Банатић

Координате: 45° 15′ 46″ С; 19° 49′ 33″ И / 45.26277° С; 19.82583° И / 45.26277; 19.82583
С Википедије, слободне енциклопедије
Банатић
Страна Булевара ослобођења која припада Банатићу
Административни подаци
ГрадНови Сад
Географске карактеристике
Координате45° 15′ 46″ С; 19° 49′ 33″ И / 45.26277° С; 19.82583° И / 45.26277; 19.82583
Банатић на карти Новог Сада
Банатић
Банатић
Банатић на карти Новог Сада

Банатић је градска четврт Новог Сада. То је уједно територија месне заједнице Омладински Покрет.

Име и историја[уреди | уреди извор]

Банатић је део Новог Сада у близини железничке станице, некада је представљао периферијски део града. Име је добио по старој Банатској улици, која се до 1918. године звала Shanz gasse, а данас више не постоји. Била је на месту где је сада Гагаринова улица.[1]

Ово је некада био кварт ратара, а данас овде има веома мало породичних кућа, које се налазе у улицама Јована Храниловића и Бачкој.[2]

У Гагариновој улици раније се налазила Месна заједница “Банатић”, која је касније припојена МЗ “Омладински покрет”, а једно време су у Банатићу постојали и истоимени одбојкашки и кошаркашки клуб, у којима су поникли бројни квалитени играчи.

Оно чега се старији Новосађани сећају, а што је некада било у Банатићу, јесу “Тунел јефтиноће”, у коме се данас налази "Маxи", те робна кућа “Кокра”, испред које се годинама окупљала "шаролика" екипа љубитеља добре капљице. Деведесетих година "Кокра" је постала “Ђовани“, робна кућа у којој се продавала роба из Италије сумњивог квалитета.

Новосађани овај део града често називају "Блок", по његовом делу, који је пре две деценије изнедрио и сопствени музички фестивал.

Границе[уреди | уреди извор]

Мапа Новог Сада са градским четвртима, и локацијом Банатића
Банатић, Булевар Јаше Томића
Банатић, Булевар Јаше Томића
Банатић, Булевар краља Петра Првог

Јужна граница Банатића је булевар Краља Петра Првог, источна булевар Ослобођења, северно-источна булевар Јаше Томића и Кисачка улица, северна железничка пруга Београд-Суботица, северозападна улица Партизанска (до раскрснице са улицом Корнелија Станковића), а западна Руменачка улица.

Суседне четврти[уреди | уреди извор]

Банатић окружују: Детелинара на западу, Сајмиште на југу, Салајка на североистоку, Роткварија (Житни трг) на истоку и Первазово насеље и Индустријска зона југ на северу.

Становништво[уреди | уреди извор]

Број становника према регистру Ј.К.П.Информатика за плаћање станарине је био 10.558 у 2016. години.

Важније локације[уреди | уреди извор]

Главна железничка и аутобуска станица се налазе у Банатићу. Такође и хотел „Нови Сад“ је смештен овде. Хотел „Нови Сад“ има четири звездице са специјализацијом "пословни хотел". Опремљен је за пословне сусрете, семинаре, конференције и тим-билдинг активности.

На простору насеља лоцирана је амбуланта Дома здравља "Нови Сад", а постоји и Гркокатоличко (русинско) гробље. Ово гробље подигнуто је 1860. године, а стављено ван употребе 1974. године, да би деценију касније било проглашено спомеником културе, јер су овде, између осталих, сахрањени и Осиф Фа (1882-1971), учитељ и истакнути русински просвитетитељ, те Јован Храниловић (1855-1924) свештеник и књижевник, као и друге знамените личности Новог Сада.

Банатић је познат по Mc Driveu (у близини железничке станице) који је отворен крајем лета 2013. године, а у склопу којег се налази и редован McDonald's ресторан са кафеом.

Оно што краси овај део града јесу графити и мурали исцртани и исписани с обе стране Булевара ослобођења, као и по другим саобраћајницама и двориштима у насељу.

Образовање[уреди | уреди извор]

На простору Банатића постоје две средње школе: Средња машинска школа и Техничка школа "Милева Марић". Ту се такође налазе и три дечија вртића.

Оно по чему је Средња машинска школа у Банатићу још позната јесте и њено пространо двориште са спортским теренима, познато на локалу као “Машинац”. Овде Новосађани свих генерација већ деценијама играју кошарку и мали фудбал, а увече се на трибинама "Машинца" окупљају млади.

Техничка школа “Милева Марић Ајнштајн”, популарна "грађевинска", води порекло од занатске школе која је основана 1882. године у Новом Саду, а најдуже је током свог постојања носила име народног хероја Јована Вукановића.

Манифестације[уреди | уреди извор]

На простору Банатића одржава се “Блоксток” музички фестивал. “Блоксток” је почела да организује група локалних ентузијаста и то сваке године крајем маја или почетком јуна, а данас се ова врло посећена градска манифестација организује и уз помоћ месне заједнице Омладински покрет.

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]