Пољаци у Србији

С Википедије, слободне енциклопедије
Пољаци у Србији
Poljaci u Srbiji
Аћим Медовић.jpg
Др Роман Сондермајер.JPG
Bogdan Jugović Hajnc.jpg
Tadija Sondermajer.jpg
Stanislav Krakov in uniform, 1912.jpg
StanislavSondermajer.jpg
Укупна популација
741 (2011)[1]
Региони са значајном популацијом
Војводина и град Београд
Језици
српски и пољски
Религија
католицизам
Сродне етничке групе
Пољска дијаспора

Пољаци у Србији су грађани Србије пољске етничке припадности.

У Србији живи око 1000 пољских грађана. Поред Београда већи број налази их се у Нишу, Новом Саду. Краљеву, Врњачкој Бањи и Суботици. Једина група староседелаца пореклом из Висле насељена око половине деветнаестог века, налази се у селу Остојићево у АП Војводини.[2]

Постоје документи да су пољски официри учествовали у Првом српском устанку (1804-1813). У другој половини деветанаестог века у Србију долази око двадесетак пољских лекара који су дали значајан допринос у развоју медицине.

У периоду између два светска рата деловала је лига Југославија-Пољска, чији је циљ био економска и културна сарадња са Пољском. Она је окупљала малобројне југословенске Пољаке у своме седишту у Узун Мирковој улици бр. 5 у Београду, нарочито приликом националних и католичких празника. Лига је веома помогла пољским војницима и цивилима, који су у јесен 1939. године из Румуније преко Југославије бежали на Запад.

По завршетка Другог светског рата у Србију је дошло, неколико десетина Пољакиња са својим мужевима, које су упознале на принудним радовима у логорима у Немачкој.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]