Офанзива у Подрињу

С Википедије, слободне енциклопедије

Почетком априла, паралелно са нападом на Сребреницу, тактичка група ''Вишеград'' под командом Драгише Масала покушава да уништи муслиманску платформу југозападно од Вишеграда. Напад је почео 4. априла северно од села Међеђа. Међутим, након недељу дана борбе, напад није дао резултате. Борбе су настављене око висова Столац и Заглавак, веома важних кота које омогућавају контролисање места Устипрача-Вишеград-Међеђа, дуж тока реке Дрине.[1] Врх Заглавак је током зимских борби 1992/1993. неколико пута прелазио из руке у руку.

Офанзива у Подрињу
Део Рата у БиХ

Офанзива у Подрињу
Време4. април8. јун 1993.
Место
Исход Побједа Војске Републике Српске
Сукобљене стране
Република Српска Војска Републике Српске Босна и Херцеговина Армија Републике Босне и Херцеговине
Команданти и вође
Драгишa Масал Ферид Буљубашић
Јачина
око 3.500 око 5.000
Жртве и губици
непознато непознато
Подриње
Подриње

Да би се Вишеград што пре ставио под сигурну зону команда Дринског корпуса Војске РС тражи додатне снаге, те крајем маја на располагању ТГ Вишеград пребачена је 1. Гардијска моторизована бригада, добро доказана у борбама око Сребренице. Нови покушај одбацивања муслиманских снага код Вишеграда је покренут 26. маја када јединице 1. 2. и 5. Подрињских лаких бригада предвођене пуковником Миленком Лазићеем нападају положаје 1. Рогатичке и 1. Вишеградске бригаде АРБиХ. У року од два дана српски борци су сломили муслиманску одбрану југоисточно од Рогатице и 31. маја заузели село Међеђа где је био смештен Штаб АРБиХ, те стигли до предграђа Устипраче. У борбама код Вишеграда, АРБиХ  је изгубила 15 квадратних километара. До јуна четири српске бригаде завршавају чишћење територије од остатака непријатељских војника. Нова линија фронта је постављена на реци Прачи и пет километара југозападно од Рогатице.

Следећи задатак ТГ Вишеград је био елиминисање мостобрана АРБиХ на десној обали Дрине, између Горажда и Чајнича.

Дио 1. гардијске моторизоване бригаде и 3. Подрињске лаке бригаде нападају 43. Дринску бригаду АРБиХ, а борбе трају од 2. до 8. јуна. С обзиром на то да су постигнути веома мали напретци, офанзива је обустављена.

Референце[уреди | уреди извор]