Мађарска реформаторска црква у Старој Моравици

С Википедије, слободне енциклопедије
Мађарска реформаторска црква у Старој Моравици
Мађарска реформаторска црква у Старој Моравици
Опште информације
МестоСтара Моравица
ОпштинаБачка Топола
Држава Србија
Време настанка1822.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Мађарска реформаторска црква у Старој Моравици, насељеном месту на територији општине Бачка Топола, подигнута је 1822. године. Црква представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Концепцијом простора, волумена и декоративних елемената, како чисто стилских, тако и оних преузетих из народног стваралаштва, представља спој барокнокласицистичких одлика једне особене варијанте. Мобилијар ентеријера (проповедаоница, хорови, клупе-седала, централно култно место „парадис” оргуље) су изведени у класицистичком стилу. Наос је под таваницом, нема свода.

Црква је једнобродна, лоцирана на узвишењу валовитог терена којим доминира. Бочни зидови и апсида, рашчлањени су пиластрима који почивају на постаментима и завршавају се јонским полукапителима, испод којих се спуштају по два цвета у облику звона који излазе један из другог. Необична купола изведена је у једној специјалној стилизацији барока, покривен лимом, који је декорисан обојеним жуто лименим биљним рељефима. На апсиди су споља полукружни прозори, изнутра зазидани. Спољни изглед бочних зидова одговарају унутрашњем, са подједнако удаљеним пиластрима, профилисаних капитела и полукружних отвора.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Мађарска реформаторска црква у Старој Моравици”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица. Приступљено 13. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]