Колибри

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Колибри (вишезначна одредница).

Колибри
Archilochus-alexandri-002-edit.jpg
Archilochus alexandri
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Trochilidae

Vigors, 1825
Потпородице

Phaethornithinae
Trochilinae

Колибри[1] (лат. Trochilidae) су породица птица која је са блиским, сродним породицама правих чиопа (Apodidae) и ћубастих чиопа (Hemiprocinidae), сврстана у заједнички ред чиопа (Apodiformes). Поједини аутори издвајају колибрије у сопствени ред Trochiliformes. Породица колибрија има више од 100 родова и око 330-340 врста.

Изглед и грађа тела[уреди | уреди извор]

Колибрији су углавном врло мале птице. Најмањи колибри који је у исто време и најмања птичја врста уопште, Mellisuga helenae, дугачак је, заједно с кљуном и репним перима, само 6 cm. Највећа врста је Patagona gigas, а велики су око 25 cm. Већина колибрија има шарено перје, по правилу с металним одсјајем. Грло мужјака је често сјајно црвено, плаво или смарагдно зелено.

Посебно обележје колибрија је кљун, који је код готово сваке врсте другачији. Тако врста Ensifera ensifera има кљун дуг 10 cm, што је готово једнако колико му је дугачак остатак тела. Супротно томе, кљун врсте Ramphomicron microrhuncum је дуг само 5 mm. Неким врстама кљун је савијен надоле, неким нагоре, а заједничко им је само то, да је сваки прилагођен сасвим одређеном типу цвета, тако да свака врста има своју властиту еколошку станицу, чиме се избегава конкуренција међу врстама.

Језик им је дугачак и може се испружити далеко из кљуна. На врху је расцепљен и има облик цевчице, што им омогућава да лако пију нектар из цветова.

Особине[уреди | уреди извор]

Колибрији имају врло високу фреквенцију замаха крилима, чак до 80 замаха у секунди. То им омогућава лет у страну као и уназад, а могу и остати у ваздуху на једном месту. Још једна особина колибрија је и да имају осам пари ребара, док их друге птице имају углавном шест. Срце им ради брзином од 400 до 500 откуцаја у минуту, а број удаха у минуту им је до 250. За време сна, драстично им се смањује фреквенција откуцаја срца јер би у супротном, због врло брзог метаболизма, угинули од глади.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Колибрији у природи живе искључиво у Америци, и то од југа Аљаске па до Огњене земље.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]