Шонси

С Википедије, слободне енциклопедије
Шонси
Административни подаци
ГрадНови Сад
Географске карактеристике

Шонси је градска четврт Новог Сада. Део је Новог насеља (Бистрице).[1][2]

Шонси се налази у источном делу Новог насеља и у саставу је месне заједнице "Бистрица". Лоциран је између Булевара Војводе Степе на северу, Булевара Слободана Јовановића на западу, улице Радомира Раше Радујкова на југу и улица Стојана Новаковића, Ђорђа Никшића Јохана и Милана Јешића Ибре на истоку. Насеље се шири и на исток, изградњом новог стамбеног блока, источно од улице Милана Јешића Ибре.[3]

Део насеља Шонси је и кварт Тозин сокак, око улице Тодора Тозе Јовановића.

Насеље Шонси је добило име по 29. Шаховској олимпијади одржаној у Новом Саду 1990. године. Ово насеље је грађено пре саме олимпијаде.

У насељу нема јавних установа или значајнијих привредних објеката.

Северно од насеља Шонси налази се насеље Југовићево, западно су централни делови Новог насеља, јужно је насеље Савина, док су источно лоцирани вртић "Свитац", спортски комплекс "Меридијана", ауто-перионица и нови парк.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јевђенић, Александар. „Стратешка карта буке за део Новог Сада - Сателит и Ново Насеље” (PDF). Завод за урбанизам, Нови Сад. Архивирано из оригинала (PDF) 8. 8. 2022. г. 
  2. ^ „Бистрица - Ново Насеље”. mojnovisad.com. Архивирано из оригинала 2. 2. 2023. г. 
  3. ^ „Геосрбија”. За детаље о границама месних заједница, улицама и стамбеним објектима, погледати сајт Геосрбија. [мртва веза]

Види још[уреди | уреди извор]