Александар Беркман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Беркман

Александар Беркман са Емом Голдман
Александар Беркман са Емом Голдман

Информације
Датум рођења 21. новембар 1870.
Место рођења Вилњус (Руска Империја)
Датум смрти 28. јун 1936.
Место смрти Ница (Француска)
Рад

Александар Беркман (рус. Александр Беркман; Вилњус, 21. новембар 1870Ница, 28. јун 1936) је био руски писац и анархиста. Био је блиско повезан са Емом Голдман, још једном руском анархисткињом са којом је често сарађивао и организовао антиратне кампање и кампање за грађанска права.

Биографија[уреди]

Беркман је рођен у Вилњусу у Русији 1870. године. У доба револуционарних устанака Беркман је био под утицајем свог ујака Максима, који је касније био протеран у Сибир због своје револуционарне активности. Придружио се групи студената који су проучавали литературу нихилиста и других забрањених организација, због чега је избачен из школе. Пошто није могао наћи посао, емигрирао је у САД 1888.

Живео је у Њујорку, где се укључио у анархистички покрет. Био је у вези са анархисткињом Емом Голдман. У 1892, Беркман је покушао атентат на бизнисмена Хенрија Клеја Фрика. Фрик је презивео атентат а Беркам је био осуђен на 14 година робије. Његова искуства у затвору описао је у својој првој књизи Затворски мемоари анархисте.

Након излаза из затвора, Беркман је радио као уредник Голдмановог анархистичког листа „Мајка земља“, а покренуо је изадавање свог листа „Експозија“ (енг. The Blast). Године 1917, Берман и Голдманова су осуђени на две године робије због завере према новоуспостављеном обавезном регрутовању у САД. Након изласка из затвора, ухапшени су, па затим, заједно са другим анархистима, депортовани у Русију. Иако је на почетку подржавао Бољшевичку револуцију, Беркман је постао опозиција режиму који је био нетолерантан према критичарима. У 1925. години објавио је књигу Бољшевички мит.

Док је живео у Француској, наставио је да даје подршку анархистичким покретима. Због лошег здравља извршио је самоубиство 1936. године.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :