Супершпијунке

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Totally Spies!)
Супершпијунке
Супершпијунке
Ориг. називTotally Spies!
Преп. и каоШпијунке са Беверли Хилса
Жанршпијунска фикција, комедија, акција
Форматанимација
АуторВинсент Челвон-Демерсеј
Дејвид Мајкл
Продуцентска
кућа
Marathon Media
РежијаСтефан Бери
Паскал Жарден
КомпозиторБрајан Хигинс
Ник Колер
Тим Пауел
Фабрис Абулкер
Паскал Стивенсон
Земља Француска
 Канада (3–5. сезона)
Језикфранцуски
енглески
Број сезона7
Број епизода182
Време трајања24 минута
Продукција
Извршни продуцентБрајан Хигинс
Винсент Челвон-Демерсеј
Мишел Ламоро
Робер Ламуро
Силвен Вио (3–5. сезона)
Беноа ди Сабатино (7. сезона)
ПродукцијаZodiak Kids & Family France
Image Entertainment Corporation (3–5. сезона)
Емитовање
Формат слике4:3 (SDTV)
16:9 (HDTV)
Прво
приказано на
Француска
TF1 (1–6. сезона)
Gulli (7. сезона)
Канада
Teletoon (енглеска)
Télétoon (француска)
Премијерно
приказивање
3. новембар 2001
Статусјош траје
Емитовање у Србији
ЕмитерРТС 2 (1. сезона)
Ултра (1–6. сезона)[1][2][3]
Nickelodeon (6. сезона)[4]
Pink Super Kids (6. сезонa)
Pikaboo (1–6. сезона)
Картун Нетворк (7. сезона)
Декси ТВ (6–7. сезона)
Формат слике4:3 (SDTV)
16:9 (HDTV)
Прво
приказано на
РТС 2
РТВ (титл)
ТВ Ултра (синхронизација)
Премијерно
приказивање
2003.
Статусјош траје
Званични веб-сајт
Веб-сајт продукције
Профил на IMDb-ју

Супершпијунке (енгл. Totally Spies!) је анимирана акциона хумористична серија за децу и тинејџере коју су креирали Винсент Челвон-Демерсеј и Дејвид Мајкл, углавном у продукцији француске компаније за анимацију Zodiak Kids & Family France и француског емитера TF1, а за сезоне 3–5, настала је у копродукцији са канадском компанијом Image Entertainment Corporation.[а] Емисија је укључила стилске елементе јапанске анимације и првобитно је била заснована на концепту групе девојака. Фокусира се на три тинејџерке на Беверли Хилс у Калифорнији, САД, које раде као тајни супер агенти (шпијуни) за Светску организацију за заштиту људи (WOOHP). Ово је друга телевизијска серија у копродукцији две продукцијске куће, а прва је Мартин Мистерија.

Супершпијунке! премијерно је приказан 3. новембра 2001. на каналу ABC Family (сада Freeform) у САД.[5] пре него што је прешао на Cartoon Network мање од две године касније. Премијерно је приказан на ТФ1 у Француској 3. априла 2002,[6] и на Teletoon у Канади 2. септембра 2002.[7] Од дебија у серији, емитовано је 156 епизода, укључујући шест сезона и неколико специјала. Предстојећа седма сезона је тренутно заказана за 2024. годину.[8]

Објављено је неколико производа везаних за серију, који укључују серију стрипова, романа и видео игара. Преднаведена позоришна филмска продукција под називом Супершпијунке Филм, снимљен и објављен између пете и шесте сезоне и у копродукцији са Италијом, објављен је 2009. у Француској и касније у САД на Cartoon Network-у 2010. године.

У Србији је од 2003. године прво приказивана на ТВ каналу РТС 2 са француском синхронизацијом и са титлом, под називом Шпијунке са Беверли Хилса, па касније и на РТВ Војводини, а од 2008. је емитована на каналима ТВ Ултра,[1][2][3] Никелодеон,[4] Пинк супер кидс и Pikaboo, синхронизована на српски језик.

Радња[уреди | уреди извор]

Серија се фокусира на авантуре три тинејџерке са Беверли Хилса у Калифорнији – Сем, Кловер и Алекс – које живе двоструким животом као тајни агенти који раде за Светску организацију за заштиту људи (WOOHP). Лидер организације Џери регрутује девојке да реше све горе услове криминала који се јављају широм света. Шпијуни носе шарене комбинезоне од латекса и добијају разне справе за помоћ у њиховим истрагама. Њихове примарне мисије укључују суочавање са незадовољним и осветољубивим криминалцима који су у прошлости били у неком облику непријатности. Друге мисије имају исте негативце који планирају освету шпијунима уништавајући њихове личне животе. Уоквиривање сваке епизоде ​​је подзаплет који се фокусира на свакодневни живот девојака као средњошколки (а касније и на универзитетима), бавећи се везама и њиховом дугогодишњом средњошколском непријатељем Менди.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Сем (глас Клер Гајо у француској верзији и Џенифер Хејл (сезоне 1–6) у енглеској верзији) је интелектуалац ​​трија. Она се понаша као старија сестра својим пријатељима, рационална је, логична и најзрелија у групи. Разумнија од Алекс и мање површна од Цловер, њена интелигенција и сталоженост јој омогућавају да пронађе делотворна решења за компликоване проблеме. Њено шпијунско одело је зелено.
  • Кловер (коју глас даје Фили Кеита у француској верзији, и Андреа Тејлор (сезоне 1–6) у енглеској верзији) је модеран један од трија. Иако је атлетска, окретна и јака, она је такође импулсивна и спонтана, никада не размишља двапут пре него што крене у акцију. Она је увек спремна да зликовцима научи лекцију, чак и ако нема шансе да их победи. Такође је веома луда за дечком, често завршава са новим дечком у свакој епизоди. Њено шпијунско одело је црвено.
  • Алекс (коју глас даје Келин Мож у француској верзији и Кејти Ли (сезоне 1–2) и Кејти Грифин (сезоне 3–6) у енглеској верзији) је срце трија. Иако помало скромна у њиховом присуству, она се диви Сему и Цловер, цени своје пријатељство са њима изнад свега осталог и учиниће све да трио остане уједињен и срећан. Веома је привржена и не плаши се да покаже своја осећања. Она је такође и најатлетичнија у групи, често се виђа како игра фудбал заједно са другим спортовима. Њено шпијунско одело је жуто.
  • Џери (глас Жан-Клод Донда у француској верзији, и Џес Харнел (сезоне 1–2) и Адријан Трус (сезоне 3–6) у енглеској верзији) је оснивач WOOHP-а. Од прве до шесте сезоне председник је агенције и претпостављени тројцу. Тројици додељује мисије и са извесним задовољством их призива у неприкладним тренуцима. Упркос годинама, довољно је атлетски када помаже тројцу у одређеним мисијама. Остаје привржен својим културним коренима и често се поиграва својом британском флегмом са триом, који се не устручава да га задиркује због његовог безобразног џентлменског понашања.
  • Менди (глас јој је дала Келин Мож у француској верзији и Џенифер Хејл (сезоне 1–6) у енглеској верзији) је другарица из разреда и ривалка девојкама у њиховим животима ван WOOHP-а. Богата, популарна и харизматична, она је у сталном сукобу са тројком, хватајући се у коштац са њима због дечака, такмичења или одеће коју прижељкују.
  • Г.Л.А.Д.И.С. (сезоне 3-4; глас је дала Лаура Прежан у француској верзији и Стиви Валанс у енглеској верзији) је вештачка интелигенција која помаже Џерију у дистрибуцији уређаја током треће и четврте сезоне. Г.Л.А.Д.И.С. је избачен из серије пре пете сезоне, пошто га је Џери послао у WOOHP-ов објекат за рециклажу.
  • Зерлина (сезона 7) је Џеријева ћерка и нова председница WOOHP-а након пензионисања њеног оца.
  • Тоби (сезона 7) млади геније високе технологије који помаже Зерлини у креирању и дистрибуцији уређаја за девојчице.

Епизоде[уреди | уреди извор]

Сезоне Епизоде Оригинално емитовање
Почетак емитовања Крај емитовања
1 26 3. новембар 2001. 15. јун 2002.
2 26 8. август 2003. 19. септембар 2004.
3 26 3. октобар 2004. 31. јул 2005.
4 26 3. април 2006. 8. март 2007.
5 26 31. август 2007. 10. фебруар 2008.
6 26 4. септембар 2013. 3. октобар 2013.
7 26 12. мај 2024 TBA

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Име лика С1-5
(Облакодер)[3][9]
С6
(Gold Diginet)[10]
С6
(Blue House)
С7
(Sinker Media)
Сем Ана Марковић Александра Ширкић Душица Новаковић
Кловер Андријана Оливерић Михаела Стаменковић Мина Лазаревић
Алекс Софија Јуричан Јадранка Пејановић Ива Манојловић
Џери Бранислав Зеремски Бранислав Платиша Никола Булатовић
Менди Александра Ширкић Вања Милачић Ана Кораћ
Трент
/
Милан Тубић Милан Тубић
Зерлина
/
/
/
Тоби
/
/
/
Професор Планкет
/
Раде Ћосић (Е1)
Марко Марковић (Е14-26)
Марко Марковић
Уводна шпица Марија Михајловић Маријана Живановић Ива Манојловић

Развој и производња[уреди | уреди извор]

Концепција серије произашла је из успона женских група и певачица у музичкој индустрији. Желећи да искористе нишу, Дејвид Мичел и Винсент Шалвон-Демерсе уложили су своју идеју у развој, који је касније прешао у производњу у року од годину дана. Према Мицхелу, стил анимације серије био је под утицајем анимеа.[11] Продукцијска кућа, Marathon Media, намеравала је да изгради бренд серије тако што је формирала девојачки бенд од три члана, користећи немачку ток шоу Арабелла да је направи. Уз помоћ жирија, одабрано је 20 демо видео снимака, а победници су изабрани на основу снаге њиховог наступа и гледаности серије. Бенд је изабран и издао сингл у пролеће 2002, преко ЕМИ-ја. Према речима генералног директора Дирка Фабаријуса, „План је да се на крају направи цео албум и да се успостави и промовише Супершпијунке као прави бенд.“ Иако се идеја није остварила, серија је промовисана другим мерцхандисингом. У пролеће 2001. је најављено да ће серија бити емитована на јесен на ABC Family у Сједињеним Државама, а да ће следеће године бити дистрибуирана у европским земљама. Fox Kids Europe је у јулу 2001. стекао европска права на продају серије, искључујући територије на којима се говори немачки.[12]

У интервјуу за WorldScreen.com, Мишел је објаснио да је пре серије било много акционо-авантуристичких емисија за дечаке и практично ништа за девојчице, али у поп култури су постојале Бритни Спирс и Spice Girls. Он је објаснио да су ликови у великој мери инспирисани филмом Откачена плавуша и желео је да то помеша са форматом Џејмса Бонда. Када су први пут представили емисију, имала је умерен одзив, али када је емитована прва сезона, изашао је филм Чарлијеви анђели и одједном је тржиште било пуно имања за девојке.[13]

Према чланку Валерие-Инес де ла Вилле и Лаурент Дуруп „Постизање глобалног досега на дечијим културним тржиштима“, серија је првобитно била дизајнирана да допре до америчке публике, али је привукла пажњу својим хумором „заснованим на стереотипној европској визији америчких референци“ док „америчкој публици изгледа оригинално и иновативно“. Продуцент и уметнички директор Стефан Бери објаснио је да је стил „тапање између америчког стила, који повезује акцију и комедију, и јапанског дизајна за естетско окружење и емоције изражене кроз велике очи ликова“. Неке од уобичајених референци укључују Чарлијеви анђели, Беверли Хилс, Осветнике, Џејмс Бонд и његове уређаје и Мачје око.[14]

Главни сценаристи серије били су Роберт и Мишел Ламоро који су живели у Лос Анђелесу и радили на емисијама Nickelodeon-а. Демерси и Степхане Берри су недавно радили са Saban entertainment у Европи.[15] У интервјуу за GeoCities, Кејт Грифин, која даје глас Алексу, напоменула је да је типична сесија за три девојке да снимају као ансамбл, али преко телефонске везе, са Хејл и Бејкером који зову из Лос Анђелеса, а она у Торонту.[16]

Након завршетка пете сезоне, филм серије, Тотално шпијуни! Филм је произведен и пуштен у биоскопе у Француској 22. јула 2009. Филм је емитован на телевизији у Сједињеним Државама 25. априла следеће године, што се поклопило са емитовањем пете сезоне серије тамо.

У августу 2011. Marathon Media је потврдио да је продукција шесте сезоне у току и да је премијерно постављено 2013. године.[17] Шесту серију би произвео само Marathon у сарадњи са TF1 и The Walt Disney Company France. Касније је потврђено да ће бити произведено 26 епизода и да ће серија бити лиценцирана у Шпанији и Латинској Америци, са европским територијама након тога.[18] Како би се поклопила са премијером шесте сезоне, Zodiak Kids CP Paris, у сарадњи са Château de Versailles Spectacles (CVS) и TF1, организовали су догађај у Версајској палати, који се одржава током лета 2013. године. Догађају би претходиле активности које укључују пројекцију специјалне емисије о шпијунима у мисији у вртовима палате.[19]

Дана 8. јануара 2022., Томас Аструк, творац Миракулус: Авантуре Бубамаре и Црног Мачора, који је раније радио на Супершпијунке, објавио је на Твитеру да је нова сезона овог последњег „у настајању“.[20][21][22] Тринаестог је откривен ревидирани дизајн ликова за Сема, Алекса и Кловер.[23] It was originally set to premiere in 2023, but was later pushed back to 2024.[24][25] Првобитно је планирана премијера 2023. године, али је касније одложена за 2024.[26][27] годину. Предстојећу серију ће продуцирати Zodiak Kids & Family Studio France, са Ollenom (производна подружница колеге Zodiak Kids & Family Studio France, подружница Monello Productions) као копродуцент, а француски емитер Gulli и латиноамерички емитер Discovery Kids као учесници.[28] Дана 25. априла 2023. објављено је да је Warner Bros. Discovery купио права за емитовање серије у Сједињеним Државама и регионима ЕМЕА, где ће се серија емитовати на Cartoon Network у Сједињеним Државама и емитовати на Max-у у регионима ЕМЕА.[29] У септембру 2023. Андреа Бејкер је на свом Твитеру потврдила да се она и остали гласови неће вратити.[30]

Телевизија и кућни медији[уреди | уреди извор]

У САД, Супершпијунке премијерно приказан 3. новембра 2001. на Fox Family/ABC Family (сада Freeform). Касније је премијерно приказан у Европи на pay-TV и земаљским каналима као што су немачки ProSieben, француски TF1, британски Channel 4 и локализовани канали Fox Kids широм региона током пролећа 2002. године.[31] Емисија је премештена на Cartoon Network у јулу 2003. у Сједињеним Државама, где је привлачила 1,6 милиона гледалаца (узраста од 4 до 10 година) дневно[32] и наставила да се емитује до 10. септембра 2010. У 2019. емисија се емитовала недељно на Универсал Кидс-у канал, који је емитовао шесту сезону емисије по први пут у Сједињеним Државама.

Супершпијунке је привукла преко милион гледалаца у Француској од свог дебија. Поновно је лиценциран и његова шеста сезона, заједно са Супершпијунке Филм и спин из серије Амејзинг спајс!. Емисија је емитована своју шесту сезону у Француској и емитује се широм Европе.[33] У Канади, сезона 6 је почела да се емитује 7. септембра 2014. на Teletoon-у, а 6. септембра на Télétoon-у[34]. Емисија је емитована широм света на разним мрежама, као што је TF1 у Француској; Teletoon у Канади, Fox Family/ABC Family, Cartoon Network, Universal Kids у САД; Fox Kids, Jetix, Cartoon Network и Boomerang у Латинској Америци и Бразилу на pay-TV; Rede Globo у Бразилу на земаљској ТВ; ABS-CBN на Филипинима на земаљској телевизији; ART Teenz, MBC 3 на Блиском истоку; Dragon Club у Кини; TVB у Хонг Конгу; Fox Kids, Jetix, Disney Channel и Nickelodeon канали у Европи, Африци, Азији и Океанији. У Аустралији је приказан на Network Ten и касније на 10 Peach (раније Eleven) као део њиховог Toasted TV блока. Сезона 3–4 је емитована на POP-у у Уједињеном Краљевству од 2013. Сезона 5 је почела да се емитује 2015, а сезона 6 следеће године 2016. Такође је кратко емитована на њеној сестринској мрежи, Pop Girl. Емитовала се на BBC Alba у Шкотској. Прва сезона је емитована на Диснеи Цханнел-у и Disney XD-у. Емитовао се у Ирској на RTÉ Two од 11. септембра 2002. до 2009. године.

Од 2012. емисија има званични YouTube канал који поставља већину епизода, па чак и филм, и обично поставља насумичне клипове сваке суботе.[35] Од 24. априла 2021, свих шест сезона серије Супершпијунке! такође су доступни на Amazon Prime Video, који тренутно има ексклузивна права за стримовање у САД.[36][37]

Године 2004. Гоодтимес Ентертаинмент је објавио првих дванаест епизода прве сезоне серије на VHS-у и DVD-у у три тома: Супершпијунке Том 1: Фирст Сецрет Миссионс, Супершпијунке Том 2: Тхе Гетаваи и Супершпијунке Том 3: Спиес Напад. Поклапајући се са продукцијом и објављивањем шесте сезоне серије, New Video Group/Flatiron Film је купила америчка DVD права за серију, као и нека дигитална права за прве три сезоне серије. Издали су прву и другу сезону (у по два тома), као и бок сет који садржи сезоне од прве до треће. Трећа сезона је коначно објављена у два тома 14. јануара 2014. године.[38][39] Од 2020. ови DVD сетови су више од штампе и веома их је тешко пронаћи. Тоталли Спиес DVD-ове је такође објавио у Уједињеном Sanctuary Visual Entertainment 2005. и 2006. године, Супершпијунке – Фирст Сецрет Миссионс и Супершпијунке – Спи Гладиаторс. Ово је објављено на DVD и Blu-ray у САД од стране Universal Pictures Home Entertainment.

Емитовање у Србији[уреди | уреди извор]

Серија је од 2003. године у Србији прво приказивана на ТВ каналу РТС 2 са француском синхронизацијом и титлом на српском језику, под називом Шпијунке са Беверли Хилса. Серија је у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Северној Македонији са премијерним емитовањем кренула 2008. године у синхронизацији студија Лаудворкс[3][9] на ТВ Ултра.[1] До 2014. синхронизовано је 5 сезона. Шеста сезона је премијерно емитована 2013. године на Никелодиону[4] у синхронизацији студија Голд диги нет. Ову сезону је 2015. године за ТВ Ултра[2] ресинхронизовао студио Блу хаус. Од 2018. године се емитује и на каналима Пинк супер кидс (Блу хаусова синхронизација) и Пикабу. Лаудворксова синхронизација има DVD издања. Седма сезона ће премијерно бити емитована у 2024 ове јесени на телевизији Картун Нетворк па касније на каналу Декси ТВ. Синхронизацију ће радити студио Синкер медија.

Пријем[уреди | уреди извор]

Џоли Херман из Common Sense Media дао је мешовиту рецензију серији, оценивши серију са 3 од 5 звездица и написавши: „Мислимо да је то пристојна емисија коју треба с времена на време погледати, али било шта редовније би гледаоцима могло задати слично, најмању главобољу .“[40] Џо Кори из Инсиде Пулса је имао позитивнију рецензију, назвавши емисију „довољно забавном за малу децу која желе тајни акциони шоу Чарлијеви анђели. Тројац даје све од себе да уравнотежи забаву у игри шпијунаже то је превише ризично."[41] Мет Хинрик из DVD Talk-а дао је позитивну рецензију, називајући радњу у прве три сезоне "довољно пристојно написаном да одрасли могу уживати."[42]

После четири сезоне, емисија је стигла у преко 130 земаља и наишла је на ентузијазам међу узрастима од 6 до 11 година, укључујући и девојчице и дечаке, и била је привлачна покемонима за широк распон узраста и пола. У интервјуу пре треће сезоне, Дејвид Мишел је рекао: „Једна ствар која нас је највише изненадила је конзистентност поделе гледаности између мушкараца и жена: од Бразила до Италије, имамо 50% дечака и 50% девојчица омера публике, док сви предвиђао је да ће емисија имати веома слабе резултате код дечака.“ Scott Stoute из ScreenRant-а је уврстио емисију на своју листу „10 цртаних филмова за девојчице (које момци тајно воле)“.[43]

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Parents Television Council је у свом извештају из марта 2006. приметио да емисија није садржала увредљив језик, али је изразио забринутост због „природе насиља у емисији“ у епизоди у којој су пацови пуштени да психолошки муче Џерија и Кловер, и сексуални садржај као пример рекламе за крему за сунчање жене обучене у бикини.[44]

Роба[уреди | уреди извор]

Игре[уреди | уреди извор]

Година Наслов Програмер(и) Издавач(и) Платформа(е) Ref.
2004 Супершпијунке TBA McDonald's Windows [45]
2005 Супершпијунке Мобил Гејмс Gameloft Gameloft Mobile phones [46]
Супершпијунке Mistic Software Atari Europe Game Boy Advance [47]
2006 Супершпијунке Свемп Монстер Блуе FiniteMonkey, Inc. Mindscape Windows [48]
Супершпијунке Зомбие Јамборее! [48]
Супершпијунке 2: Ундерковер Mistic Software Atari Europe Game Boy Advance / Nintendo DS [49]
2007 Супершпијунке Тотал Парти OUAT Entertainment / Mad Monkey Studio Ubisoft Windows / PlayStation 2 / Wii [50]
Супершпијунке 3: Тајни Агент OUAT Entertainment Nintendo DS [51]
2008 Супершпијунке 4: Око света [52]
2009 Супершпијунке Мун Агенда Сикрет [53]
2024 Унлимитет Супершпијунке игре TBA Microids TBA [54]

Спин-офови и кросовер[уреди | уреди извор]

Спин-оф серија под називом Амејзинг Спајз! приказује нове ликове као шпијуне, задржавајући Џерија као редовног лика у емисији. Док се серија фокусира на четири млада браће и сестара тинејџера — Лија, Меган, Марка и Тонија Кларка, три шпијунке се појављују у цроссовер епизоди „Операција: Катастрофа на ранчу Дуде“ из прве сезоне.[55] Емисија је имала своју светску премијеру 15. марта 2009. на Дизни каналу Азија; а његова премијера у САД 26. априла 2010. на Cartoon Network-у. У Канади, емисија је премијерно приказана 2. септембра 2010. на Teletoon-у. Само прва сезона и десет епизода друге сезоне емитоване су у САД.

Супершпијунке такође је имао цроссовер епизоду у сезони 5 под називом "Тотално мистериозно много?" са Мартином Мистеријем, серијом у продукцији Marathon која се емитовала од 2003. до 2006. године.

Стрипови и књиге[уреди | уреди извор]

Супершпијунке стрипови су излазили месечно у Шведској.[56] И у Бразилу је изашло пет књига са око 90 страница. Свака књига представља епизоду из серије. Постоји још један стрип под називом Супершпијунке Унлеасхед; ово почиње са "Мрзим 80-е!", у којем је лош момак, Буги Гас, измислио ретро зрак који дестари људе. Друга прича, „Аттацк оф тхе 50 Фт. Манди“, претвара њиховог непријатеља у дива у заплету који укључује такмичење лепоте и одбеглог злог научника.[57] Објављене су и књиге поглавља.[58][59][60]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Произведена у копродукцији са Le Centre National De La Cinematographie, Procirep, The Canadian Film и Video Production Tax Credit (сезоне 3-5), the Quebec Film and Television Tax Credit (сезоне 3-5), Telefilm Canada (сезоне 4-5), Bell Fund (сезона 5) и the Canadian Television Fund (сезона 3-5, без спомињања), у сарадњи са британском телевизијом Channel 4 (сезоне 1-2), Merchandising München GmbH (сезоне 1-2), TF1 (сезона 6) и The Walt Disney Company France (сезона 6) и у сарадњи са канадском телевизијом Teletoon (сезоне 3-5). Наредна 7. сезона се ради у копродукцији са Gulli и Discovery Kids Latin America.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Ultra TV program za 2012-07-17”. Navidiku.rs. Приступљено 29. 8. 2018. 
  2. ^ а б в „Ultra TV (ULT) - TV program - 6.4.2017.”. MojTV. Приступљено 29. 8. 2018. 
  3. ^ а б в г „Одјавна шпица С1-2 (Ултра)”. YouTube. Приступљено 29. 8. 2018. 
  4. ^ а б в „Уводна шпица С6 (Никелодион)”. YouTube. Приступљено 29. 8. 2018. 
  5. ^ „Totally Spies : Programme le plus visionne sur ABC Family aux USA”. Zodiak France (на језику: француски). 3. 4. 2002. Архивирано из оригинала 19. 2. 2015. г. Приступљено 18. 2. 2015. 
  6. ^ „Totally Spies takes off on-line and on TF1!”. Zodiak France (Саопштење). 3. 4. 2002. Архивирано из оригинала 19. 2. 2015. г. Приступљено 18. 2. 2015. 
  7. ^ „Fall 2002 Highlights: Teletoon”. Channel Canada. 28. 8. 2002. Приступљено 30. 7. 2013. 
  8. ^ Dickson, Jeremy. „Kidscreen”. Gulli, Discovery Kids Revive Totally Spies!. Приступљено 21. 1. 2022. 
  9. ^ а б „Одјавна шпица С5 (Ултра)”. YouTube. Приступљено 24. 12. 2020. 
  10. ^ „Одјавна шпица С6 (Никелодион)”. YouTube. Приступљено 24. 12. 2020. 
  11. ^ „Interview With David Michel”. Geocities. 22. 10. 2003. Архивирано из оригинала 10. 10. 2021. г. Приступљено 5. 11. 2013. „The trailer of the show is anime-looking but, from this to the first episode, we agreed with the show's director, Stephane Berry, who wanted to blend in even more anime. [непоуздан извор?]
  12. ^ „Fox Kids Europe acquires merchandising rights to Totally Spies”. Архивирано из оригинала 30. 12. 2001. г. 
  13. ^ Brzoznowski, Kristin (18. 12. 2012). Video Interview: Marathon Media's David Michel. WorldScreen.com. [мртва веза]
  14. ^ de la Ville, Valerie-Ines; Durup, Laurent (2012). „Achieving a Global Reach on Children's Cultural Markets”. Ур.: Willett, Rebekah; Robinson, Muriel; Marsh, Jackie. Play, Creativity and Digital Cultures. Routledge. стр. 41—43. ISBN 978-1-135-89447-4. 
  15. ^ Leo Barraclough (6. 11. 2010). „What makes a show run and run?”. Variety. Архивирано из оригинала 3. 4. 2015. г. Приступљено 9. 3. 2015. 
  16. ^ „Interview with Katie Griffin”. Totally Spies Archive (Geocities) (интервју). 26. 5. 2004. Архивирано из оригинала 2. 4. 2015. г. Приступљено 25. 2. 2015. 
  17. ^ Sudrot, Olivier (26. 8. 2011). „La rentrée TV jeunesse: entre héros préférés et nouveautés”. Toutelatele (на језику: француски). Архивирано из оригинала 9. 3. 2021. г. Приступљено 28. 11. 2013. 
  18. ^ Dickson, Jeremy (23. 1. 2012). „Zodiak lands sales in Spain, Latin America”. Kidscreen. Brunico Communications Ltd. Архивирано из оригинала 3. 12. 2013. г. Приступљено 28. 11. 2013. 
  19. ^ Zahed, Ramin (21. 3. 2013). „Marathon to Host 'Totally Spies' Event in Versailles”. Animation. Animation Magazine. Архивирано из оригинала 9. 12. 2013. г. Приступљено 28. 11. 2013. 
  20. ^ „'Miraculous' creator Thomas Astruc says 'Totally Spies!' is getting a new season”. 14. 1. 2022. Архивирано из оригинала 15. 1. 2022. г. Приступљено 15. 1. 2022. 
  21. ^ „Totally Spies! Theme Song)”. Sonneries123. 19. 1. 2022. Архивирано из оригинала 4. 3. 2022. г. Приступљено 10. 2. 2022. 
  22. ^ „Classic Cartoon Network Show Returning 20 Years After Show's Premiere”. Архивирано из оригинала 15. 1. 2022. г. Приступљено 15. 1. 2022. 
  23. ^ Rodriguez, Clément (15. 1. 2022). „" Totally Spies ": L'annonce du reboot du dessin animé titille la nostalgie des fans”. 20 Minutes (на језику: French). Архивирано из оригинала 15. 1. 2022. г. Приступљено 16. 1. 2022. 
  24. ^ Milligan, Mercedes (21. 1. 2022). „'Totally Spies!' Are on a Season 7 Mission for 2023”. Animation Magazine. Архивирано из оригинала 22. 1. 2022. г. Приступљено 22. 1. 2022. 
  25. ^ „Totally Spies! Long-Awaited Season 7 Pushed Back to 2024”. 5. 3. 2023. Архивирано из оригинала 13. 3. 2023. г. Приступљено 15. 3. 2023. 
  26. ^ Milligan, Mercedes (21. 1. 2022). „'Totally Spies!' Are on a Season 7 Mission for 2023”. Animation Magazine. Архивирано из оригинала 22. 1. 2022. г. Приступљено 22. 1. 2022. 
  27. ^ „Totally Spies! Long-Awaited Season 7 Pushed Back to 2024”. 5. 3. 2023. Архивирано из оригинала 13. 3. 2023. г. Приступљено 15. 3. 2023. 
  28. ^ Dickson, Jeremy (21. 1. 2022). „Gulli, Discovery Kids Revive Totally Spies!”. Kidscreen. Архивирано из оригинала 23. 1. 2022. г. Приступљено 23. 1. 2022. 
  29. ^ „Warner Bros. Discovery Acquires Season Seven of Totally Spies! - Banijay Group - We are Banijay”. 25. 4. 2023. Архивирано из оригинала 8. 6. 2023. г. Приступљено 8. 6. 2023. 
  30. ^ „Totally Spies returns for a brand-new season: Here's what we know so far”. 21. 1. 2022. Архивирано из оригинала 2. 11. 2023. г. Приступљено 23. 1. 2022. 
  31. ^ Burgess, Amanda (1. 4. 2002). „Marathon totally spies global music and merch potential in its tween girl toon”. Kidscreen. Brunico Communications Ltd. Архивирано из оригинала 26. 12. 2013. г. Приступљено 5. 11. 2013. 
  32. ^ „Total succès pour Totally Spies”. Marathon Media (на језику: француски). Zodiak Media. 9. 4. 2005. Архивирано из оригинала 4. 12. 2013. г. Приступљено 5. 11. 2013. 
  33. ^ Milligan, Mercedes (27. 9. 2013). „New 'Totally Spies!' Hit North America Shelves”. Animation Magazine. Архивирано из оригинала 23. 10. 2013. г. Приступљено 4. 11. 2013. 
  34. ^ „Teletoon Sets World, Canadian Premieres for Fall”. Animation Magazine. 27. 8. 2014. Архивирано из оригинала 29. 11. 2020. г. Приступљено 11. 2. 2021. 
  35. ^ „Totally Spies!”. YouTube. Архивирано из оригинала 23. 4. 2022. г. Приступљено 28. 11. 2021. 
  36. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: „Totally Spies: Season 1-6 now available on Prime Video!”. YouTube. Приступљено 28. 11. 2021. 
  37. ^ „Totally Spies!”. Amazon. Архивирано из оригинала 23. 4. 2024. г. Приступљено 28. 11. 2021. 
  38. ^ Lambert, David (14. 6. 2013). „We've Totally Got an Update About the 1st Season's Titles, Box Covers”. TV Shows on DVD. TV Guide Online. Архивирано из оригинала 22. 10. 2013. г. Приступљено 4. 11. 2013. 
  39. ^ Lambert, David (21. 10. 2013). „Date, Cost, Box for 'Season 3: Rank: Super Spies!' and 'Season 3: Mission Mania'. TV Shows on DVD. Архивирано из оригинала 25. 10. 2013. г. Приступљено 4. 11. 2013. 
  40. ^ Herman, Joly (30. 10. 2006). „Totally Spies – Television Review”. Common Sense Media. Common Sense Media Inc. Архивирано из оригинала 13. 1. 2014. г. Приступљено 18. 11. 2013. 
  41. ^ Corey, Joe (1. 10. 2013). „DVD Review: Totally Spies! (Season One – Wild Style & Top-Secret Missions)”. Inside Pulse. Архивирано из оригинала 10. 10. 2021. г. Приступљено 18. 11. 2013. 
  42. ^ Hinrichs, Matt (8. 10. 2013). „Totally Spies! Collection Seasons 1–3”. DVD Talk. DVDTalk.com. Архивирано из оригинала 13. 1. 2014. г. Приступљено 28. 11. 2013. 
  43. ^ Scott Stoute (17. 8. 2012). „10 Girl Cartoons (That Guys Secretly Love)”. Screen Rant. Архивирано из оригинала 10. 10. 2021. г. Приступљено 11. 2. 2021. 
  44. ^ „Wolves in Sheep's Clothing: A Content Analysis of Children's Television” (PDF). Parents Television Council. март 2006. Архивирано из оригинала (PDF) 15. 8. 2019. г. Приступљено 21. 1. 2015. 
  45. ^ „Totally Spies: McDonald's Happy Meals (2004)”. YouTube. Архивирано из оригинала 17. 11. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  46. ^ „Totally Spies! The Mobile Game (2005)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 11. 7. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  47. ^ „Totally Spies! (2005)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  48. ^ а б „Totally Spies! Zombie Jamboree! (2006)”. Jeuxvideo.com. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  49. ^ „Totally Spies! 2: Undercover (2006)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  50. ^ „Totally Spies! Totally Party (2007)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  51. ^ „Totally Spies! 3: Secret Agent (2007)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  52. ^ „Totally Spies! 4: Around the World (2008)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  53. ^ „Totally Spies!: Mon Agenda Secret (2009)”. GameSpot. Архивирано из оригинала 29. 4. 2021. г. Приступљено 29. 4. 2021. 
  54. ^ „Totally Spies!”. Microids. Архивирано из оригинала 3. 6. 2023. г. Приступљено 3. 6. 2023. 
  55. ^ TV (22. 9. 2008). „Marathon to Unveil Amazing Spiez at MIPCOM”. Animationmagazine.net. Архивирано из оригинала 7. 10. 2012. г. Приступљено 11. 9. 2011. 
  56. ^ „Totally Spies! Comic” (на језику: шведски). Архивирано из оригинала 15. 6. 2009. г. Приступљено 23. 8. 2009. 
  57. ^ „Totally Spies! Book” (на језику: португалски). Архивирано из оригинала 6. 7. 2011. г. Приступљено 23. 8. 2009. 
  58. ^ Cerasini, Marc (28. 6. 2005). The School of Mandy (Totally Spies!) (Totally Spies! Chapter Books) (9780689877254): Marc Cerasini, Robert Roper: Books. Simon and Schuster. ISBN 978-0-689-87725-4. 
  59. ^ Média, Marathon (15. 1. 2014). Totally Spies 01 - on connaît la musique. Hachette Jeunesse. ISBN 978-2-01-203279-8. 
  60. ^ Média, Marathon (24. 1. 2014). Totally Spies 30 - Enquête à Versailles. Hachette Jeunesse. ISBN 978-2-01-203278-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]