Зграда на Тргу Св. Теодора Вршачког бр. 33 у Вршцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда на Тргу Св. Теодора Вршачког бр. 33
Зграда на Тргу Св. Теодора Вршачког бр. 33
Опште информације
МестоВршац
ОпштинаВршац
Држава Србија
Време настанка1904.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда на Тргу Св. Теодора Вршачког бр. 33 у Вршцу, подигнута је 1904. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда је саграђена за потребе некадашње румунске банке Luceaferul, са основом у облику издуженог, неправилног ћириличног слова „П”. Зидана је од тврдог материјала, мелтерисана је и бојена, а кровни покривач је бибер цреп. На изразито декоративно обрађеној фасади видљиви су утицаји сецесије и необарока. Фасада је по ширини подељена на пет поља од којих је централно посебно наглашено величином отвора и богатством украса. У централном пољу приземља налази се ајнфорт капија чије су вратнице очуване у првобитном облику. Лево и десно од капије су по два излога.

На спрату изнад капије је високи прозор са заобљеним горњим угловима. Испод овог прозора је ниска балустрада, а са обе стране прозора су пиластри са јонским капителима и барокним картушама у доњем делу. Лучни тимпанон са флоралним украсом налази се у делу изнад прозора. Остали прозори спрата, по два са сваке стране централног, у својим лунетима имају барокне картуше и гирланде. На фризу испод кровног венца, смењују се поља са овалним вентилационим отвирима и поља са фестонима. Изнад кровног венца је декоративна атика која је у централном делу у облику ниског зида са украсним волутама, док су бочни делови у облику балустраде.

Унутрашњост зграде је изузетно декоративно обрађена. На сводовима пролаза и таваници степенишног хола сачувана је првобитна сликана декорација у комбинацији фолклорних и сецесијских елемената. Под овог хола је поплочан разнобојним керамиччким плочицама распоређеним тако да формирају разне геометријске облике. У ниши која се налази на галерији спрата са дворишне стране објекта налази се скулптура предиље. На њеном подножју уклесан је натппис C. Trampist. Такође, у некадашњој свечаној сали на спрату, очувани су метални стубови са волутама, као и дуборез у делу изнад троја врата.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда на Тргу Св. Теодора Вршачког бр. 33 у Вршцу”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 12. 07. 2020. г. Приступљено 12. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]