Војнића палата у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Војнића палата у Суботици
Војнића палата.JPG
Војнића палата
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1893.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Војнића палата у Суботици с налази у улици Корзо 1, подигнута је 1893. године и представља непокретно културно добро као споменик културе. [1]

Војнић палата је најамна палата пројектована за Мату Бајшаи Војнића, по пројекту Јаноша Јадличке, зидарског мајстора из Будимпеште. Фасада објекта је ураћена у стилу француске ренесансе са елементима цветне готике, у приземљу са дискретном декорацијом, док отвори првог спрата носе богату декорацију. Фасадом доминира декорација у форми француског љиљана. Приземљем доминирају масивни лукови аркада, на које се наслања нешто лакша, али још увек масивна конструкција првог спрата. Централна вертикална оса наглашава троугаону форму средишњег еркера.

Основа објекта је у облику затвореног четвороугла, са најлуксузнијим станом који је смештен према уличном делу објекта и то на првом спрату, док сваки спрат има четири стана. Интересантна је подела задњег дела приземља где је данас сала биоскопа. Тамо је била смештена штала за шест коња, са одвојеним боксовима, затим колник за кочије и непосредно уз шталу, и стан за коњушара. У задњем делу објекта је било споредно степениште, а већ 1893. године је пројектован лифт. Два лифта један поред другог су задовољавала потребе целе зграде. Као и фасада, унутрашњост просторија је била луксузно опремљена са штуко украсима и раскошним пећима од жолнаи керамике. Занимљив је изглед предњег објекта из дворишног дела. Окружује га ходник на оба спрата и то са крстастим сводом и ниским тосканским стубовима, као у доба барока.

Војнић палата је једна од најскладнијих и најинтересантнијих остварења у низу објеката овог типа који су крајем 19. века незадрживо ницали у дојучерашњој паланачкој варошици.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]