Портал:Немачка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Портал:Њемачка)

Портал Немачка

Грб Немачке
Застава Немачке

Савезна Република Немачка (нем. Bundesrepublik Deutschland), је једна од највећих индустријских сила света, смештена у централном делу Европе. На северу излази на Северно и Балтичко море где се и граничи са Данском. На истоку се граничи са Пољском и Чешком Републиком, на југу са Аустријом и Швајцарском, а на западу са Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом. Површина Немачке износи 357.021 km², а са преко 82 милиона становника је највећа држава-чланица Европске уније.

Немачка је савезна парламентарна република коју чини 16 држава. Главни и највећи град је Берлин. Савезна Република Немачка је чланица Уједињених нација, НАТО, групе Г8 и потписница протокола из Кјота. Немачка економија је једна од најразвијенијих на свету.

Изабрани чланак

Поглед на Хајделберг.

Хајделберг (нем. Heidelberg) је град у Немачкој, у покрајини Баден-Виртемберг. Налази се на реци Некар, на пола пута између Франкфурта и Штутгарта. Има 145 хиљада становника (2007).

Хајделберг је стари град. Први пут се помиње 1196. године. Изнад старог хајделбершког града уздиже се велики стари замак. Направљен као тврђава, а у XVI веку је претворен у замак. Запалили су га Французи у рату 1683. и ускоро потом је обновљен. Али, поново је изгорео 1764. и напустио га је кнез-изборник. Касније није обнављан, већ је грађа развлачена. Године 1800. делимично је конзервиран.

Данас је Хајделберг атрактивна мешавина старог и новог, средњовековног и модерног. У близини се налази велика америчка војна база, са командом америчке војске за Европу.

даље архива

Изабрана слика

Werdau - townhall (aka).jpg

Градска кућа у месту Вердау.

архива

Потребно урадити

Да ли сте знали

Изабрана биографија

Јохан Себастијан Бах

Јохан Себастијан Бах (нем. Johann Sebastian Bach, 21. март 1685. Ајзенах28. јул 1750. Лајпциг) био је немачки композитор и оргуљаш из доба барока, широко признат као један од највећих композитора свих времена. Његова дела су запажена због интелектуалне дубине, техничког савршенства и уметничке лепоте. На мајсторски начин је комбиновао вокалну и инструменталну музику.

За живота је био познат као оргуљаш и клавсениста, док је његово композиторско стваралаштво било сматрано обичним послом професилоналног музичара 15-17. века који је стварао музику за пригоде на двору, у цркви или у граду. Са 17 година свирао је оргуље, клавир, виолину, певао у хору и био помоћник кантора. Каснније је радио као оргуљаш, дворски и црквени музичар и учитељ.

Јохан Себастијан Бах је један од најзначајнијих представника универзалног хуманизма у уметности. Творац је великог броја музичких облика који карактеришу барок као раздобље. Бавио се свим жанровима музике осим опере. У свом делу је сјединио музичке традиције протестантских хорова са традицијама аустријске, италијанске и француске школе. Био је непревазиђени мајстор полифоније.

даље архива

Категорије

Остали портали на српској википедији