Зграда на Тргу Републике бр. 10 у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда на Тргу Републике бр. 10
Зграда на Тргу Републике бр. 10
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкакрај 18. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Зграда на Тргу Републике бр. 10 у Суботици, тзв. Лончаревић кућа је подигнута крајем 18. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Историјат[уреди | уреди извор]

Зграда је припадала Јакову Лончаревићу, касније власништво Маћаша Витмесера, једна је од најстаријих спратних кућа изграђена у непосредној близини некадашње тврђавице. Сви објекти грађени изван зидина крајем 18. века су приземни или са високим приземљем, једино је кућа Лончаревић већ у првобитној изведби пројектована са једним спратом. Већ 1799. године ова кућа је уцртана у карту средишта вароши. О њеној архитектури можемо говорити тек од 1838. године на основу цртежа пијачног трга које је још у детињству израдио Вали. На овом цртежу је приказан читав потез данашњег Трга Републике од броја 2 до 8.

Изглед[уреди | уреди извор]

Украси на фасади

Данашњи изглед једноспратница са угаоним трапезастим еркером који је подухваћен великом шкољком, а завршава се торњем, те сецесијским декоратвиним елементима, добила је током 1907. године. Пројекте адаптације урадио је суботички архитекта Геза Коцка, за власника Душана Стојковића. Овај објекат, у својој архитектонској конструкцији обрађен је у стилу еклектике, једино цветни декоративни мотиви подсећају на сецесију. Фасаду према Тргу Републике карактеришу улази у пословне просторе, а у спратном делу по истој оси су прозори. Око отвора су сведени детаљи орнаментике, а централно је балкон са оградом, типа балкона еклектике какве срећемо на многим објектима у граду. Друга фасада је краћа, има само два прозорска отвора, оба су са цветном декорацијом.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.