може, вјеруј ми!

'''Молба'''

Поштоване колеге, кланско дјеловање на википедији је забрањено! Оно вам може дати одређеног краткотрајног резултата (да се са вп најуре вама неугодни уредници) - али дугорочно, то је '''катастрофа за све''' и то се мора спрјечити! Морате се помирити са чињеницом да ће увјек постојати уредници који другачије мисле од вас! Етикетирање таквих неистомишљеника, те препирке и троловања (по сзр и трговима), ... ''тражење длаке у јајету'' да би се доказало нешто (као у горњем случају), ће само исцрпити и ваш рад и рад таквих колега. И на крају, доћи ће други (нови уредници) који размишљају као ваши опоненти.

'''Немојте то радити!''' Можда сте ви управу, али то други не могу видјети док наступате недобронамјерно и неколегијонално. Покушајте прихватити вп као заједнички пројекат. {{underline|Покушајте СВЕ колеге гледати као заједницу}} и према свима бити добронамјерни, чак и када то не заслужују. У противном, створићете проту-клан и гурнути српску вп у још један клански рат до ицрпљивања, напуштања пројекта и блаћења вп на сваком мјесту... Википедија не може бити слушкиња дискорду. Угушићете или једно или друго! <span style="font-family:Century Gothic;text-shadow:1px 1px 3px #999;">[[User:CarRadovan|<span style="color:black;">'''Радован'''</span>]] [[User talk:CarRadovan|<span style="color:red;">⁂</span>]]</span> 23:51, 26. јун 2023. (CEST)


== New special page to fight spam ==
== New special page to fight spam ==

Верзија на датум 26. јун 2023. у 23:51

Добро дошли на администраторску таблу!

На овој страници корисници могу да затраже техничке радње које само администратори могу да изврше (брисање и закључавање страница, сакривање измена, блокирање и деблокирање уредника) као и радње које могу да обаве само администратори интерфејса (координација измена, поправке и промене интерфејса).

  • Ако сте нови корисник и потребна вам је помоћ око сналажења или уређивања Википедије, боље поставите питање на Википедија:Трг/Помоћ.
  • Ако мислите да би неког корисника или IP адресу требало блокирати због вандализама, пријавите на страници Википедија:Пријаве вандализама.
  • Ако се не слажете са садржајем чланка, затражите мишљење других уредника на страници за разговор чланка или га једноставно поправите (ако измене нису контроверзне).
  • Ако сматрате да уредник крши правила или механизме расправе односно гласања, у пријави образложите тему позивањем на ВП:ГЛАС и друга правила, уз то, оставите уреднику поруку на СЗР.
  • Ако неки материјал (чланак, датотека) на Википедији крши ауторска права, означите га шаблоном {{Кршење лиценце}} и оставите поруку на СЗР.
  • Ако чланак представља очигледни вандализам и сматрате да би га требало избрисати, налепите шаблон {{Брзо брисање}}. С друге стране, ако сматрате да тема чланка није значајна за Википедију, додајте шаблон {{За брисање}} и покрените гласање на Википедија:Чланци за брисање.
  • Ако имате неспоразум са другим корисником, покушајте да га решите дијалогом, замолите некога лично за помоћ и пратите поступке на Википедија:Решавање сукоба. Администратори немају овлашћења да пресуђују у споровима између корисника.
  • Ако покрећете расправу о индивидуалном уреднику, обавезно му оставите поруку на корисничкој страници за разговор. ({{замени:АТ-обавештење}} ~~~~)
  • Ако желите да тражите проверу проверавача, не чините то овде, већ погледајте страницу Википедија:Проверавач.

Одељци ове странице се после одређеног периода (најчешће месец дана) архивирају ручно или ботовски.

Поздрав. Желим да уређујем горепоменути чланак, али ми је администратор Dcirovic то забранио јер не пишем, наизглед, прихватљивим писмом. Која је процедура? — ‎רוח חיים (разговор) 18:04, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

Vi ste juče počeli da proizvoljno preslovljavate članake. Izrazili ste želju da proširite gore pomenuti članak tek nakon što vraćen na početno pismo. Članak je otključan. --Dcirovic (разговор) 18:22, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
„Произвољно”? Нисам знао да се претходно морам обратити Управном одбору. Пребацио сам чланак на ћирилицу, проширио га а за данас сам имао на уму додатно проширење. Ти си ничим изазван и без икаквог оправдања све то вратио (чак и обрисао шаблон за брзо брисање на Категорија:Универзитет у Тирани), пре/након чега ниси нашао за сходно ни да ми се обратиш. — ‎רוח חיים (разговор) 18:35, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
Не разумијем. Како не пишеш? Хајде да разријешимо питање скупа. — Садко (ријечи су вјетар) 18:17, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
Ни мени ништа није јасно. Пребацио сам чланак на ћирилично писмо, проширио га а он све вратио на пређашње стање. Малопре сам вратио своју измену, додао шаблон о радовима на чланку и упутио му поруку. Потом сам завршио текст о алумнистима и историјату, али кад сам хтео да сачувам измену — он лепо забрани уређивање АП корисницима. Сада је укинуо заштиту на чланку, али све морам испочетка да пишем. — ‎רוח חיים (разговор) 18:26, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
Замолио бих колегу Ћировића да се огласи, како бих разумио његов резон. Мислим да неће бити више заштите чланка нити видим разлога зашто. — Садко (ријечи су вјетар) 23:26, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
Мој савет је да се у оваквим ситуацијама увек користи шаблон за радове. Друга опција је да се ради ван главног именског простора, односно да се измене не чувају у њему док се не заврши већина посла на чланку. Није ретка појава да се измене изгубе и нема смисла да посао буде узалудан због ситних спорова. У сваком случају треба разменити неколико реченица пре радикалних акција. — Lotom (разговор) 10:02, 17. јун 2023. (CEST)[одговори]

Неозбиљност администратора Аце

Поштоване колеге, примјетили сте да је у току акције писања чланака на тему Косова и Метохије. У ту сврху, започео сам неке чланке о основним школама са Космета, како бих помогао акцију, али помогао и да комплетирамо списак о основним школама са простора Србије.

Међутим, сјенку на мој рад бацио је колега и администратор Аца, урадивши нешто сасвим непримјерено и некоректно, што одавно није било на ср.вп, а што желим подјелити са вама. Након 12 мојих написаних чланака, поменути колега је, показујући да је:

  • недовољно обавјештен о правилима википедије, нарочито у вези лиценцираног садржаја,
  • недовољно колегијалан да затражи помоћ у тумачењу тих правила,
  • недовољно обавјештен у вези уклањања дијела спорног садржаја из чланака,
  • недовољно колегијалан да упозори колегу на могући спорни садржај,
  • недовољно добронамјеран, да такво упозорење искажи код првог написаног чланка, у чију ваљаност исти сумња,
  • недовољно колегијалан да помогне у отклањању или промјене сумњивог текста,
  • недовољно обавјештен у вези брисања чланака по виђењу,
  • показао и … крајњу неодговорност за своје поступке, да шаблонима (1, 2, 3, 4…) етикетира већину мојих написаних чланака у акцији, под изговором да нека од српских (језичких) школа са Космета може угрозити вп Фондацију због објављивања (по његовом мишљењу) нелиценцираног текста, уз пријетњу брисања комплетних чланака.

Скрећем пажњу да овдје није био проблем у тексту, јер није био лиценцирани, (а у међувремену, колега @MareBG:, је са пар стандардих измјена отклонио и ту сумње на подударност), већ у крајње неколегијалној и лошој намјери администратора Аце, да под изговором лошег тумачења правила википедије наруши иоле пријатан радни амбијент из само њему познатих разлога. Чак да је ово урадио према неком новајлији, било би са његове стране дрско и некоректно (уједање новајлија), а урадио је то према администратору.

Сви ми можемо бити овако безобрезни као Аца, напустити уређивачки рад и википедију користити да пратимо колеге према којима имамо неки пик, да би их минирали у раду и лијечимо неке своје личне фрустрације. И сви заједно, колико данас можемо бити жртве неког таквог неодговорног администратора. Па размислите, драге колеге о томе, прије него што прича скрене у правцу лиценце и сличних (мање битних) тема. Прије него предузмем даље кораке, желим прочитати и ваше ставове! Радован 19:11, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

Није то било никакво кршење права, чланке сам средио да би били још бољи, избрисани сигурно не. Одређивање процената копираног текста преко малог програмчића није објективно. Довољно да у тексту на Википедији стоји име места, школе и решење судског регистра и то је већ копирајт по тој логици, јер је исто то написано на веб-сајту. Све у свему у вези ове ситуације, неозбиљност је блага реч. — MareBG (разговор) 19:56, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Свједочимо епској некоректности, ријетко виђеној на ср.вики која од почетка година плови мирним морем, што није дошло ниоткуда. Исказано понашање, одлично анализирано у уводној поруци теме, ме не изненађује, у складу је са очекивањима и оним на шта сам навикао. Уколико је тачна (а чини се да јесте) тврдња колеге Аце да је њему знаним методама прерачунао проценат преузетог садржаја то значи да је: 1) издвојио вријеме да прочита чланке 2) провјерио референце 3) упоредо анализирао садржину чланака и референци 4) залијепио шаблоне, као наредни корак ка брисању. 5) На разумне молбе, скретање пажње и указивање колеге Радована је куртоазно реплицирао зидовима текста, тврдећи да има за мисију рад на Википедији на српском језику (или ипак на црногорском, што је даљи план уредника очито некоректног поступања, уколико не гријешим?), на којој у пракси активно не ради подуже, из њему знаних разлога. Не видим учешће у лијепом такмичењу које сам организовао нити труд да се чланци дораде на било којем нивоу. Одакле и зашто изненадни значајан труд администратора википедије топле хрватскосрпске браће, на чланцима написаних у оквиру акције о Косову и Метохији, нека просуде други уредници за себе. Поступци говоре довољно. Мене подсјећају на понашање ликова из појединих филмова Брајана де Палме. Савјетовао бих да се убудуће контактирају уредници прије сличних систематских акција, пошто је ефекат непромишљености, веома очигледно крајње негативан. Радоване, настави да радиш чланке, то ће бити најбоља контра-порука; неко лијепи шаблоне а неко ради. За све друге поступке имаш пуну подршку. Лп. — Садко (ријечи су вјетар) 23:22, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Понашање админа Аце није само неозбиљно, прецизније би било навести да је безобразно. Невероватно звучи да он има пик само на најбоље уреднике на српској Википедији. Поставља се питање о чему се ту ради? Да ли је тенденција да се растерају уредници који нешто корисно раде? Само постављам питање и гласно размишљам. Чињеница живота, последњих месеци није било никаквих спорења и турбуленција на српској Википедији. Одакле сада овакве бесмислице на рачун Радована који је један од најбољих уредника на Википедији, а нико нема ни замерке на његову администраторску функцију. Пуна подршка за Радована и да настави са добрим радом као до сада. Мислим да би озбиљно требало размислити да се Аци одузму права администратора на овом пројекту, он ионако више проводи времена на неким другим пројектима. Или да једноставно промени своје понашање из корена и постане озбиљан уредник без оваквих испада. Нема више оправдања да се вади на године, мора да се уозбиљи коначно.— Soundwaweserb (разговор) 23:57, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Поштовање колегама. Осврнуо бих се на неке од изнесених коментара.

[…] урадивши нешто сасвим непримјерено и некоректно, што одавно није било на ср.вп

Нема потребе за хиперболизацијом и сензационализмом. Спорни материјал на Википедији одвајкада се означавао различитим шаблонима за одржавање. Кршење ауторских права у виду плагирања често је на пројекту. Такав материјал се означава одговарајућим шаблонима и сређује или брише. Мислим да је поприлично забрињавајуће то што администратор једног пројекта отворено плагира материјал, што показује да је заправо он недовољно обавјештен о правилима википедије, а његови коментари на мојој страници за разговор представљају класично кршење смерница о учтивости и претпоставци добре намере.

[…] а урадио је то према администратору.

На Википедији нико није повлашћен. Заправо, с обзиром на то што се од администратора очекује да познаје основна начела пројекта, већи је терет/проблем када администратор занемарује правила и поступа мимо њих. Нико овде нема неки пик на Вас. Мени је стало да се постојећа правила доследно примењују — ни по бабу ни по стричевима. Сматрам да је врло непристојно лепити епитете другим корисницима („безобразан”, „неозбиљан”, „неодговоран”). Разумем Вашу осујећеност због ситуације, али то није оправдање за овакве исхитрене коментаре.

Одређивање процената копираног текста преко малог програмчића није објективно.

Јесте објективно. Википедијини уредници су развили посебне техничке алатке за анализу кршења ауторских права. Таква алатка је Ирвигов детектор кршења ауторских права, који има широку примену на Викимедијиним пројектима.

Довољно да у тексту на Википедији стоји име места, школе и решење судског регистра и то је већ копирајт по тој логици, јер је исто то написано на веб-сајту.

Жао ми је, али ово једноставно није тачно. Постоје посебни алгоритми који рачунају степен и проценат поклапања. Није проблем ако се један део или једна реченица поклапа, али је проблем кад је скоро цела садржина преписана, као што је то овде случај.

Остала два коментара немам ни времена ни воље анализирати. Ту су поједини хвалоспеви, без адресирања конкретног проблема. Приметно је, такорећи, спиновање, пљување по уредничком раду, па и пљување по целим пројектима, а све предочено у виду класичног примера лова на вештице. Видим и пребацивање кривице за турбуленције и лошу атмосферу на пројекту. Занимљиво да то чине људи који су фактички преузели пројекат и селективно тумаче правила како им одговара. То је, међутим, много шира тема.

Сматрам да је важно да се означени чланци среде, а претходна садржина сакрије због кршења АП, сходно правилима пројекта. Остале (конструктивне) опаске на мој уреднички рад можете оставити на мојој страници за разговор. Угодан рад.

Аца (разговор) 01:54, 17. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Поштовање свима који то заслужују.

Уколико сам и имао трунку сумње да је иза свега што нам је Радован представио ипак била добра намјера другог уредника, сам корисник Аца је предочио своје ставове или боље је рећи теорије завјере и открио је своје праве боје кроз своју теоријцу завјере:

Видим и пребацивање кривице за турбуленције и лошу атмосферу на пројекту. Занимљиво да то чине људи који су фактички преузели пројекат и селективно тумаче правила како им одговара.

Класична замјена теза, показивање на друге, непреузимање одговорности, агресиван иступ према ширем броју уредника и једна нечасна баљезгарија од теорије завјере.
Као и раније, ни у овој ситуацији нема преузимања одговорности. Једноставно је, није се јавио колеги, скренуо му пажњу нити мрднуо прстићем да поправи чланке, док је, са друге стране, уложио значајан труд да утврди да су у питању наводни плагијати, са све површно куртоазним зидовима текста у одговору Радовану, све састављеним у псеудохрватском језичком стилу, што је за анализирање ван Википедије (филолога, је ли, кога друго). Исказано понашање је дубоко неколегијално и неконструктивно и треба му стати на пут, као и сваком опхођењу арогантних реметилачких фактора. — Садко (ријечи су вјетар) 13:25, 17. јун 2023. (CEST)[одговори]
Ма све јасно као дан. Млади колега показује апсолутну незрелост да се носи са датим му правима. Није зрео ни критику да прихвати, већ сујету лијечи осветом, а своју злонамјерност маскира формалним говором и лажном оптужбом упакованом у понављању једног од правила вп које је апсолутно НЕ разумије. Шта би се тек десило да је било мог кршења правила? Углавном, хвала колегама који су ми упутили ријечи подршке! Хвала и онима који мисле да Аца није њихов проблем. Вјерујем да ће се вп заједница врло брзо ријешити оваквих појава! Радован 20:29, 19. јун 2023. (CEST)[одговори]
Поновићу оно што су колеге већ рекле, али да је уложени труд у рад на програму преусмјерен на писање поруке Радовану у којој би се колегијалним тоном указало на евентуалне проблематичности у чланцима, избјегла би се било какве тензије. Мада, увијек је лакше дјеловати исхитрено и онда се жалити на атмосферу на пројекту, иако је тренутна атмосфера за ових 11 година како активно доприносим пројекту можда најповољнија за рад. — Ранко Николић (разговор) 21:42, 19. јун 2023. (CEST)[одговори]
Треба имати у виду да је ово класично привлачење пажње, Аца је још увек клинац који не разуме неке ствари. Ако имаш примедбе од више искусних корисника као што су Садко, Ранко, Маре, Радован и ја, ваљда би се запитао, да ли је нешто до мене. Немогуће да је он све у праву а остали нису. У начелу, заиста клиначке форе којих смо се нагледали раније, сад као он нама тумачи правила, изиграва учитеља, као он све зна. Мислим, ја му више не би придавао превелику пажњу, али неке консеквенце се морају десити. Очигледно је да корисник Аца више није за администратора. Ако је уопште и био за администратора, поставља се логично питање после свега?— Soundwaweserb (разговор) 17:32, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Прочитао сам само овај примјер број 1 који је Радован приложио и могу да кажем да је текст преписан од ријечи до ријечи. Текст након што га је Маре измијенио не крши права, али не видим чему хајка на Ацу када је био у праву? Кажем да сам прочитао само први примјер, не и остале, али када је текст потпуно копиран онда је шаблон у реду, јер има за циљ да га аутор или неко други у датом року среди. -- Vux33 (разговор) 18:02, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

Вукс, морао би Аца да поради мало на комуникацији са корисницима. Бахато понашање, постављање шаблона по чланцима и намерно провоцирање никуда не води, сложићемо се. Тражење длаке у јајету и наводно кршење ауторских права, којих ауторских права? Промењене су реченице у чланку, не може се променити суштина теме о којој се ради. Дакле, могло је све на другачији начин. Говоримо о моделу понашања, где се тражи сукоб по сваку цену, ако си добронамеран и желиш да укажеш на нешто, постоји мејл и приватна комуникација. А не све уз фанфаре и буку јавно намерно да додаје шаблоне по чланцима. Кажем, треба узети у обзир да је корисник Аца неискусан, треба му помоћи јер је млад и усмерити на праве вредности како би израстао у сјајног уредника на Википедији.— Soundwaweserb (разговор) 18:18, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
Постављање шаблона је саставни део одржавања пројекта. Кршење ауторских права је озбиљан проблем и није „тражење длаке у јајету”. Не може се материјал копирати и лепити с једног места на друго. Реченице у чланку нису биле промењене, већ ископиране. Немојте искривљавати чињенице. Такође, апсолутно је недопустиво дискредитовати и дискриминисати уреднике на темељу њихове доби. — Аца (разговор) 18:24, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
Да ли је провоцирање уредника саставни део одржавања пројекта? То је суштина твог проблема, неразумевање, стална потреба да си у центру пажње. Можда је моја грешка што то приписујем твојим годинама. Али треба да погледаш истини у очи, ниси ти за администратора, не радиш чланке на Википедији, не дајеш никакав посебан допринос да би неком другом држао предавања. Кад схватиш неке ствари, можда ти буде јасно. Али добро, свако има право на своје мишљење. Ето, ти си у праву а 10 других корисника није... Запитај се понекад зашто ти се стављају примедбе...— Soundwaweserb (разговор) 18:32, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
Захваљујем се, колега. Мене не интересује доказивање ко је у праву нити ми је пажња битна. Важно ми је да чланци буду усклађени с правилима и смерницама пројекта. Жао ми је ако је неко то протумачио као провоцирање, али нема потребе претпостављати туђу лошу намеру. А доприносити је могуће на разне начине. Леп поздрав! — Аца (разговор) 18:50, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
Нема на чему Ацо. И памет у главу. По годинама Радован и ја ти можемо бити очеви, треба да имаш мало поштовања. Научи нешто ново и понашај се пристојно према људима. Поздрав и пријатан дан.— Soundwaweserb (разговор) 19:14, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
Слободно прегледај и остале примере. Ја овде нисам ту да се изборим за своју поенту, али било је очигледно да су чланци кршили ауторска права због плагирања. Маретове прераде управо то и потврђују. Свако од нас другачије реагује на критику, али притужбе на администраторској табли уз пратеће пљување туђег рада у виду лова на вештице никако није прихватљиво. — Аца (разговор) 18:18, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Вуксане, нијесу сви чланци били проблематични, можда је по неки. Радован није био обавјештен нити је рађено на чланцима. Оштра критика понашања (не особе) је оправдана и има дуже корјене и изворе, у која можда нијеси упућен до краја. Сам коментар који сам у претходној објави цитирао, ниподаштвавање читавог пројекта и представљање неистините слике и то кроз теорију завјере, што је колега Николић јасно демантовао, показује опсежну неозбиљност и неискреност у понашању и поступању. Не желим да друге волонтере, мене и наравно најважније сам пројекат било ко понижава и зато ће приспјети мостарина, прије или касније.— Садко (ријечи су вјетар) 18:23, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

Сви означени чланци јесу били проблематични јер је степен поклапања био исувише висок. Поновићу опет, распон поклапања је износио од 60% до 95%, зависно од чланка. Радован би био обавештен да ме није предупредио исхитреним коментарима на мојој СзР. Оштра критика понашања је океј, али називати људе „безобразним”, „неозбиљним” и „неодговорним”, а потом их дискредитовати на основу старосне доби никако није добронамерна критика, мораш признати. Теорија завере је само да било ко понижава Вас или пројекат. Успут, видим да покушавате пласирати причу да ја подржавам започињање Википедије на црногорском језику. Живо ме занима одакле Вам то, с обзиром на то да се ја никада нисам изјашњавао о том питању нити сам уређивао тај пројекат. Немојте прогуравати неистине и покушавати да изазовете реакције других људи. То одавно не пролази. Леп поздрав, колега. — Аца (разговор) 18:42, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Упорно алудирање на неку угроженост, а називаш колеге који овде раде које овде раде нешто „особама које су преузеле пројекат.” Како било, следећи пут скрени пажњу кориснику ако мислиш да нешто није у реду. Ово није начин, нити се било шта мери у процентима. — MareBG (разговор) 18:59, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: И ето, дошли смо до тога да се администратори стављају на суд што раде администраторске задатке од стране једни, и што не учествују у акцијама писања као да су обавезне или као да је тема сад узвишена па да на те текстове не смеју да се каче шаблони од стране других. Радован је изнео оптужбе да је Аца ово и оно, али једини доказ који је изнео су шаблони које је Аца са сваким правом поставио на чланке, шаблони којима је тамо било место? Зашто се полази од претпоставке да Аца мора да отклони недостатке у тим чланцима уместо да их само обележи? Све разлике које су изнете су направљене у року од десетак минута, а задња 16. јуна у 10:41. Већ у 10:47, само 6 минута касније, Радован се огласио на Ациној СзР са поруком: „Кавкве лиценце, јеси ли свјестан шта управо радиш”. Аци није ни дата прилика да започне комуникацију о проблемима на чланцима, већ га је Радован напао, а потом са нападима наставио, те је у даљем разговору Радован напао како Аца своје личне фрустрације искаљује над Радованом и да Аца „сад искључиво [наступа] у циљу освете”, иако постоје докази да су чланци прекопирани из неслободних извора, што је Радован негирао: „чак и да сам урадио оно за шта ме оптужујеш (а нисам)!”. Овде са Радованове стране није постојала никаква претпоставка добре воље, већ је одмах почео са оптужбама. Подсетићу да су оптужбе без доказа противне смерницама о личним нападима. Такође, Радован изгледа очекује да Аца седи и чека да он почне да пише како би могао да пронађе проблем на првом чланку („Да си којим случајем колегијалан, ти би ми се обратио при првом написаном чланку, не би чекао њих 12”) јер сви знамо да се сваком уреднику додељује лични администратор кад почне да уређује, као нека добра вила која их надгледа 24/7. Уместо да се призна грешка и ради на исправљању, администратор који је на то указао је крив. Ако ишта, већина уредника овде се обрушила на Ацу јер ето, не знам разлог, а ово је само некакав изговор, пошто овде стварно нема никаквог основа да се Аца оптужи за злоупотребу положаја или било чега. Поступио је у складу са правилима и у циљу очувања пројекта. Даље, цитираћу корисника @Soundwaweserb: „Аца је још увек клинац који не разуме неке ствари” и „И памет у главу. По годинама Радован и ја ти можемо бити очеви, треба да имаш мало поштовања”. Овакав језик није прикладан за пројекат; године корисника или администратора нису битне, а да то што исти има „довољно година да Аци буде отац” не представља никакав аргумент у овом разговору, нити даје мишљењу истог икакву већу тежину, осим ако не покушава да одбаци или понизи Ацин рад или мишљење на основу његових година, што би био лични напад на основу старости. Старост вас не чини паметнијим, повлашћенијим, нити треба да због истих очекујете ишта више поштовања од других уредника. @Садко: „Одакле и зашто изненадни значајан труд администратора википедије топле хрватскосрпске браће, на чланцима написаних у оквиру акције о Косову и Метохији, нека просуде други уредници за себе” — нема потребе за ширењем нетрепељивости према члановима других пројеката. Ти ниси владар па да ти неки уредници буду страни шпијуни овде да поткопавају твоју акцију. — IмSтevan разговор 20:08, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

Тачно сам знао да ће се јавити ај ем Стеван, који се иначе поставља као „бранитељ лика и дела админа Аце”. Да си иоле објективан, дао би пар савета кориснику који прави проблеме на Википедији. Али не, ти си се одлучио да свима осталима држиш лекције. Занимљиво да се позиваш на угроженост а твој пулен је овде изјавио да су неки појединци цитираћу преузели пројекат. На то му ниси скренуо пажњу? Али си зато уредно све навео шта ти не одговара код осталих. Мало више објективности и реалности, с твоје стране, не би било лоше.— Soundwaweserb (разговор) 20:21, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
@Soundwaweserb: Не знам шта је ту погрешно кад је то што уопште водимо овај разговор тога и доказ, „правила for thee, but not for me”, кршење правила је океј ако је тај неко из „мог комшилука”. Корисницима који праве проблеме сам дао савет, једном да не прави личне нападе и да претпостави добру намеру, другом да се не поставља изнад других због својих година, трећем да не шири страх на основу нечије припадности неком пројекту. — IмSтevan разговор 20:29, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
@ImStevan: Свакако да сада ови твоји напади на друге кориснике, неће аболирати Ацу од одговорности коју сноси за велике грешке и очигледног потпиривања ватре на пројекту. Беспотребно је радио неке ствари и сносиће неку одговорност, ту нема дилеме. Било је мирно на пројекту, никаквих проблема није било, али очигледно то некоме не одговара. Мени је све јасно, те више нећу расправљати око овога. Поздрав.— Soundwaweserb (разговор) 20:35, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
@Soundwaweserb: Било мирно док корисник није дигао фрку јер су му чланци били копије и што је неко реаговао. А какве сам нападе то изнео, ево кажи ми да не буде да се правим глуп — IмSтevan разговор 20:39, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]
Стеване, шта сам, ко сам и да ли сам ја или било ко други није твоје да наводиш или тумачиш. Питање је колико људи сами себе познају и да ли се до краја живота и приближно цјеловито спознају. Свакако не видим компетенције или сазнања да то чиниш ти, нити је такво обраћање (ти ниси владар) одлика одгојености. Због мог тренутног уредничког статуса, немам привилегију да ти пошироко одговорим на исти начин, нити ми је то жеља, свакако бих могао реплицирати значајно елоквентније, уз мало труда. Могу ти само указати да су повучене паралеле спрам мене и дневнополитички термин страни шпијуни, употребљен у датом контексту, ништа друго до ругање и цинизам, за шта си већ био на граници блокаде када си се цинично ругао туђој смрти у рату, на част ти, о свезаштитниче разнородних права, и као такви представљају неадекватно понашање у дебати, без обзира колико на тренутке била усијана. Другим ријечима - не ругај се другима, пошто би тиме могао довести до бумеранг ефекта и довођења себе у ситуацију да будеш примајућа страна. О мени да нијесам у будуће видио сличне коментаре, на рачун личности нити фалсификовање мојих ријечи (моја акција).
Додао бих да не подржавам спомињање туђе старосне доби у коментарима.
Што се тиче другог вишеструко упитног и импресионистички сагледано несретног пројекта, мој став је савршено јасан, могу га детаљније аргументовати, коментар је потпуно заслужен. Како није тема, нећу ићи даље у експликацији нити подробније реплицирати.
Не планирам да надаље учествујем у расправи и позивам на љетни мораторијум расправа и препирки до краја јуна. Исказао сам свој став, сматрао сам да је то важно.
О јавно изреченом исказу колега разматрача покретања википедије на политичком црногорском језику, може посвједочити неколико људи активних у самој расправи. Тиме се црвена линија никада није више црвенила. Јасно је да неколицина људи дугорочно машта о само једној Википедији за све наше језике, чиме, из моје перспективе, срамоте своје српске претке (како бласфемична конзервативно-десничарска-националиситчка мисао) и уложићу колики год је потребан труд да до тога не дође, као и да ср.вики буде све боља и боља. — Садко (ријечи су вјетар) 21:04, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Помаже Бог. Мислим да треба спустити лопту и претпоставити добру намеру и код једне и код друге стране. Само добронамернизм дијалозима можемо унапредити овај пројекат да буде на 99 одсто каквог можемо да имамо. Неспуштањем лопте и код једне и код друге стране спашћемо на испод 50 одсто јер ћемо безрасудно трошити време на такве дијалоге. Апелујем на обе стране да спусте лопте и да наставимо да градимо овај пројекат како ваља. Поздрав. — Ничим неизазван (разговор) 20:28, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

Мудро збориш. Сагласићу се и зауставити. — Садко (ријечи су вјетар) 21:06, 22. јун 2023. (CEST)[одговори]

Дискорд–клан поново

Ух, ал' сте се расписали... Али ситуација јасна - имамо на дјелу класично кланско дјеловање. И раније сам вас безуспјешно упозоравао на ово – нисте схватили поруку, наставили сте. Па не можемо тако – то је забрањено!

@Vux33: – ти би бар требао знати да преписани текст који није лиценциран, не крши никакву лиценцу. Чак и да је текст споран, чланак није ... Откуд онда потреба за шаблоном? (па наравно – лоша намјера колеге Аце..) Уосталом, MareBG је отклонио и тај лажни аргумент, па у чему је ОНДА проблем? Јасно – да демонстрирате кланско дјеловање, макар сви исту лаж понављали!

@Аca: – ти јеси незрео администратор, јер не наступаш у интересу рјешавања проблема, већ их сам ствараш (твоја доб ме ту не занима). Ти јеси неозбиљан и неодговоран – јер ниси изградио осјећај добронамјерности и колегијалности, па дозвољаваш да твоја сујета буде освјетољубива до те мјере да си једну племениту акцију засјенио апсолутно трећеразредним ситницама. Аца, људски је гријешити, али људски се и покајати, повући, извинути... За људе који немају осјећај кајања и стида (као ти у овом случају), у српском језику користимо израз безобрезан!

Сви ми Аца имамо наше лоше стране, па и сујете, али их успијевамо превазићи. Можда и ти можеш бити добар колега, ако би то покушао бити. Мислим да ти је лоша идеја да стално етикетираш људе, али и ова замјена теза о лажној хајци и угрожености! И наравно, ако ти неко скрене пажњу на лоше особине, то не значи да ти је непријатељ! Поради на сујети, и биће добро за све...

ImStevan – још једна трол-адвокатура

  • Радован је изнео оптужбе да је Аца ово и оно.троловање!
  • Аци није ни дата прилика да започне комуникацију ... – Лаж, јер је Аца све започео
  • већ га је Радован напао, а потом са нападима наставио. – Сензационализам, што ће рећи троловање!
  • Овде са Радованове стране није постојала никаква претпоставка добре воље – Замјена теза, јер је Радован доказао лошу намјеру колеге Аце
  • Подсетићу да су оптужбе без доказа противне смерницама о личним нападима. – управо си износио низ личних напада на Радована без доказа, и управо кршиш правила на која се позиваш.
  • Такође, Радован изгледа очекује да Аца седи и чека да он почне да пише како би могао да пронађе проблем на првом чланкукласично троловање!
  • Старост вас не чини паметнијим, повлашћенијим, нити треба да због истих очекујете ишта више поштовања од других уредника.лични напад и вријеђање година.

И колеге, хоћемо ли (кажњавати) по правилима?

@Садко: – каква прича о мораторијуму на расправу? Па клан и постоји да би стварао проблеме... НН – бојим се да ниси баш најбоље упознат о тим добрим намјерама. Соунд – молим те да уважавамо колеге и кад се са њима и не слажемо. Небитне су године, пол, род, нација, опредјељење било које врсте - да би заједно сарађивали у раду. А све се може, вјеруј ми!

Молба

Поштоване колеге, кланско дјеловање на википедији је забрањено! Оно вам може дати одређеног краткотрајног резултата (да се са вп најуре вама неугодни уредници) - али дугорочно, то је катастрофа за све и то се мора спрјечити! Морате се помирити са чињеницом да ће увјек постојати уредници који другачије мисле од вас! Етикетирање таквих неистомишљеника, те препирке и троловања (по сзр и трговима), ... тражење длаке у јајету да би се доказало нешто (као у горњем случају), ће само исцрпити и ваш рад и рад таквих колега. И на крају, доћи ће други (нови уредници) који размишљају као ваши опоненти.

Немојте то радити! Можда сте ви управу, али то други не могу видјети док наступате недобронамјерно и неколегијонално. Покушајте прихватити вп као заједнички пројекат. Покушајте СВЕ колеге гледати као заједницу и према свима бити добронамјерни, чак и када то не заслужују. У противном, створићете проту-клан и гурнути српску вп у још један клански рат до ицрпљивања, напуштања пројекта и блаћења вп на сваком мјесту... Википедија не може бити слушкиња дискорду. Угушићете или једно или друго! Радован 23:51, 26. јун 2023. (CEST)[одговори]

New special page to fight spam

Помозите у превођењу на свој језик

Hello, We are replacing most of the functionalities of MediaWiki:Spam-blacklist with a new special page called Special:BlockedExternalDomains. In this special page, admins can simply add a domain and notes on the block (usually reasoning and/or link to a discussion) and the added domain would automatically be blocked to be linked in Wikis anymore (including its subdomains). Content of this list is stored in MediaWiki:BlockedExternalDomains.json. You can see w:fa:Special:BlockedExternalDomains as an example. Check the phabricator ticket for more information.

This would make fighting spam easier and safer without needing to know regex or accidentally breaking wikis while also addressing the need to have some notes next to each domain on why it’s blocked. It would also make the list of blocked domains searchable and would make editing Wikis in general faster by optimizing matching links added against the blocked list in every edit (see phab:T337431#8936498 for some measurements).

If you want to migrate your entries in MediaWiki:Spam-blacklist, there is a python script in phab:P49299 that would produce contents of MediaWiki:Spam-blacklist and MediaWiki:BlockedExternalDomains.json for you automatically migrating off simple regex cases.

Note that this new feature doesn’t support regex (for complex cases) nor URL paths matching. Also it doesn’t support bypass by spam whitelist. For those, please either keep using MediaWiki:Spam-blacklist or switch to an abuse filter if possible. And adding a link to the list might take up to five minutes to be fully in effect (due to server-side caching, this is already the case with the old system) and admins and bots automatically bypass the blocked list.

Let me know if you have any questions or encounter any issues. Happy editing. Amir (talk) 11:41, 19. јун 2023. (CEST)[одговори]

Thank you kindly. Best. — Садко (ријечи су вјетар) 14:17, 19. јун 2023. (CEST)[одговори]

Filip Petrušev

Zaključati članak za urednike koji nisu registrovani. Trajno — KrleNS (разговор) 05:49, 24. јун 2023. (CEST)[одговори]

Чланак Филип Петрушев је вандализован и треба га вратити у првобитно стање. Пошто немамо овлађћења могли смо само да гледамо.László (talk) 05:52, 24. јун 2023. (CEST)[одговори]
Traženo je da se zaključa citiram za urednike koji nisu registrovani. Sad ja ne mogu uređujem. — KrleNS (разговор) 16:12, 26. јун 2023. (CEST)[одговори]
дозвољено само аутоматски потврђеним корисницима, урађено — MareBG (разговор) 16:43, 26. јун 2023. (CEST)[одговори]