Гугл Земља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гугл Земља
енгл. Google Earth
Google Earth wordmark.png
Google Earth screenshot.jpg
Скриншот софтвера Гугл Земља Про
Развој Гугл
Прва верзија 28. јун 2005.
Најновија верзија 6.2.2.6613 / 11. април 2012.
Предверзија 7.0.1.8244 / 29. октобар 2012.
ОС Андроид, Виндоуз, Виндоуз XP, Виндоуз 2000, Виста, 7, Mac OS X, BlackBerry Storm, iOS и Linux
Доступно у 41 језик
Лиценца Freeware
Веб адреса Гугл Земља Србија

Гугл Земља (енгл. Google Earth) је програм који омогућује виртуални 3D приказ Земљине површине, као и свемира[1], а од 5.0 верзије и мора.[2] Приказ је створен од много различитих сателитских слика које нису из стварног времена, већ су накнадно спојене. Одабрани део Земљине површине је могуће увећавати и откривати и најмање детаље. Могуће је прегледавати градове или природне знаменитости, зависно о степену изоштрености слике тога подручја (нека се подручја јасније виде на одређеном увећању, док су нека замућенија).

Због лакшег проналаска жељене локације, у левом делу прозора постоји једноставан претраживач. Треба само уписати назив места, и виртуална Земља се почиње окретати и намештати за приказ тражене локације.

Друге корисне могућности[уреди]

Осим описаног „путовања“ по виртуалној Земљи, постоје и додатне информације о појединим местима. Приказују се само одабране информације, а то могу бити слике с Панорамиа, текстови с Википедије, истраживања Национале географије, затим путеви, границе (државне и регионалне), главни и остали градови, аеродроми, ресторани, бензинске пумпе, хотели итд. Постоји и опција за укључивање тродимензионалности зграда, а она омогућава још реалнији изглед одређене територије, али само неке зграде имају ту могућност.

Доступни језици[уреди]

Од верзије 5.0 Гугл Земља је доступан на 37 језика (од којих су четири у две варијанте):

Референце[уреди]

  1. „Google Земља“ Приступљено 10. 3. 2011.. 
  2. „Google Земља“ Приступљено 10. 3. 2011.. 

Спољашње везе[уреди]