Комисија за људска права Организације уједињених нација

С Википедије, слободне енциклопедије

Комисија за људска права Организације уједињених нација (енгл. United Nations Commission on Human Rights - UNCHR) била је функционална комисија у оквиру Уједињених нација од 1946. године, док је 2006. године није замијенио Савјет за људска права Организације уједињених нација.[1] Било је помоћно тијело Економског и социјалног савјета ОУН, а у раду му је помагао Високи комесаријат ОУН за људска права. Комисија се бавила промоцијом и заштитом људских права.

Генерална скупштина Организације уједињених нација је 15. марта 2006. године већински гласала за замјену Комисије за људска права ОУН Савјетом за људска права ОУН.[2]

Циљ[уреди | уреди извор]

Комисија за људска права била је намијењена за испитивање, праћење и јавно извјештавање о ситуацијама везаним за људска права у одређеним земљама или на одређеним територијама, као и о главним појавама кршења људских права широм свијета.[3] Од комисије се очекивало да подржи и заштити Универзалну декларацију о људским правима.

Историја[уреди | уреди извор]

Први пут се састао у јануару 1947. и направио нацрт комитета за Универзалну декларацију о људским правима, који су Уједињене нације усвојиле 10. децембра 1948.

Прошли су кроз две различите фазе. Од 1947. до 1967. године концентрисали су се на промовисање људских права и помагање државама да развију уговоре, али не и на истрагу или осуђивање насилника.[4] Било је то време строгог поштовања принципа суверенитета.

Мандат[уреди | уреди извор]

Комисија за људска права била је намењена испитивању, праћењу и јавном извештавању о ситуацијама са људским правима у одређеним земљама или територијама (познатим као државни механизми или мандати) као и о главним појавама кршења људских права широм света (познатим као тематски механизми или мандати).[5] Очекивало се да ће одељење УН за људска права подржати и заштитити Универзалну декларацију о људским правима.

Структура[уреди | уреди извор]

У тренутку када је угашена, Комисија се састојала од представника из 53 земље чланице,[6] које су изабрали чланови Економског и социјалног савјета ОУН. Није било сталних чланова; сваке године (обично у мају) приближно трећина мјеста Комисије појавила би се на изборима, а представници су именовани на мандат од три године.

Мјеста у Комисији била су распоређена по регионима, коришћењем механизма Регионалних група ОУН. Током 2005. године, заступљност по регионима била је сљедећа:

Комисија би се састајала сваке године на редовном засиједању током шест седмица током марта и априла у Женеви. У јануару 2004. године, Аустралија је изабрана за предсједавајућег 60. засиједања. Јануара 2005. године, Индонезија је изабрана за предсједавајућег 61. засиједања. Перу је у јануару 2006. године изабран за предсједавајућег 62. засиједања. Комисија је одржала свој последњи састанак у Женеви 27. марта 2006. године.

Људска права и ментално здравље[уреди | уреди извор]

Године 1977. Комисија је основала „подкомисију која ће, ако је могуће, формулисати смернице о питању заштите притворених на основу менталног здравља од третмана који могу негативно утицати на људску личност и његов физички и интелектуални интегритет". Подкомисија је била оптужена да је „утврдила да ли постоје одговарајући разлози за задржавање особа због менталног лошег здравља“.

Усмерене смернице су критиковане због тога што нису заштитиле права невољних пацијената.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „United Nations Commission on Human Rights | international commission”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 26. 1. 2020. 
  2. ^ „UN creates new human rights body” (на језику: енглески). 15. 3. 2006. Приступљено 26. 1. 2020. 
  3. ^ „Administrative Committee on Coordination (ACC)” (PDF). web.archive.org. 19. 2. 2014. Архивирано из оригинала 19. 02. 2014. г. Приступљено 26. 1. 2020. 
  4. ^ „Brief historic overview of the Commission”. United Nations Human Rights Council. Приступљено 22. 6. 2018. 
  5. ^ „Administrative Committee on Coordination (ACC)” (PDF). Administrative Committee on Coordination (ACC). Архивирано из оригинала (PDF) 19. 2. 2014. г. 
  6. ^ „United Nations Commission on Human Rights”. Приступљено 26. 1. 2020. 
  7. ^ University of Wollongong - Faculty of Arts - STS Research Архивирано 2004-10-14 на сајту Wayback Machine

Спољашње везе[уреди | уреди извор]