Миладин Бојић

С Википедије, слободне енциклопедије
миладин бојић
Миладин Бојић
Лични подаци
Датум рођења(1889-09-25)25. септембар 1889.
Место рођењаТулари, код Уба, Краљевина Србија
Датум смрти11. септембар 1938.(1938-09-11) (48 год.)
Место смртиБеоград, Краљевина Југославија
Професијаземљорадник
Деловање
Учешће у ратовимаПрви балкански,
Други балкански,
Први светски
СлужбаВојска Краљевине Србије
19111919.
Чинартиљеријски наредник

Одликовања
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Медаља за храброст
Медаља за храброст

Миладин Бојић (Тулари, код Уба, 25. септембар 1889Београд, 11. септембар 1938) био је земљорадник и учесник два Балканска рата, као и Првог светског рата. Носилац је Златног војничког ордена Карађорђеве звезде са мачевима, Златне медаље за храброст, као и још неколико одликовања и признања.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Отац Јован и мајка Мирослава, били су пољопривредни произвођачи у овом селу. Миладин је завршио основну школу и остао у месту рођења да се бави прадедовским занимањем. Пошто је био слабијег имовног стања упорним радом настојао је да себи и својој породици обезбеди што пристојније услове за живот.[2]

Ратна каријера[уреди | уреди извор]

Током 1911. године отишао је на одслужење редовног војног рока у Другу батерију Моравског хаубичког пука, где су га као војника затекли балкански ратови. У том својству учествовао је, не само у балканским, већ и у Првом светском рату, па је у војсци непрекидно провео осам година. Посебно се истакао у биткама око Шапца након Церске битке.

Приликом потискивања аустроуагрске војске после ове славне битке, један наш пук трпео је велике губитке од непријатељског митраљеза који је пуцао са шабачке цркве и сејао смрт. На захтев претпостављених старешина као резервни каплар Друге батерије Моравског хаубичког дивизиона изашао је на положај, осмотрио ситуацију и рекао им да има на располагању само две и то неодговарајуће гранате али да ће учинити све што може. Предвече, Миладин је привукао топ на згодно место, заузео потребне елементе, нанишанио и опалио. Већ са првом гранатом погодио је црквени торањ и неутралисао митраљеско гнездо. Убрзо потом, извршен је брз и снажан противнапад и Аустријанци су протерани из Шапца. За успешно уништење опасног митраљеског гнезда у Шапцу, 15. јуна 1915. године, одликован је Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. Учествовао је и у више других борби и сличних акција и често служио другима за пример. На положају, у пределу коте 1050 (такође код Шапца), на дан 29. октобра 1916. године, био је рањен у леву ногу, али ни то га није одвојило од ратних другова.

Живот након рата[уреди | уреди извор]

Поред Карађорђеве звезде био је одликован и Златном медаљом за храброст, али и још неким одликовањима и другим признањима. Уз то, унапређен је у чин резервног артиљеријског наредника. По завршетку Првог светског рата вратио се у место рођења и наставио да се бави старим послом. Живео је тихо, скромно и повучено. Ни по чему се није нарочито истицао. Решењем Министарства војске и морнарице (Судско одељење – пензиони одсек) б. с. бр. 8436, од 12. априла 1938. године, остварио је право на годишњу новчану награду у износу од 3600 динара, по основу Закона о одликованим орденом Карађорђеве звезде са мачевима и још неке мање бенефиције, попут бесплатног превоза железницом, коришћења бањских капацитета и слично.

Умро је 11. септембра 1938. године у Београду, а сахрањен је на сеоском гробљу у родним Туларима. Био је ожењен Станом, девојачки Крстић из Брдарице код Коцељеве. Имали су три сина: Живана, Живка и Животу, који су такође живели у овом селу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Тамнавци - Носиоци Карађорђеве звезде. стр. 138. (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 09. 03. 2016. г. Приступљено 09. 06. 2014. 
  2. ^ Архив Југославије, Београд, Фонд Краљевског двора, Збирка података о носи- оцима ордена Карађорђеве звезде и Белог орла; Влаховић,1990, 422; М. Радој- чић, 1996/97, 388; Матичне књиге умрлих у Туларима; Породична документа- ција Миладина Бојића; Казивање Живка Бојића (Миладиновог сина) и подаци добијени од Бранислава Сарића професора из Тулара

Литература[уреди | уреди извор]

  • Архив Војно-историјског института, Београд, Досије Миладин Бојић
  • Архив Југославије, Београд, Фонд: Краљев двор – Збирка података о носиоцима ордена Карађорђеве звезде и Белог орла.