Булевар ослобођења (Нови Сад)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Булевар ослобођења
Bulevar2007.jpg
Булевар oслобођења ноћу
Бивша именаБулевар 23. октобра
Названа поослобођењу Новог Сада (23. октобар 1944.)
ОдржаваГрад Нови Сад
Дужина2700 m
Ширина25—50 m
Конструкција
Почетак изградње1962.
Завршетак1964.
Добродошли на Булевар - билборди на македонском и немачком језику на Булевару, постављени током музичког фестивала EXIT 2010.
Добродошли на Булевар - билборд на бугарском језику на Булевару, постављен током музичког фестивала EXIT 2010.

Булевар ослобођења (често само Булевар) је булевар у Новом Саду, који се простире од Железничке станице до Моста слободе. Новосађани такође користе појам „Булевар“ да би означили не само ову улицу, већ и њену ширу околину, тако да овај назив означава и неформалну градску четврт у Новом Саду.

Положај Булевара[уреди]

Булевар oслобођења се простире између Булевара Јаше Томића и Железничке станице на северу до Моста слободе на југу и дужине је око 3 километра. Значајније улице са којима се Булевар ослобођења укршта су: Булевар Јаше Томића, Булевар краља Петра I, Новосадског сајма, Павла Папа, Футошка, Јеврејска, Браће Рибникар, Максима Горког, Булевар цара Лазара и Народног фронта.

Као неформална градска четврт, Булевар обухвата делове следећих традиционалних градских четврти: Банатића, Сајмишта, Роткварије, Грбавице, Старог Града и Лимана, односно делове месних заједница „Омладински покрет“, „Сава Ковачевић“, „Народни хероји“, „Житни трг“, „Вера Павловић“, „Прва војвођанска бригада“, „Лиман 3" и „Бошко Буха“.

Историја[уреди]

Булевар ослобођења је саграђен између 1962. и 1964. године, а на простору где се данас налази Булевар раније су се налазиле претежно старе куће (сам део града у ком се Булевар ослобођења налази почео је да се развија у 19. веку). До 1991. године Булевар ослобођења је носио име Булевар 23. октобра, у част 23. октобра 1944. године, дана ослобођења Новог Сада од окупације у Другом светском рату односно дана уласка у град јединица Новосадског одреда и Седме војвођанске ударне бригаде.

Карактеристике[уреди]

Булевар ослобођења је данас најважнија саобраћајна и пословна улица у Новом Саду, а многи га сматрају и главном улицом у граду, као и неформалним градским центром. Иако се најважније политичке, јавне и културне установе Новог Сада налазе у традиционалном градском центру познатом као Стари Град, Булевар предњачи са пословним и забавним садржајима. На самом Булевару, као и у његовој широј околини, налазе се модерне пословне и стамбене зграде, а дуж Булевара су уређене и простране пешачке стазе, бициклистичке стазе и дрвореди.

Привреда и пословање[уреди]

Неки од важнијих привредно-пословних и јавних објеката (и субјеката) на Булевару су:

На Булевару се такође налазе и филијале многих банака, као и разни кафићи, ресторани и продавнице.

Образовање[уреди]

На Булевару се налази школа за основно образовање одраслих „Свети Сава“.

Спорт и рекреација[уреди]

Табла на раскрсници са улицама Новосадског сајма и Пап Павла
Булевар ослобођења
Булевар ослобођења

На јужном делу Булевара налази се стадион Карађорђе (игралиште фудбалског клуба Војводина), а ту су лоцирани и тениски терени. Нешто јужније, код Моста слободе, налази се Лимански парк, као и игралиште фудбалског клуба Кабел.

Саобраћај[уреди]

Булевар ослобођења има укупно шест саобраћајних трака (две коловозне траке одвојене разделним острвом са по три саобраћајне траке у сваком смеру), а на раскрсницама седам. На северном крају Булевара налазе се железничка станица и међумесна аутобуска станица. Самим Булеваром или улицама са којима се Булевар укршта пролази и већина аутобуских линија градског саобраћаја, што утиче на добру повезаност Булевара са осталим деловима града.

Линије градског превоза које пролазе Булеваром ослобођења су:

  • 7А, 7Б, 68, 71, 71А, 72, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 84 (целом дужином)
  • 4, 5, 5Н, 10, 10А, 10Б, 12, 14, 15, 15А, 17, 52, 53, 54, 55, 56, 61, 62, 64, 69 (делом)

Делом Булевара пролазе и ноћне линије 18А и 18Б.


Са обе стране Булевара налазе се паркинг места, бициклистичке стазе и широке пешачке стазе, које су на појединим местима сужене због уклапања некадашњу мрежу улица.

Литература[уреди]

  • Јован Миросављевић, Бревијар улица Новог Сада 1745-2001, Нови Сад, 2002.
  • Јован Миросављевић, Нови Сад - атлас улица, Нови Сад, 1998.
  • Милорад Грујић, Водич кроз Нови Сад и околину, Нови Сад, 2004.
  • Зоран Рапајић, Нови Сад без тајни, Београд, 2002.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]