Закавказје

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Јужни Кавказ)
За другу употребу, погледајте чланак Кавказ (регион).
Политичка карта Закавказја 2010. године
Кавкаски регион

Закавказје (рус. Закавказье) или Јужни Кавказ (рус. Южный Кавказ) је геополитички субрегион у оквиру Кавкаског региона, на граници између источне Европе и југозападне Азије. Обухвата подручје некадашњег Совјетског Савеза јужно од највиших врхова Великог Кавказа. Простире се између Црног мора на западу и Каспијског језера на истоку, односно Руске Федерације на северу, Ирана на југу и Турске на југозападу.

У географском смислу овом региону припадају јужни обронци Великог Кавказа, цео Мали Кавказ, Колхидска низија, Курско-араксинска низија, Јерменска висораван и Талишке планине са Ленкоранском низијом.

У политичком погледу у овом региону битишу три међународно признате независне републике:

Две самопроглашене и делимично признате републике отцепљене од Грузије:

И једна де факто независна република отцепљена од Азербејџана, али без међунаросног признања:

У српски језик име овог региона је дошло из руског језика и потиче од речи Закавказье која означава „подручје иза Кавказа“. У међународним куговима област се још назива и Јужни Кавказ (рус. Южный Кавказ) или Транскавказ (рус. Транскавказ).

У политичком смислу подручје је познато као веома нестабилна тачка са учесталим сукобима и ратним дејствима. Посебно неуралгичне тачке су Јужна Осетија и Република Арцах, а велики проблем је и непостојање дипломатских односа између Азербејџана и Јерменије.

У привредном смислу најважнија природна богатства региона леже у нафти и земном гасу, мангановој руди и хидропотенцијалу, те воћарству (цитруси), винарству и узгоју чаја. Подручја данашњих Јерменије и Грузије се сматрају једним од најстаријих виноградарских подручја на свету, по многима родно место винарства.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hugh Johnson Vintage: The Story of Wine pg 15 Simon & Schuster 1989

Спољашње везе[уреди | уреди извор]