Салаш Орлушков

С Википедије, слободне енциклопедије
Салаш Орлушков
Опште информације
МестоДоњи Таванкут
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Салаш Орлушков у Доњем Таванкуту, настао је крајем 19. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Подигнут је као салашарско станиште са једном зградом-салашем која је уједно коришћена у стамбене и економске сврхе. Под истим кровом налазиле су се штала и кућа подигнута око 1870. године. Изградњом нове салашарске зграде 1900. године, штале и других помоћних економских зграда: подрума, чардака и голубарника, уз каснију изградњу летње кухиње, салаш добија карактеристичну, затворену организацију парцеле. Временом је земља око салаша докупљивана, те је данас салаш окружен са 34 јутара земље (два максимума) и приватним летњим путем повезан је са саобраћајницом која води у село.

Карактеристике народног градитељства изражене су кроз јединство облика, функционалност и коришћење природних материјала: земља, трска, дрво, што заједно са мобилијаром и пољопривредним алатима чини овај салаш јединственом целином богатог садржаја. Зграде на салашкој окућници су постављене једна наспрам друге, остављајући отворен простор на средини дворишта. Стара салашарска зграда наспрам нове, а кошара наспрам летње кујне, иза које су подрум, кокошињци и голубарник. Чардак је са леве стране од улаза, иза њега се налазу свињац, а ван ограде тор за овце. Бунар је иза подрума.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Салаш Орлушков”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица. Приступљено 7. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]