Уједињење Немачке 1871.

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Уједињење Немачке 1871)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Немачке државе чиниле су Немачку конфедерацују (1815—1866). У њој се све више истицала Пруска, потискујући јужног супарника Аустрију. Доласком Вилхема I (1861—1888) на престо и Бизмарка на чело владе, отпочеле су припреме за уједињење Немачке.

Део серије о
историји Немачке
Germany
Flag of Germany.svg Портал Немачка

Бизмарк је створио модерну и јаку војску. Први пут је у једном рату коришћена железница за мобилизацију војника и пушка са ударном иглом. Први видан успех Пруска је постигла у рату са Данском, а потом у краткотрајном рату са Аустријом, у бици код Садове (1866). Овим успехом Пруска је избацила Аустрију из трке за немачко уједињење, створивши северно од реке Мајне Севернонемачку конфедерацију.

Јачање Пруске забринуло је Француску, која је показивала знаке непријатељства. Између њих је избио рат 1870. године. Пруси су и сада муњевито поразили противника код Седана. Почетком следеће године прогласили су у Версају Немачко царство. Пруски краљ постао је немачки цар (кајзер). Тиме је практично обновљено Свето римско царство. Немачка је добила Алзас и Лорену и ратну одштету.

Немачка је имала дводомни парламент, али влада није била одговорна њему већ цару. Отуда уверење да је Немачка била ауторитарна, а не демократска држава.

Немачка је од тада почела нагло да се развија и уз Уједињено Краљевство је била најмоћнија индустријска држава на свету. Позицију владајуће светске силе задржала је до Првог светског рата.

Индустријализацију је пратио исто тако нагли развој радничког покрета. Од 1863. године радници су се окупљали у Општем немачком радничком савезу.

Литература[уреди]

  • Историја за 7. разред основне школе; Радош Љушић; Завод за уџбенике и наставна средства; Београд; 2008.

Види још[уреди]